Įvertino, kaip dirbo Seimas: daug dramų, kailinių ir „Range Rover“

Triuškinama pergale rinkimus laimėjusiai Valstiečių ir žaliųjų sąjungai su viena Seimo nare jau teko atsisveikinti, dar vienai grasinama apkalta, o trečias, kuriam įgriso „valstiečių“ lyderio skaičiuojami priešai, frakciją paliko savo noru. Nors tai pirmieji byrėjimo ženklai, „valstiečius“ politikai jau seniai padalino į dvi Ramūno Karbauskio ir Sauliaus Skvernelio stovyklas.

Didelių pokyčių viltį įžiebusio Seimo veiklos šimtadienis labiau įsiminė ne darbais, o skandalais. Didžiausias Seimo narę Gretą Kildišienę paaukojęs skandalas jau turi ir dramatišką pavadinimą – kildišiada.<br>Lrytas fotografų nuotr.
Didelių pokyčių viltį įžiebusio Seimo veiklos šimtadienis labiau įsiminė ne darbais, o skandalais. Didžiausias Seimo narę Gretą Kildišienę paaukojęs skandalas jau turi ir dramatišką pavadinimą – kildišiada.<br>Lrytas fotografų nuotr.
A.Maldeikienė teigė, kad yra daug Seimo narių, kuriuos kažkas išlaiko.<br>T.Bauro nuotr.
A.Maldeikienė teigė, kad yra daug Seimo narių, kuriuos kažkas išlaiko.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo pirmininkas V.Pranckietis Seimo šimtadienį vertina optimistiškai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimo pirmininkas V.Pranckietis Seimo šimtadienį vertina optimistiškai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiausias Seimo narę G.Kildišienę paaukojęs skandalas jau turi ir dramatišką pavadinimą – kildišiada.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didžiausias Seimo narę G.Kildišienę paaukojęs skandalas jau turi ir dramatišką pavadinimą – kildišiada.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
"Vaikų nemušimo įstatymą sugebėta priimti tik po visuomenę žiauriai sukrėtusios tragedijos Kėdainiuose. Dėl didžiulio visuomenės spaudimo jis buvo priimtas pro sukastus dantis“, – teigė V. Bruveris.<br>T.Bauro nuotr.
"Vaikų nemušimo įstatymą sugebėta priimti tik po visuomenę žiauriai sukrėtusios tragedijos Kėdainiuose. Dėl didžiulio visuomenės spaudimo jis buvo priimtas pro sukastus dantis“, – teigė V. Bruveris.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė

Feb 27, 2017, 3:46 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 10:49 PM

Tačiau bėda viena nevaikšto. Gali būti, kad viduje nesusitvarkantiems „valstiečiams“ ant derybų aukuro teks paaukoti vieną ministrų portfelį, nes nepatenkintas galvas ima kelti mažasis koalicijos brolis – socialdemokratai. Seimo 100 darbo dienų derliumi domėjosi „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „24/7“ žurnalistė Asta Martišiūtė.

Valdančiųjų atstovas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo šimtadienį vertina optimistiškai ir net sako, kad jau yra daug kuo pasigirti.

„Vien rudens sesijoje buvo daug tęstinių darbų, likusių nuo praeitos kadencijos. Buvo suformuota Vyriausybė, patvirtintas biudžetas, dalis įstatymų nukelta. Darbo kodeksas nukeltas pusei metų, kad Trišalė taryba galėtų išdiskutuoti, žmonės įstatyme turėtų daugiau galimybių. Buvo, berods, 27 plenariniai posėdžiai, priimta virš 200 įvairių teisės aktų, iš jų 100 įstatymų. Tikrai buvo daug padirbėta ir nuveikta“, – teigė V. Pranckietis.

Tačiau su tokiu 100 dienų darbo vertinimu jokiais būdais nesutinka opozicijos atstovai, kurie kaip ir pridera, Seimo darbą vertina gana pesimistiškai.

„Šimtas dienų chaoso, kur iš tikrųjų pasirodė, kad išgirtas profesionalumas ir naujų žmonių atėjimas valstybės valdymui yra pakankamai žalingas dalykas. Šimtą dienų matėme daug dramų, kailinių, Range Rover'ių ir mažai struktūrinio darbo“, – taip Seimo šimtadienį apibūdino Seimo konservatorių frakcijos atstovas Andrius Kubilius.

Didelių pokyčių viltį įžiebusio Seimo veiklos šimtadienis labiau įsiminė ne darbais, o skandalais. Didžiausias Seimo narę Gretą Kildišienę paaukojęs skandalas jau turi ir dramatišką pavadinimą – kildišiada.

„Ponios Kildišienės garderobas ir gyvenimo būdas turėjo būti vertinamas 8-10 tūkst. eurų per mėnesį. Deklaracijose nulis ir žmonės sako: oi, palikti vargšę gretutę. Tai ko stebitės, kai kokio nors karaliaus namų neatima, nes neranda turto? Čia gi tas pats – neaišku, kas tą Seimo narį išlaiko, o tokių daug“, – kalbėjo Seimo narė Aušra Maldeikienė.

Atrodo, G. Kildišienė jau praeitis, tačiau gali tekti skaičiuoti, ar likę Seimo nariai gyvena pagal kišenę.

„Įsivaizduoju, kad daugeliui žmonių tai atrodo nepaprastos smulkmenos todėl, kad jie nesuvokia. Jei čia nėra teisybės, jos nebus niekur ir jų darbe darys, ką nori. Darbdavys labai lengvai gali nusipirkti Seimo atstovą, o šitas vargšas žmogus, kuris įsivaizduoja, kad jį palaikys, yra naivus. Įstatymus priiminėja vilkai avelių atžvilgiu, o paskui avelės nuoširdžiai nustemba, kad jis mane valgo. Kai kitą kartą rinksite Seimą, visą laiką pažiūrėkite, kokie to žmogaus interesai“, – piktinosi A. Maldeikienė.

Kiti rinkimai dar toli, o gyventi teks su šiuo Seimu, kuris jau spėjo parodyti savo darbo braižą.

„Daugiausia buvo trypčiojimo, vidinio nesutarimo. Aukštai užsiplešiama priimti radikalų projektą, tačiau sulaukiama triukšmo, neigiamos visuomenės reakcijos ir staiga atsitraukiama“, – kalbėjo dienraščio „Lietuvos rytas“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

Tačiau naujasis Seimas galiausiai ryžosi priimti vaiko nemušimo įstatymą. Nors šį įstatymą svarstė ir ankstesnių kadencijų parlamentarai, tačiau drąsos pritrūkdavo.

„Tai dar vienas trypčiojimo pavyzdys, rodantis tam tikrą šios valdžios ir Seimo politinį neįgalumą. Vaikų nemušimo įstatymą sugebėta priimti tik po visuomenę žiauriai sukrėtusios tragedijos Kėdainiuose. Dėl didžiulio visuomenės spaudimo jis buvo priimtas pro sukastus dantis“, – teigė V. Bruveris.

O Seime jau matyti ženklų, kad kai kurie parlamentarai gali pradėti kovoti už neva tėvų teisę mušti savo vaikus. Seimo Etikos komisijoje jau guli prašymas pradėti apkaltą įstatymo iniciatorei Dovilei Šakalienei už tai, kad stumdama teisės aktą ji neva užsiėmė neleistina lobistine veikla. Nors skundas visuomenininkų, jį pasirašė netgi vartotojų teisių gynėjai, tarsi smurtas būtų vartojimo objektas, kurį atėmus reiktų ginti.

„Keletas „valstiečių“ frakcijos narių labai skausmingai priėmė faktą, kad jiems patiems sunku integruoti savo traumuojančią patirtį“, – teigė D. Šakalienė ir tikino, kad galbūt šį klausimą pavyks išsiaiškinti.

Vidinės intrigos valdančiojoje daugumoje vyksta, tačiau skandalų iš išorės purtyti „valstiečiai“ rinkėjų pasitikėjimo dar neprarado. Visgi, anot politologų, kalbos apie „valstiečių“ byrėjimą – ne iš piršto laužtos.

„Populiarumas visuomenėje yra pakankamai aukštas, daug aukštesnis palaikymas, negu bet kurios kitos partijos. Vienas iš išėjusių, Bronius Matelis, kalba, kad galbūt dalis išeis. Seimo pirmininkas tarsi nepaneigė ir išsidavė, kad gali atsitikti visko. Pagal ideologiją ten galima matyti tiek socialdemokratų, tiek konservatorių ar liberalų“, – kalbėjo politologas Liutauras Gudžinskas.

„Pagrindinis „valstiečių“ frakcijos faktorius yra jos dydis, šitiek vietų Seime. Tai vienintelis publiką cementuojantis faktorius. Kur tu, „valstieti“, bėgsi iš tos frakcijos, nėra kur geriau“, – antrino V. Bruveris.

Nemenkas rūpestis ir mažasis koalicijos brolis – socialdemokaratai. Kandidatai į partijos vadovus jau kalba apie koalicijos sutarties keitimą.

„Tikrai yra suprantamas noras persiderėti ministrų portfelius. Jei socialdemokaratai nori išlaikyti tapatybę, veikiausiai norės, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atitektų jiems“, – kalbėjo politologas L. Gudžinskas.

O patys socialdemokaratai jau pradėjo viešai piktintis, kad „valstiečiai“ su jais nesitaria ir ant kilimėlio ėmė kviestis S. Skvernelio Vyriausybės ministrus.

Nepraėjo nei pusmetis, o netekčių derlius nemenkas ir jis gali tik augti. Juo labiau, kad ir „valstiečių“ partijos viduje jau seniai įvykęs savotiškas skilimas. Spėliojama, kad net trečdalis frakcijos gali nepalaikyti S. Skvernelio teikiamų reformų.

Politologai spėja, kad nepasitenkinimo bangas dėl reformų tarp „valstiečių“ palaiko pats R. Karbauskis, kuris neva nori parodyti savo vertę S. Skverneliui, mat šio flirtas su konservatoriais maišo visas kortas.

Konservatoriai jau sulaukė atsako iš „valstiečių“ lyderio, kuris su dar dviem frakcijos nariais reikalauja, kad etikos sargai pradėtų tyrimą dėl Andriaus Kubiliaus automobilio nuomos. Jau anksčiau „Lietuvos ryto“ televizijos laida „24/7“ skelbė, kad A. Kubilius automobilį nuomojasi iš partijos bičiulio, partiją rėmusio solidžiomis sumomis. Anksčiau už tą patį automobilį A. Kubilius partijos nario firmai mokėjo iš Seimo lėšų.

„24/7“ – sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.