Linas Linkevičius: dėmesys Rusijos agresijai Ukrainoje ir žurnalistų saugumui kariniuose konfliktuose

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 27–28 dienomis dalyvavo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 34-ojoje sesijoje, kur pasisakė aukšto lygio segmento debatuose. Kreipdamasis į Žmogaus teisių tarybą, ministras pabrėžė, jog norint gerinti sudėtingą žmogaus teisių situaciją pasaulyje, šalys turi vieningai dirbti stiprindamos pagrindinius tris JT ramsčius – žmogaus teises, taiką ir saugumą bei darnų vystymąsi.

Linas Linkevičius vasario 27–28 dienomis dalyvavo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 34-ojoje sesijoje.
Linas Linkevičius vasario 27–28 dienomis dalyvavo Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 34-ojoje sesijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-28 11:52, atnaujinta 2017-04-08 21:39

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad ši Žmogaus teisių tarybos sesija prasideda minint trejų metų Rusijos pradėtos neteisėtos Krymo aneksijos pradžią.

„Rytų Ukrainoje ir Kryme tebevykdomi žudymai, seksualinis smurtas, žmonių grobimai, kankinimai ir diskriminacinio pobūdžio Krymo totorių persekiojimai yra sistemingas okupacinio režimo represinės politikos modelis, šiurkščiai pažeidžiantis tarptautinės teisės normas“, – sakė ministras.

L.Linkevičius pabrėžė, kad naudojant panašias priemones, Rusijos okupuoti Gruzijos regionai buvo paversti pilkosiomis zonomis, kur negalioja tarptautinė teisė. Atsižvelgiant į tai, ministras paragino Žmogaus teisių tarybą priimti pirmą kartą svarstomą rezoliuciją dėl Gruzijos ir įgyvendinti Jungtinių Tautų rezoliuciją dėl žmogaus teisių situacijos okupuotame Kryme bei pasmerkti valstybes, kurios nesilaiko tarptautinės teisės normų ir bet kokiomis priemonėmis vengia prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

Diplomatijos vadovas savo kalboje akcentavo ypač svarbų žiniasklaidos ir žurnalistų vaidmenį tiek visuomeniniame gyvenime, tiek sprendimų priėmimo procese ir pabrėžė, jog Lietuva jokiais būdais netoleruoja išpuolių prieš žurnalistus ir žiniasklaidos naudojimą agresijai ir karinei propagandai skleisti. Ministro teigimu, Žmogaus teisių taryba privalo skirti didesnį dėmesį šiai tematikai ir šalys turi prisiimti atsakomybę už žmones, kurie rizikuoja savo gyvybėmis, norėdami informuoti pasaulį.

Pasak ministro, Jungtinės Tautos turi veikti vieningai norint užtikrinti, apsaugoti ir skatinti mūsų visų pagrindines teisės ir laisves. Tuo pačiu buvo informuota, kad Lietuva pradėjo rinkiminę kampaniją į Žmogaus teisių tarybą 2022–2024 m. laikotarpiui.

Žmogaus teisių taryba yra Jungtinių Tautų žmogaus teisių apsaugos institucija, įsteigta Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 2006 metų kovo 15 dieną. Pagrindinė jos funkcija – skatinti visuotinę pagarbą žmogaus teisių ir laisvių apsaugai, reaguoti į žmogaus teisių pažeidimus ir teikti dėl jų rekomendacijas. Kasmet pirmąją Žmogaus teisių tarybos pavasario sesijos savaitę vyksta aukšto lygio segmentas, kuriame Jungtinių Tautų valstybių narių atstovams suteikiama galimybė pristatyti žmogaus teisių politikos gaires bei aptarti žmogaus teisių pažeidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.