Ginklas prieš Rolandą Paksą – nauji įtariamieji ir seni popieriai

Prieš generalinio prokuroro Evaldo Pašilio kelionę į Briuselį, kur jis turės įtikinti europarlamentarus, kad jų kolega Rolandas Paksas iš tikrųjų yra nusikaltęs, Lietuvoje šią savaitę prasidėjo keisti dalykai.

R.Paksas: „Tai, kad seni popieriai paviešinti po to, kai E.Pašilis gavo kvietimą atvykti į Briuselį, yra noras mane pažeminti, o save išaukštinti.“
R.Paksas: „Tai, kad seni popieriai paviešinti po to, kai E.Pašilis gavo kvietimą atvykti į Briuselį, yra noras mane pažeminti, o save išaukštinti.“
Kaip sensaciją portalo 15min. pateiktą plano „Laumžirgis“ („Strekoza“) faksimilę „Lietuvos rytas“ išspausdino dar 2003 metų lapkričio 12 dieną.
Kaip sensaciją portalo 15min. pateiktą plano „Laumžirgis“ („Strekoza“) faksimilę „Lietuvos rytas“ išspausdino dar 2003 metų lapkričio 12 dieną.
Kaip sensaciją portalo 15min. pateiktą plano „Laumžirgis“ („Strekoza“) faksimilę „Lietuvos rytas“ išspausdino dar 2003 metų lapkričio 12 dieną.
Kaip sensaciją portalo 15min. pateiktą plano „Laumžirgis“ („Strekoza“) faksimilę „Lietuvos rytas“ išspausdino dar 2003 metų lapkričio 12 dieną.
Daugiau nuotraukų (3)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 27, 2017, 10:04 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:23 PM

E.Pašilis bus pirmasis generalinis prokuroras, kuris Europos Parlamento Teisės komiteto nariams, nepatikėjusiems, jog tai ne politinė byla, turės pasiaiškinti, kodėl Lietuvos teisėsauga, įtarianti R.Paksą, kad jis prie pietų stalo už kyšį žadėjo paspartinti biurokratų vilkinamą parduotuvės atidarymą, prašo panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

Kvietimą atvykti į Briuselį Generalinė prokuratūra gavo pirmadienį, tačiau, pasak prokuratūros atstovės Ritos Stundienės, vykti neskubės – prokuratūra pirmiausia kvietimą įvertins ir tik tada spręs, kaip pasielgti.

Mirusia byla imituoja darbą

Kad E.Pašilis dar dvejoja, greičiausiai rodo tai, jog jis nėra įsitikinęs, kad europarlamentarai patikės jo versijomis.

Šaltiniai prokuratūroje teigia, kad po ilgai trukusio telefonų klausymosi, fizinio sekimo ir demonstratyvaus sulaikymo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros baltais siūlais susiūta byla yra neįrodyta, todėl Briuselyje E.Pašilis gali tik apsijuokti.

Manoma, kad būtent dėl R.Pakso bylos prokuratūra iš mirusiųjų prikėlė jau išnagrinėtą Darbo partijos bylą – sulaikė kyšį esą siūliusią prokurorę Ritą Aliukonienę ir kaip specialųjį liudytoją apklausė Aukščiausiojo teismo teisėją Viktorą Aiduką.

Penktadienį Aukščiausiojo teismo pirmininkas Rimvydas Norkus pareiškė, kad Darbo partijos bylą nagrinėjo ne vienas, o išplėstinė septynių teisėjų kolegija, tad vieno teisėjo sprendimas negalėjo turėti jokios įtakos.

Bet skandalas jau yra išpūstas.

Iš sensacijos – šnipštas

Susidaro įspūdis, jog visa tai daroma tik todėl, kad E.Pašilis Briuselyje galėtų pareikšti: R.Pakso byla nėra politinė, žiūrėkite, pas mus įtariamaisiais gali tapti ne tik politikai, žurnalistai, bet ir aukšto rango prokurorai, net Aukščiausiojo teismo teisėjas.

Šią prielaidą stiprina ir praėjusį penktadienį su STT ir prokuratūra glaudžiai bendraujančio portalo 15min. paskelbta tariama sensacija – JAV Hudsono instituto tyrėjui pavyko gauti R.Pakso sutartį su buvusios bendrovės „Aviabaltika“ direktoriumi Jurijumi Borisovu ir Rusijoje parengtą planą „Laumžirgis“ („Strekoza“), skirtą 2003 metų prezidento rinkimų kampanijai.

Portalo tvirtinimas, kad apie šiuos dokumentus buvo daug kalbėta, bet jų niekas nematė, kelia nuostabą ir juoką – beveik prieš 14 metų, 2003 metų lapkritį, šių dokumentų faksimilės ir jų šifruotės mirgėjo žiniasklaidoje.

Laukia neparankūs klausimai

– Kam prireikė prisiminti senus dokumentus ir juos pateikti kaip naujieną? – „Lietuvos rytas“ paklausė R.Pakso.

– Negi neaišku, kam šiandien reikalingos tos blevyzgos ir marsiečių kliedesiai? Atsakymas peršasi savaime.

Pirmą kartą Europos Parlamento istorijoje generalinis prokuroras yra kviečiamas į Teisės komiteto posėdį. Taip jo nariai nusprendė, kai pateikiau įrodymų apie nuolatinį mano persekiojimą ir tarptautinių institucijų sprendimų nevykdymą.

Iki šiol dar nėra buvę, jog Teisės komiteto nariai iškviestų generalinį prokurorą, kad jis paaiškintų, kodėl yra neįgyvendinami Europos žmogaus teisių teismo, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto, keturi Europos Tarybos ministrų kabineto Priežiūros komiteto sprendimai, kodėl man nėra suteikiamos pilietinės teisės, kurių reikalauja tos institucijos.

Ir generaliniam prokurorui reikės ką nors pasakyti. Manau, dėl to ir kuriama dūmų uždanga, norima atitraukti dėmesį kitais reikalais – žiūrėkite, kas Lietuvoje vyksta, kaip mes šauniai dirbame.

O tuos suklastotus dokumentus jau daug metų visi nagrinėja, bet niekas nesugebėjo įrodyti, kad tai buvo teisybė.

Kad jie paviešinti tuoj po E.Pašiliui išsiųsto kvietimo atvykti į Briuselį, yra tik primityvus ir juokingas bandymas mane pažeminti, o save išaukštinti. O kad būtų skambiau, pareikšta, kad tie vadinamieji dokumentai gauti iš JAV – gal manoma, kad tai labiau įtikins europarlamentarus. Esą apie tai, koks blogas R.Paksas, žinoma ir toli už Lietuvos ribų.

O prisimindamas apie 40 minučių trukusią apklausą dėl mistinių įtarimų, susijusių su kažkokios parduotuvės atidarymu, tyrėjams pasakiau tik tiek: esu žmogus, turintis Pakso pavardę, gyvenantis ten ir ten, ir to, kuo mane bando apkaltinti, niekada nebuvo. Visa tai tik politinis persekiojimas ir nieko daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.