Į Andrių Kubilių nusitaikęs Ramūnas Karbauskis gavo atsaką

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai Ramūnas Karbauskis, Naglis Puteikis ir Arvydas Nekrošius kreipiasi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Seimo Etikos ir procedūrų komisiją prašydami pradėti tyrimus dėl nedeklaruotų ir galimai korupcinių TS-LKD buvusio pirmininko Andriaus Kubiliaus ir šios partijos nario valdomos UAB „Alkesta“ ryšių.

R.Karbauskis nusitaikė į A.Kubilių – prašo pradėti tyrimą dėl korupcinių ryšių.<br>R.Danisevičiaus ir T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis nusitaikė į A.Kubilių – prašo pradėti tyrimą dėl korupcinių ryšių.<br>R.Danisevičiaus ir T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
R.Karbauskis.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
A.Kubilius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lina Bartkutė, lrytas.lt inf.

2017-02-24 09:37, atnaujinta 2017-04-09 04:24

„Per ketverius metus kolega Andrius Kubilius savo partiečio įmonei iš valstybės lėšų sumokėjo beveik 20 tūkstančių eurų siekiančių sumą, tačiau nematė reikalo tokį sandorį ir akivaizdų interesų konfliktą deklaruoti viešai.

Informacija apie partijos narių palaikymą paviešinta tik tada, kai Seime pradėti nuosekliai analizuoti visi dabartinės ir ankstesnių Seimo kadencijų narių sudaryti sandoriai. Lieka neaišku, kodėl apie 2012–2016 metų nuomos sandorį Andriaus Kubiliaus interesų deklaracijose nepateikta jokios informacijos“, – sakė LVŽS frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis.

A.Kubilius apie savo finansinius santykius su ilgamečio partijos nario Vytauto Zambacevičiaus valdoma UAB „Alkesta“ VTEK pranešė tik šių metų sausio 16 dieną, kai „Lietuvos rytas“ paviešino informaciją apie Seimo narių nuomojamus automobilius ir tokių sandorių teisėtumą.

Sausio 25 dieną savo „Facebook“ paskyroje A. Kubilius pateikė kai kurias technines automobilio nuomos sutarčių detales, tačiau, anot pranešimo, kur kas reikšmingesnių aplinkybių neatskleidė.

„Kaip matyti iš viešai prieinamų Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenų, UAB „Alkesta“ reguliariai teikė įvairaus dydžio paramą politinei partijai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (tuo metu Andrius Kubilius buvo šios partijos pirmininkas). Pavyzdžiui, 2006 metais – 30 tūkst. litų, 2011 metais – 40 tūkst. litų, o 2010 metais 20 tūkst. litų skyrė ir pats V. Zambacevičius – UAB „Alkesta“ akcininkas bei tuometis generalinis direktorius“, – rašoma pranešime spaudai.

A.Kubilius apie kreipimąsi – tai priekabių ieškojimas

A.Kubilius nenustebo išgirdęs apie politikų kreipimąsi. Pasak konservatoriaus, jau mėnesį laiko jie rašo prokurorams ir kitoms institucijoms.

„Esu įsitikinęs, kad jie nėra teisūs, bet tegul tiria, ką aš daugiau galėčiau pasakyti. Tai yra absurdas. Buvo atlikta apklausa, kas gali išnuomoti tokios markės automobilį pigiausia kaina ir buvo gautas pasiūlymas iš tos pačios „Alkestos“, kuris pasirodė pats tinkamiausias“, – sakė A.Kubilius.

Politikų kreipimosi rašte nurodyta, kad A.Kubilius neatskleidė reikšmingų aplinkybių, jog UAB „Alkesta“ teikė paramą konservatorių partijai, kai A.Kubilius buvo jos pirmininkas.

„Aiškinimai, kad „Alkesta“ iš Vyriausybės yra gavusi daug užsakymų – tai ji yra gavusi daug daugiau užsakymų Algirdo Butkevičiaus Vyriausybės laiku.

Aiškinimas, kad yra parėmusi mūsų partiją, tai tų dalykų nesu nagrinėjęs per daug. Žinau, kad yra rėmusi, bet gal rėmė ir kitas partijas. Aš tikrai nematau čia jokio privataus intereso ir jokių nusižengimų viešųjų ir privačių interesų derinimo. Rėmė ne mane, o rėmė partiją, gal ten Alytaus skyrių rėmė, net nežinau, ką jie rėmė“, – sakė konservatorius.

A.Kubilius pažymėjo, kad pats R.Karbauskis turėtų pagalvoti apie savo verslo atsisakymą.

„Čia priekabių ieškojimas. Bet ponas Karbauskis galėtų pagalvoti, ar jis pats neturėtų turėdamas tokį didelį verslą pagalvoti apie savo verslo atsisakymą. Bandymas ieškoti krislo akyse turint savo problemų neatrodo labai rimtai.

Mano įsitikinimu, atėjęs į politiką su tokiu dideliu ir įvairiapusiu verslu jis turėtų elgtis taip, kaip elgiamasi kituose demokratinėse pasaulio valstybėse. Kai yra tokio turto valdymas perduodamas į aklą kokį nors fondą, nes šiuo atveju jis kiekvienu klausimu gali susidurti realiai su viešų ir privačių interesų derinimo problemomis. Dabar ateis žemės pardavimo ar kiti įstatymai, tai čia mes nespėsime nagrinėti“, – kalbėjo konservatorius.

Mįslinga mašinų nuoma

Sprogus skandalui dėl buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės nuomoto automobilio, „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, jog įtartinus sandorius bandė slėpti ne vienas parlamentaras.

Kilus skandalui dėl G.Kildišienės „Range Rover“, liberalas Gintaras Steponavičius papildė savo deklaraciją apie pernai rudenį už 3,5 tūkst. eurų įsigytą „Land Rover“. Jį daugelį metų politikas nuomojosi iš bendrovės „Sostena“. Už šios mašinos nuomą Seimo narys mokėjo iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų, biudžeto pinigai liberalo automobilio nuomai naudoti nuo 2009 metų ir iš viso tam išleista beveik 27 tūkst. eurų.

Už parlamentinei veiklai skirtas lėšas „Sostenai“ priklausantį automobilį nuomojosi ir Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Pernai spalį ji su bendrove sudarė išperkamosios nuomos sutartį, pagal kurią iš savo kišenės sumokėjusi 5 tūkst. eurų galėjo tapti automobilio, už kurį mokesčių mokėtojai jau buvo sumokėję per 26 tūkst. eurų, savininke. Tačiau praėjusį penktadienį I.Šiaulienė pranešė nutraukusi išperkamosios nuomos sutartį. Politikė aiškino tai padariusi „dėl šventos ramybės“.

Dėl automobilio nuomos gali tekti aiškintis netgi Etikos ir procedūrų komisijos nariui Antanui Matului. Seimo kanceliarijos pateiktais duomenimis, konservatorius iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nuomojosi „Volkswagen Passat“. Pernai ir užpernai iš biudžeto tam atseikėta daugiau kaip 3 tūkst. eurų.

Naujos valdžios vienu mostu pakeista automobilių nuomos tvarka pridarė nemažai rūpesčių ir buvusiam Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Leonardui Talmontui. Šis politikas praėjusios kadencijos pabaigoje už parlamentinei veiklai skirtas lėšas buvo pradėjęs nuomotis „Subaru Forester“. Už jo nuomą pernai mokesčių mokėtojai sumokėjo beveik 900 eurų.

Tiria ir prokurorai, ir Seimas

Praėjusią savaitę Seimo Etikos ir procedūrų komisija bei parlamento kanceliarija sulaukė prokurorų prašymo pateikti duomenis apie kai kurių politikų iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų nuomotus automobilius.

Prokuratūros atstovai patvirtino sureagavę į „Lietuvos ryto“ publikaciją, kurioje teigiama, jog kai kurie Seimo nariai, nuomojęsi automobilius iš pinigų parlamentinei veiklai, pastaruoju metu sumanė juos išsipirkti. Šiuos atvejus, sulaukę prokurorų sprendimo, žada įvertinti ir Seimo etikos sargai.

Praėjusią savaitę Etikos ir procedūrų komisija taip pat nusprendė ištirti socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus, taip pat konservatorių Andriaus Kubiliaus ir Dainiaus Kreivio automobilių nuomos aplinkybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.