Verkiančios šiaulietės skambutis: motina dievagojosi, kad jos mažylių niekas nemušė

Policijai ir vaiko teisių apsaugos specialistams pradėjus aiškintis galimo smurto prieš tris mažamečius vaikus atvejį šiauliečių šeimoje redakcija sulaukė skambučio. Verkdama moteris aiškino, kad antradienį įvairių tarnybų vizitas jų šeimos gyvenimą apvertė aukštyn kojomis. Šiuo metu svarstoma, ar septyni vaikai galės likti su motina.

Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>R.Jurgaičio asociatyvinė nuotr.
Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>R.Jurgaičio asociatyvinė nuotr.
Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>M.Patašiaus asociatyvinė nuotr.
Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>J.Stacevičiaus asociatyvinė nuotr.
Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du mažamečiai vaikai, kurie, gali būti, buvo sumušti.<br>J.Stacevičiaus asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 2, 2017, 6:56 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 5:43 PM

Policija Šiauliuose antradienį sulaikė vyrą, kuris įtariamas smurtavęs prieš tris sugyventinės vaikus, ir dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Darželio vadovybė pranešė, kad pas juos buvo atvesti du galimai sumušti mažamečiai vaikai. Penkerių metų berniukui ant nugaros buvo pastebėta mėlynių, o kitam keturmečiui ant veido nedidelių sužalojimų.

Pareigūnai ir vaiko teisių apsaugos specialistai pradėjo aiškintis situaciją, nuvyko į šeimos namus Dainų gatvėje ir ten rado dar vieną vaiką – dvejų metų mergaitę. Jai ant nosytės buvo pastebėta nedidelių įdrėskimų ir blunkanti mėlynė.

Policija sulaikė mažamečių sumušimu įtariamą neblaivų (0,94 promilės alkoholio) 34 metų vaikų tėvą. Vaikai liko namie kartu su 29 metų motina.

Šiuo metu Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius svarsto ir artimiausiu metu turėtų priimti sprendimą, ar vaikai galės likti šeimoje.

Aiškino, kad vaikai tarpusavyje susimušė

Po tarnybų vizito su žiniasklaida susisiekė mažamečių motina ir aiškino, kad vaikų tėvas buvo apkaltintas nekaltai ir ant kojų sukeltos visos tarnybos bereikalingai vaikams sukėlė didžiulį stresą.

„Nesąmonė kažkokia ir streso vaikams įvarė. Dar nekaltą žmogų laiko kažkur. Po tų visų tampymų vienas berniukas jau pradėjo į lovą šlapintis, to niekada nebūdavo“, – verkdama skundėsi šiaulietė.

Moteris pasakojo, kad pirmadienį nuėjusi pasiimti savo berniukų iš darželio sulaukė direktorės kvietimo į kabinetą. Atėjus vaikų auklėtojoms moteris paaiškino, kaip vaikai patyrė sužalojimų.

„Paaiškinau situaciją, kas nutiko, kaip buvo. Pasakiau, kad vaikai susistumdė, brolis gynė sesę. Jie vienas kitą gynė ir susisvaidė žaislais“, – aiškino pašnekovė.

Moteris teigė, kad vaikų muštynes matė ir jos uošvienė. Pasak moters, darželio direktorė pasiūlė kreiptis į psichologinę pedagoginę tarnybą dėl vaikų elgesio. „Radome kompromisą ir parėjome su vaikais namo. Mergaitės ryte neišvedžiau, nes ji miegojo, o berniukus vedžiau nieko blogo nemanydama“, – kalbėjo pašnekovė.

Vėliau darželio vadovybė apie galimą smurtą prieš vaikus pranešė tarnyboms ir šeima sulaukė jų vizito.

Šeima įtraukta į socialinės rizikos sąrašą

Septynis vaikus auginanti šiaulietė skundėsi, kad dėl pinigų trūkumo jų šeima įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą. Ji aiškino, kad viena augina vaikus ir rūpinasi jų priežiūra, nes abu vyrai ją paliko.

Šiaulietė teigė, kad sulaikytas mažamečių vaikų tėvas net nebuvo tuo metu, kai vaikai susimušė, ir tą dieną, kai į jos namus atvyko tarnybos. Pasak jos, policijos pareigūnai prašė paskambinti įtariamajam, kad jis ateitų. Ji aiškino, kad vyras kartu negyveno, tik kartais aplankydavo vaikus, o pastarąjį kartą lankėsi savaitgalį.

„Jis turi tokių dalykų iš praeities kaip smurtas šeimoje ir yra visada kabinamas“, – vyrą gynė pašnekovė.

Paklausta, kodėl apklausiami vaikai paminėjo vardą tėvo, kuris juos, gali būti, sumušė, moteris neatlyžo: „Tėčio vardą paminėjo iš kokio penkto karto, kai jau vaikai susimaišė. Iš pirmo karto pasakė, kad susistumdė ir susimušė žaislais. Taip ir buvo“, – tvirtino ji.

Šiaulietė aiškino, kad auginant septynis vaikus – nuo 2 iki 13 metų – sunku visus prižiūrėti, kad tik niekas nesusižeistų. Pasak jos, visose šeimose pasitaiko, kai vaikai susižaloja, net auginant vieną atžalą.

„Kiekvieno vaiko aš nenurengiu ir neapžiūriu – ar turi mėlynių, ar neturi. Jie yra savarankiški. Kol jie nepasiskundžia, kad skauda, aš nematau. Jie patys išsimaudo, aš tik ateinu, pasižiūriu, kad kas nors nenutiktų“, – aiškino pašnekovė.

Šiaulietė aiškino anksčiau padariusi klaidą, kai mažesnius vaikus išleido atostogauti į kaimą su vyresnėliais, kuriems buvo mokykloje atostogos, ir nepranešė darželiui: „Nepranešiau, nes nepamaniau nieko blogo. Maniau, kai ateisim vėliau, pasakysim, kad atostogavom, ir viskas, nes kitąkart tiek užtekdavo“, – sakė ji ir pakartojo, kad daugiau jokių nusiskundimų nesulaukė.

Vaiko teisių apsaugos skyrius: pagrindinė problema – sugyventinis

Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrius negalėjo viešinti ikiteisminio tyrimo detalių, tačiau pateikė trumpą informaciją apie šeimą.

Socialiniai darbuotojai nuolat lankydavo šią šeimą, nes ji įtraukta į socialinės rizikos šeimų sąrašą dėl sunkios materialinės padėties ir socialinių įgūdžių stokos.

„Skyriaus duomenimis, ji gyveno su sugyventiniu, tik tiek, kad ji neigia tą faktą. Jis kažkada turėjo problemų dėl smurto jos atžvilgiu“, – pripažino vyresnioji specialistė Ala Ivanova.

Vaiko teisių apsaugos skyrius svarstys, ar vaikai gali likti šeimoje. Jie laukia policijos ir medicinos ekspertų išvadų. Taip pat renka informaciją apie šeimos artimuosius ir giminaičius.

Socialiniai darbuotojai ketvirtadienį nuvyko aplankyti šeimos, tačiau nebuvo įleisti į namus. Motina buvo atvykusi į socialinės rizikos tarnybą ir parašė paaiškinimą, kad atsisako į ugdymo įstaigą vesti vaikus. Pakeisti ugdymo įstaigą ji gali.

„Iš tiesų nėra labai didelių problemų su ta šeima, kadangi mama nėra girtaujanti. Daug vaikučių šeimoje. Pagrindinė problema yra mamos sugyventinis“, – pripažino A.Ivanova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.