Politologas pasakė, ką konservatoriams reikštų pakeistas partijos pavadinimas

Kalbos apie šeštadienį vykusį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavimą vis dar nerimsta. Vienas ryškiausių epizodų – partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio pasiūlymas keisti partijos pavadinimą ir tapti tiesiog Tėvynės sąjunga.

TS-LKD vedlys sakė, kad diskusija dėl pavadinimo keitimo pirmiausia kilo per partijos pirmininko rinkimus.<br>D. Umbraso nuotr.
TS-LKD vedlys sakė, kad diskusija dėl pavadinimo keitimo pirmiausia kilo per partijos pirmininko rinkimus.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2017, 5:32 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 12:32 PM

Nors apie tokią idėją TS-LKD lyderis jau buvo užsiminęs per neseniai vykusius pirmininko rinkimus, kai kurie partijos kolegos atrodė sukrėsti tokio pasiūlymo.

Į sceną užlipęs partijos senbuvis Rimantas Jonas Dagys sakė niekada net nepagalvojęs, kad būtų galima suabejoti partijos krikščioniškomis vertybėmis. „Kas mums atsitiko? Viena vertus, partijos pirmininkas sakė, kad ne taip svarbu tie mūsų pavadinimai, bet būtent pavadinimą ir norima keisti.

Ar krikščioniškos vertybės yra ne tai, ko reikia mūsų dabartinei Lietuvai? Ar ne jų kaip tik reikia visiems? Ar liberalios vertybės, kurias išpažįsta 10 proc. žmonių, turi daryti mūsų partijoje takoskyrą? Ir kokią mes žinią pasiųsime žmonėms?“ – dėstė R.J.Dagys.

Pavadinimo keitimu siekia vienybės

TS-LKD vedlys sakė, kad diskusija dėl pavadinimo keitimo pirmiausia kilo partijos pirmininko rinkimų metu kaip atsvara nuolatiniams svarstymams, kad partijos viduje reikia išgryninti tapatybę, atskirti, kurie yra krikščionys demokratai, o kurie – tautininkai ar konservatoriai.

„Mes tiek daug laiko skyrėme savo skirtumams apibrėžti, kad aš pamaniau, jog tada iš tikro gali kilti klausimas, tai kam mes esame vis dar po vienu stogu. Tokią filosofinę idėją pasiūliau, kad reikia susivienyti ties tuo, kas mus tikrai jungia, tai yra kad esame sąjunga dėl tėvynės, kitaip tariant – Tėvynės sąjunga“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis sakė, kad tada partijos kolegos užsikabino už šios minties ir ją sukonkretino toliau, nei jis pats tikėjosi ir manė, kad reikėtų. Tada ir atsirado siūlymų grįžti prie Tėvynės sąjungos pavadinimo, kurį ši partija jau yra turėjusi.

„Tada dar vėliau gavome politinių kalinių ir tremtinių kreipimąsi pradėti formalią diskusiją“, – sakė TS-LKD lyderis.

G.Landsbergis sakė, kad pavadinimo keitime svarbiausia tai, kad įvyktų skirtingų partijos grupių, skirtingų žmonių suvienijimas viduje ir taip būtų parodoma, kad partija tikrai vieninga ir siekia bendrų tikslų.

Krikščioniškų vertybių prarasti neketina

Reaguodamas į R.J.Dagio išsakytus žodžius, G.Landsbergis sakė, kad jam keista, kaip žmonės supaprastina krikščioniškas vertybes.

„Nejaugi trys raidės pavadinime yra visų vertybių atsisakymas? Čia jau absurdiškai įžeidu. Šiandien yra gausybė žmonių, kurie nepriklauso krikščionių demokratų frakcijai, būtent tam būriui žmonių mūsų partijos viduje, kurie irgi yra krikščionys, kurie laikosi visų nuostatų.

Ar jiems tas pasakymas turi reikšti, kad vieni yra labiau krikščionys nei kiti? Tai nėra teisinga.  Aš norėčiau, kad būtent tokių dalykų neliktų mūsų partijoje“, – kalbėjo TS-LKD pirmininkas.

Susiskaldymo nebijo

Paklaustas, ar nebijo, kad pavadinimo keitimas partijoje sukeltų nesutarimus ir susiskaldymą, G.Landsbergis atsakė, kad sprendimas nebūtų primetamas iš viršaus, o būtų priimamas balsavimo būdu, kur kiekvienas partijos narys galėtų išreikšti savo valią.

„Dėl to ir siūlau, ir per pirmininko rinkimus buvo kartojama: „Paklauskime skyrių, paklauskime mūsų žmonių, mūsų partijos kolegų – tų, kurie kūrė partiją, kokia jų nuomonė yra“, tai aš tai ir noriu padaryti – pasiklausti žmonių. Taip, kaip bus nuspręsta, taip ir bus.

Jei žmonės nuspręs, kad reikia palikti pavadinimą, jis nesukurs tos papildomos vienybės ir tai nėra tas kelias, kuriuo reikia eiti, aš tai visiškai priimsiu, kaip ir bet kokį partijos žmonių sprendimą“, – apie pavadinimo keitimą kalbėjo konservatorius.

Iš dviejų kelių padarytų vieną

Politologas Lauras Bielinis teigė, kad bet kokiame pavadinime stengiamasi kuo tiksliau nurodyti partijos ideologinį kelią. Tačiau šiuo atveju Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rodo du kelius, kurie gali eiti greta, susikirsti ar tiesiog būti vienas šalia kito, bet jie yra du.

„Aš manau, G.Landsbergis, bandydamas sutrumpinti pavadinimą ir padaryti vienos krypties įvardijimu, savotiškai iš tikrųjų veda prie to, kad galutinai išnyktų ta skirtis tarp tų politinių partijų, kurios susiliejo prieš dešimt metų“, – sakė politologas.

Jis taip pat įsitikinęs, kad pavadinimo keitimas nereikštų krikščioniškų vertybių atsisakymo. Pasak L.Bielinio, partijos krikščioniškumas reiškiasi ne per pavadinimą, o per partijos funkcionavimą, buvimą ir dalyvavimą krikščioniškoje bendruomenėje.

Pagyrė Gabrielių Landsbergį

L.Bielinis taip pat sakė nemanantis, kad pavadinimo keitimas galėtų sukelti susiskaldymo nuotaikų partijoje.

„Per paskutinius kelis mėnesius G.Landsbergis praėjo gana sudėtingas procedūras, kurios tikrai grėsė gana ryškiu susiskaldymu, kad ir lyderio rinkimai, rinkimai į Seimą, kur buvo pritaikytos naujos idėjos. Vienu ir kitu atveju jis pasiekė savo rezultatą ir čia tikrai nėra toks rimtas klausimas, dėl kurio grėstų skilimas“, – kalbėjo L.Bielinis.

Politologas taip pat sakė, kad jį džiugina G.Landsbergio siūlomos permainos, tokios kaip atviri rinkimai partijoje. Jis pripažino anksčiau kritikavęs G.Landsbergį, nes manė, kad šiam dar per anksti tapti TS-LKD lyderiu, tačiau dabar nuomonę yra pakeitęs.

„Šiandien aš manau, kad jo lyderystė duoda naudos šiai partijai. Natūralu, kad ten vidinių sukrėtimų yra, bet mano galva, tai yra tik į naudą ir šiuo atveju jis bando sumoderninti šią partiją ir paversti ją adekvačia nūdienos situacijai ir įvykių dinamikai“, – sakė politologas L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.