Skandalingas prokuroras Irmantas Mikelionis nori pasmaugti kritikus

Trys bylos žurnalistui, po vieną – dviem politikams ir teisininkui, drįsusiems suabejoti prieštaringai vertinamo Generalinės prokuratūros prokuroro Irmanto Mikelionio reputacija. Kas galėtų paneigti, kad tai – ne persekiojimas už kritiką?

Prokuroras I.Mikelionis užsimojo bylomis nutildyti jam neįtinkančius politikus, žurnalistus ir teisininkus.
Prokuroras I.Mikelionis užsimojo bylomis nutildyti jam neįtinkančius politikus, žurnalistus ir teisininkus.
Piketą prie prokuroro namų surengę P.Gražulis (kairėje) ir V.Vasiliauskas gali atsidurti teisiamųjų suole.
Piketą prie prokuroro namų surengę P.Gražulis (kairėje) ir V.Vasiliauskas gali atsidurti teisiamųjų suole.
A.Kučinskas: „Tris paras buvau laikomas be maisto, o STT pareigūnai sakė: „Čia – aukščiausia Rokiškio vieta. Iš čia Sibiras matyti“.
A.Kučinskas: „Tris paras buvau laikomas be maisto, o STT pareigūnai sakė: „Čia – aukščiausia Rokiškio vieta. Iš čia Sibiras matyti“.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Janutienė („Lietuvos rytas“)

Mar 2, 2017, 5:20 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 6:53 PM

Seimo narys Petras Gražulis netrukus neteks teisinės neliečiamybės ir bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl to, kad neva mėgino daryti spaudimą I.Mikelioniui.

P.Gražulis kartu su tuos pačius įtarimus jau išgirdusiu buvusiu Seimo nariu Valdu Vasiliausku yra persekiojami, nes piketavo prie prokuroro namų.

Tuos namus I.Mikelionis pasistatė padedamas savo brolio, kuris buvo įtariamas pridėtinės vertės mokesčių grobstymu, tačiau, anot P.Gražulio, išsuktas nuo atsakomybės I.Mikelionio kolegų.

Pareikalavo duoti kraujo

„Lietuvos ryto“ žurnalistas Arvydas Lekavičius ir dar keli jo kolegos, neseniai dėl tariamo prokuroro I.Mikelionio šmeižimo kaip specialieji liudytojai apklausti Kauno policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje, sužinojo gerą žinią – byla nutraukta.

Tačiau gal dešimtą kartą į Panevėžį iškviestas A.Lekavičius iš pareigūnų išgirdo kitokią naujieną – jam pareiškiamas jau antras įtarimas dėl to paties I.Mikelionio tariamo šmeižimo.

Šįkart – už interviu su teisininku Albertu Kučinsku, papasakojusiu, kaip jis išdrįso pakritikuoti teisėją ir už tai buvo prokurorų neteisėtai apkaltintas ir teisiamas.

Panevėžio pareigūnai klusniai pildo savo vyresniojo kolegos I.Mikelionio prašymus persekioti žurnalistą.

Prieš mėnesį „Lietuvos ryto“ televizijos laida „Patriotai“ paviešino, kad tyrėja, pildanti prokuroro užgaidas, netgi buvo užsimojusi paimti A.Lekavičiaus kraujo mėginius – esą tai jai leidžiantys įstatymai.

Nors paaiškėjo, kad tokie bandymai buvo neteisėti, tyrėja ne tik liko nenubausta, bet jai buvo patikėta tęsti žurnalisto atžvilgiu ikiteisminį tyrimą.

„Tai yra persekiojimas už kritiką, kurį draudžia mūsų Konstitucija“, – „Patriotų“ studijoje pareiškė žurnalistas.

Siekia įvaryti baimę

Bylos dėl šmeižto paprastai yra keliamos privataus kaltinimo tvarka. Tada pats kaltintojas turi rinkti įrodymus, samdytis advokatą, dalyvauti teismo posėdžiuose.

O ikiteisminiai tyrimai, kai visą įrodymų rinkimo darbą atlieka tyrėjai, pradedami tik išskirtiniais atvejais, kai galimas šmeižtas turi didelę visuomeninę reikšmę.

Patys prokurorai ir nustatė, kad jų kolega I.Mikelionis galėjo būti apšmeižtas, o tai turi išskirtinę visuomeninę reikšmę.

A.Lekavičius mano, jog I.Mikelionis įkinko į savo prieštaringo įvaizdžio gynimą kolegas prokurorus ir tam, kad išvengtų prievolės kompensuoti nuostolius, kai jo kaltinimai bus atmesti: „Kai aš tą bylą laimėsiu, nieko iš jo negalėsiu pareikalauti.

Laimėjęs privataus kaltinimo bylą aš jau galėčiau I.Mikelioniui pateikti ieškinį ir išsiieškoti žalą.“

Jis spėja, kad jo persekiojimu prokuratūros vadovai mėgina atgrasyti kitus žurnalistus nuo bet kokios prokurorų kritikos.

A.Lekavičiui bylos keliamos ne už tai, kad jis kaltino I.Mikelionį slėpus mokesčius, užsiėmus nelegalia ūkine veikla ir kitais rimtais pažeidimais.

„Dėl to man bylos nekelia, nes tai suteiktų galimybę reikalauti mokestinio patikrinimo, apklausti liudininkus, atlikti kitus procesinius veiksmus. Tuomet ir išlįstų visi galai. Mane persekioja dėl kablelių“, – pasakojo žurnalistas.

Grįžta Stalino laikai?

„Buvau istorinio mitingo prie A.Mickevičiaus paminklo 1987 metais vienas rengėjų. Pasmerkėme visą sovietiją ir pareikalavome Lietuvos nepriklausomybės, bet bylos nebuvo.

Tais pačiais metais per Maironio gimtadienį Kaune susirinko 500 žmonių, o kalbėjau tik aš vienas – niekas kitas nedrįso.

Reikalavau laisvės Lietuvai, tačiau bylą iškėlė ne dėl to, o dėl to, kad atsisakiau eiti į sovietinę armiją.

Dabar rengiu mitingą prie prokuroro, spaudoje įvardinto kaip korumpuoto, namų ir iškart sulaukiu bylos“, – „Patriotų“ studijoje palygino epochas P.Gražulis.

„Kas čia grįžta? Stalino laikai?“ – klausė Seimo narys.

Parlamentaras sakė, kad jo ir „Lietuvos ryto“ pastangomis šis prokuroras netapo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vadovu.

Politinės kovos įrankiai

Politikai lygino situaciją Lietuvoje ir Rusijoje. Štai Rusijoje neseniai buvo išteisintas ir paleistas į laisvę Ildaras Dadinas.

Šis žmogus, rengęs taikius mitingus prieš Vladimiro Putino režimą, buvo nuteistas, kolonijoje kankintas.

Beje, taip Kremlius pasielgė ne iš pirmo karto – jo kantrybė trūko po to, kai I.Dadinas pradėjo nuolat rengti protestus.

Lietuvoje, pasirodo, užtenka ir vieno piketo.

Jeigu valdžia jau taip nori bausti pilietiškai aktyvius žmones, galėtų skirti administracines nuobaudas, o ne vykdyti baudžiamąjį persekiojimą.

„Lietuvoje niekas negali jaustis saugus.

Kiekvienam gali būti iškelta byla, jis gali būti persekiojamas“, – piktinosi V.Vasiliauskas.

Jo požiūriu, prokuratūra tik formaliai yra nepriklausoma, o iš tiesų ji neretai įkinkoma į politines batalijas siekiant susidoroti su politiniais oponentais.

Kaip pavyzdį V.Vasiliauskas pateikė skandalingąją Vijūnėlės dvaro bylą, kuri buvo patyliukais nutraukta, bet sėkmingai panaudota juodinti Socialdemokratų partiją, kuri prieš rinkimus turėjo didelį žmonių pasitikėjimą: „Tačiau politinis tikslas perbraižyti Lietuvos politinį žemėlapį buvo pasiektas.“

„Dalia Grybauskaitė pabrėžia, kad yra ypač nepakanti korupcijai ir su ja kovoja, tačiau prokuroras I.Mikelionis jai tinka“, – stebėjosi P.Gražulis.

Sakė, kad „nudroš“

I.Mikelionio pavaldinys Justas Laucius vadovavo tyrimui, kai buvo pradėta kurpti byla prieš teisininką A.Kučinską, kurį Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio skyriaus agentai mėgino apkaltinti dėl 500 litų kyšio prokurorei.

Byla yra bežlunganti, nors tęsiasi jau beveik dešimtmetį, tačiau pasipasakojęs A.Lekavičiui apie savo bėdas A.Kučinskas užsidirbo įtarimus dėl I.Mikelionio šmeižto ir sau, ir žurnalistui.

„Mane, kaip advokatą, prokuroras J.Laucius sulaiko ir pareiškia: „Aš tave nudrošiu. Pasodinau tris teismo pirmininkus. Esu tavo problema.“

Aš tris paras buvau laikomas be maisto, o STT pareigūnas man sakė: „Čia – aukščiausia Rokiškio vieta. Iš čia Sibiras matyti. Vaikščiojai kaip princas.

Niekas tau į snukį nedavė“, – tokie prisiminimai įsirėžė į A.Kučinsko atmintį.

„I.Mikelionio neapšmeižiau, aš žurnalistui pateikiau informaciją, kad buvau marinamas badu, gąsdinamas, todėl reikalavau nušalinti prokurorą J.Laucių.

Mano skundą nagrinėjusi teisėja neišsireikalavo visų dokumentų, už tai aš jai papriekaištavau mandagiai (tai pripažino kalbos ekspertai), tačiau už tai I.Mikelionio pavaduotojo buvau apkaltintas teisėjos įžeidimu.

Jau Vilniaus apygardos prokuratūroje nutrauktą šią įžeidimo bylą I.Mikelionis išsireikalavo ir ji tęsėsi dar 4 metus, kol buvau visiškai išteisintas“, – pasakojo teisininkas, kuris toje pačioje Panevėžio prokuratūroje kartu su A.Lekavičiumi yra įtariamas I.Mikelionio šmeižimu.

Žlugdė svarbią statybą

A.Lekavičius priminė, jog I.Mikelionio pavaldiniai iškėlė ir skandalingą bylą, kuri tapo dingstimi nutraukti velionio Bronislovo Lubio ir tuometės Vyriausybės, kuriai vadovavo Gediminas Kirkilas, ketinimus statyti penkis kartus pigesnį nei „Independent“ suskystintųjų dujų terminalą.

„Aukščiausiasis teismas pripažino, kad tie valstybės tarnautojai, kuriuos prokurorai kelerius metus persekiojo, veikė valstybės naudai ir yra Lietuvos patriotai, o štai prokurorai pakenkė valstybei, faktiškai galima sakyti išdavė ją, gal net dirbo Rusijai.

Tačiau I.Mikelionis už tai buvo paaukštintas“, – stebėjosi V.Vasiliauskas.

„Ne tik paaukštintas, bet ir labai pagerėjo jo finansinė padėtis“, – papildė A.Lekavičius.

Šiurpą kelianti priedanga

„Jei prokuroras pasirenka gyventi kone viename name su broliu, paskui kurį velkasi kriminalinis šleifas, jeigu jie kartu suka nekilnojamojo turto sandėrius, jam reikėtų keisti profesiją.

Kaip žmogus galėtų praturtėti iš kovos su korupcija? Tai turėtų rūpėti generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, tačiau jis tai toleruoja, o kartu stoja prieš aktyvią visuomenę, prieš piliečius, kuriems tai nepriimtina“, – samprotavo V.Vasiliauskas.

„Man susidarė įspūdis, kad mūsų pastangos tapti Europos Sąjungos nare buvo ne dėl demokratinio tos Bendrijos turinio, bet dėl priedangos, kuria prisidengus galima persekioti žmones, kelti bylas.

Tačiau niekas tau nepriekaištaus, nes tu esą priklausai civilizuotų valstybių klubui“, – sakė P.Gražulis.

Jis priminė, kad šis kartas yra anaiptol ne pirmas, kai teisėsauga vykdo politikų įgeidžius.

Vienas gėdingiausių Lietuvos valstybės puslapių, kai Nepriklausomybės Akto signatarus buvo mėginama nuteisti už tai, kad atėjo prie Seimo protestuoti prieš naktinę mokesčių reformą.

E.Pašilį įvertins Briuselis

Tačiau P.Gražulis – optimistas. Jis mano, kad politinių bylų era Lietuvoje netrukus baigsis, nes Europos Parlamento Teisės komitetas žengė dar negirdėtą žingsnį ir pasikvietė generalinį prokurorą E.Pašilį pasiaiškinti dėl politinių bylų kurpimo.

Komitetas, sprendžiantis, kaip elgtis su E.Pašilio prašymu panaikinti teisinę neliečiamybę europarlamentarui Rolandui Paksui, nepatikėjo raštu išdėstytais argumentais ir apklaus prašytoją, nors paprastai tokius prašymus vykdo automatiškai.

„Mes vieni neapsiginsime. Kaip sovietmečiu buvo Helsinkio grupė, taip dabar mes turime pasauliui viešinti, kas vyksta Lietuvoje“, – sakė P.Gražulis ir informavo, kad Europos Parlamento Teisės komitetui siunčiama ir byla dėl I.Mikelionio tariamo spaudimo, dėl kurio Seimo narys gali netekti teisinės neliečiamybės.

P.Gražulis viešai atsiprašė rinkėjų, kad buvo pareiškęs paramą E.Pašiliui, kai jis buvo skiriamas į naujas pareigas: „Dar kartą įsitikinau, kad prezidentė skirs ne sąžiningą prokuratūros vadovą, o tik tą, kurį galės valdyti.“

„Lietuva nuo Rusijos skiriasi tik tuo, kad V.Putinas nenešioja mėlyno apdaro“, – ironiškai pažymėjo V.Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.