Nauja VRK bus suformuota iki gegužės vidurio, sako Seimo pirmininkas

Prezidentė VRK nariais siūlo A.Žilinskienę, V.Vobolevičių

Nauja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bus formuojama po balandį vyksiančių merų bei Seimo nario rinkimų ir bus sudaryta iki gegužės vidurio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nauja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bus formuojama po balandį vyksiančių merų bei Seimo nario rinkimų ir bus sudaryta iki gegužės vidurio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 10:22 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:42 AM

„Turėtume spręsti visos komisijos klausimą. Tik dabar susiję su rinkimais. Tai turėtume vis dėlto leisti įvykdyti rinkimus, kurie paskelbti mero ir Seimo nario, ir po to iki gegužės vidurio turėtų būti suformuota nauja komisija“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė V.Pranckietis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymas numato, kad VRK sudaro Seimas po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų. Po du komisijos narius teikia teisingumo ministras, Lietuvos teisininkų draugija ir prezidentė, juos skiria Seimas slaptu balsavimu, likusius komisijos narius teikia į Seimą daugiamandatėje apygardoje patekusios partijos.

Komisijos pirmininką Seimas skiria Seimo pirmininko teikimu. Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų. Po pastarųjų Seimo rinkimų sulaukęs kritikos dėl jų organizavimo bei raginamas atsistatydinti VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas patvirtino pasibaigus kadencijai nebesieksiantis šių pareigų.

Balandžio 23 dieną Lietuvoje rengiami treji rinkimai: Jonavos bei Šakių rajonai rinks merus, taip pat bus renkamas Seimo narys Anykščių–Panevėžio vienmandatėje apygardoje. Jonavos meras renkamas, nes šias pareigas ėjęs socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius tapo ūkio ministru, o buvęs Šakių meras „valstietis“ Juozas Bertašius neteko įsigaliojimų del apkaltinamojo nuosprendžio, kai buvo pripažintas kaltu dėl prekyba poveikiu.

Anykščių–Panevėžio apygardoje nauji rinkimai rengiami, nes mandato atsisakė čia išrinkta Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Greta Kildišienė. Ji Seimą paliko kilus ažiotažui dėl mamos nuomojamo visureigio „Range Rover“. Automobilis pagal išperkamosios nuomos sutartį nuomotas iš partijos vadovui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“. Be to, viešumon iškilo dešimtmečio senumo įvykiai dėl G.Kildišienės galbūt iš darbovietės pasisavintų lėšų. Tyrimas tuomet nutrauktas, atlyginus žalą.

Prezidentė VRK nariais siūlo A.Žilinskienę, V.Vobolevičių

 Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pasiūlė Seimui skirti akademiką Vincentą Vobolevičių ir Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovę Aistę Žilinskienę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nariais, pranešė Prezidentūra.

Teisė šalies vadovei skirti VRK narius įsigaliojo nuo 2013 metų pasikeitus VRK formavimo tvarkai. Po du asmenis į komisiją siūlo prezidentas, teisingumo ministras, teisininkų draugija.

Pirmininko kandidatūrą siūlo Seimo pirmininkas. Po vieną komisijos narį teikia partijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

Į VRK narius prezidentės siūlomas V.Vobolevičius Niujorko universitete apgynė politikos mokslų daktaro disertaciją. Šiuo metu jis privačiame ISM Vadybos ir ekonomikos universitete vadovauja ekonomikos ir politikos studijų programai bei yra šios įstaigos senato ir valdybos narys.

Nuo 2013 metų V.Vobolevičius yra Lietuvos radijo ir televizijos komisijos narys. Vilniaus universitete žurnalistikos magistro studijas baigusi A.Žilinskienė nuo 2009 metų vadovauja Interneto žiniasklaidos asociacijai.

Ji taip pat yra Visuomenės informavimo etikos komisijos, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo, Prokurorų etikos komisijos bei Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos narė.

Vilniaus ir Mykolo Romerio universitetuose dėstanti A.Žilinskienė taip pat yra dirbusi keliose žiniasklaidos priemonėse, organizavusi įvairius mokymus. VRK sudaro Seimas po eilinių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų.

Į VRK gali būti siūlomas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos pilietis, turintis aukštąjį išsilavinimą.

Jis pagal Seimo rinkimų įstatymą turi turėti teisę būti kandidatu į Seimo narius ir per paskutinius trejus Seimo, prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus, rinkimus į Europos Parlamentą arba referendumus nebuvo atleistas iš rinkimų ar referendumo komisijos už rinkimų įstatymų ar Referendumo įstatymo pažeidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.