Gediminas Kirkilas dėl VSD informacijos apie Mindaugą Bastį: padėtis labai rimta

G.Landsbergis: kyla abejonių, ar M.Bastys gali būti Seimo nariu

„Padėtis rimta. Ką čia vertinti. Labai rimta“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Padėtis rimta. Ką čia vertinti. Labai rimta“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė G.Kirkilas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 8:03 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 7:14 AM

„Padėtis rimta. Ką čia vertinti. Labai rimta“, – BNS ketvirtadienio vakarą sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, ar M.Bastys neturėtų trauktis ir iš Seimo, G.Kirkilas atsakė: „Manau, jam pačiam reikia spręst, nes neabejotinai, kad čia opozicija nesėdės rankų sudėjus“.

Jis teigė pats su Seimo pirmininkui pateikta VSD informacija dar nesąs susipažinęs, tačiau žada tai padaryti artimiausiu metu.

„Aiškinsimės situaciją, kiek čia yra rimta ir tikra.(...) Rytoj kviečiasi Seimo pirmininkas ir pat ryto, manau, kalbėsimės būtent apie tai“, – sakė vienas socialdemokratų vadovų.

Anot G.Kirkilo, situaciją dėl M.Basčio, kurį Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis jau paragino atsistatydinti iš Seimo pirmininko pavaduotojų, artimiausiu metu svarstys ir Socialdemokratų partijos vadovybė.

M.Bastys yra vienas iš aštuonių kandidatų į Socialdemokratų partijos pirmininko postą. Partijos lyderio rinkimai vyks šių metų gegužę.

G.Kirkilas teigė iki šiol žinojęs tik prieš kelerius metus žiniasklaidoje skelbtą informaciją apie M.Basčio tarpininkavimą organizuojant tuometinio Seimo pirmininko Vydo Gedvilo susitikimą su Rusijos atominės energetikos bendrovės „Rosatom“ atstovais.

Kitų VSD minimų duomenų apie M.Basčio ryšius ir kontaktus su nusikaltėliais ar buvusiais KGB darbuotojais G.Kirkilas teigė iki šiol nežinojęs.

G.Landsbergis: kyla abejonių, ar M.Bastys gali būti Seimo nariu

„Paskelbta informacija kelia rimtų abejonių, ar M. Bastys gali toliau likti Seime“, – BNS ketvirtadienį sakė opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Jis paragino Seimo pirmininką V.Pranckietį nedelsiant viešai paskelbti VSD pažymos turinį, o M.Bastį – pirmiausia nedelsiant trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų.

„Nėra jokios abejonės, jog po VSD informacijos M.Bastys turi kuo skubiau pasitraukti iš Seimo vicepirmininko pareigų. Klausimas, į kurį turime atsakyti, kaip šis politikas apskritai galėjo būti skiriamas į tokias atsakingas pareigas“, – teigė G.Landsbergis.

Seimo pirmininkui perduotoje informacijoje, kurią matė BNS, VSD nurodo, jog Seimo nariui socialdemokratui M.Basčiui leidimas dirbti su slapta informacija neišduotas, įvertinus jo asmeninius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų, nusikalstamo pasaulio atstovais, buvusiu KGB darbuotoju ir Kremliui palankiu žurnalistu.

Seimo pirmininkui pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui. Šią informaciją gavęs Seimo vadovas Viktoras Pranckietis paragino M.Bastį trauktis iš parlamento vicepirmininko pareigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.