Arūnas Karaliūnas. Ant pareigūnų mundurų – jų nepuošiančios dėmės

„Laikinoji sostinė“

Dingusios merginos paieškose dalyvavo daugybė pareigūnų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dingusios merginos paieškose dalyvavo daugybė pareigūnų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Arūnas Karaliūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-03-10 08:36, atnaujinta 2017-04-08 06:48

Dauguma pareigūnų elgiasi būtent taip, tačiau šiame fone išryškėja ir sunkiai suvokiami kai kurių jų kolegų poelgiai.

Metų pradžioje visą šalį sukrėtė keturmečio berniuko nužudymas Kėdainių rajone. Nors areštinėje iškart atsidūrė jo motina ir moters sugyventinis, pareigūnams gerokai kliuvo už tai, kad nesugebėjo anksčiau užkirsti kelio tragedijai.

Vos pritilo aistros dėl šio baisios nelaimės, paskelbta apie kitą. Važiuodama iš Plungės į Vilnių ties Kaunu itin mįslingomis aplinkybėmis pradingo 26 metų mergina. Didžiausia jos paieškų našta užgulė būtent Kauno pareigūnų pečius.

Paieškoms jie aukojo net poilsio dienas, Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate kelias dienas iš eilės šviesos negeso iki vėlaus vakaro, o komisariato vadovas D.Žukauskas, užuot laukęs pavaldinių pranešimų, pats šukavo pakeles mėgindamas surasti bent kokių nors įkalčių, galinčių padėti išspręsti nepaprastą galvosūkį.

Lyg rūpesčių būtų per mažai – kriminalistai Kalniečių rajone nesužiūrėjo automobilių vagystėmis įtariamo jaunuolio. Nors jis buvo surakintas antrankiais, sugebėjo atidaryti policijos automobilio dureles ir pasislėpti.

Šįkart budrumą prarado policijos pareigūnai iš Vilniaus, tačiau bėglio paieškomis vėl teko rūpintis jų kolegoms iš Kauno.

Tyrimo metu išaiškėjo stulbinamas dalykas – kelis kartus už sukčiavimą ir automobilių vagystes teistas jaunuolis yra artimas Žaliakalnio policijos komisariato tyrėjos bičiulis.

„Širdžiai neįsakysi“, – byloja senas posakis, tačiau dabar galima tik svarstyti, ką pora veikdavo vakarais: svajingai skaičiuodavo žvaigždes ar aptarinėjo įsilaužimo į automobilį būdus ir mokėsi kuo greičiau nusimesti antrankius.

Nors pareigūnė pasiskubino palikti tarnybą, jos veikla paliko didelę tamsią dėmę ant gerų policijos darbų sąrašo. Keista, kad ji apie pasekmes nepagalvojo anksčiau, nes policijoje dirbančiam žmogui tenka visai kitoks atsakomybės krūvis negu prekybos centro kasininkui ar kavinės padavėjui.

Prastų pavyzdžių būta jau ne vieno. Pernai birželį iš tarnybos policijoje buvo atleista Santakos policijos komisariate dirbusi apylinkės inspektorė, kuri buvo įtariama vartojusi narkotikus.

Tarnybinis patikrinimas pradėtas paviešinus skandalingą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota pareigūnė. Ji kažką nerišliai pasakojo kitiems kambaryje buvusiems žmonėms, o vėliau pasilenkė su iš popieriaus susuktu vamzdeliu prie stalo, ant kurio matyti kelios krūvelės kažkokių miltelių. Vieną tokią krūvelę ji per vamzdelį įtraukė į nosį.

Vos po poros mėnesių dar didesnis skandalas supurtė Panemunės policijos komisariatą, mat paaiškėjo, kad pas žinomą Kretingos vagių gaujos narį ir policijos pareigūnams gerai pažįstamą jo bičiulį atsidūrė operatyviniai duomenys apie nusikaltėlių grupuotės narių teistumus ir jiems iškeltas baudžiamąsias bylas.

Įtarimai krito ant komisariato tyrėjos, mat dokumentai buvo nufotografuoti jos fotoaparatu. Moteris pareiškė negalėjusi to padaryti, nes įvykio dieną atostogavo ir buvo išvykusi iš Kauno.

Tyrėja pareiškė, kad dokumentų kopijas nusikaltėliams galėjo perduoti jos kolega, kurio lojalumas policijai esą jau seniai kėlė abejonių.

Vienaip ar kitaip informaciją gavo nusikalstamo pasaulio atstovai, jiems pagalbos ranką turbūt ištiesė komisariato darbuotojai.

Neteisėtą verslą globojantys, banditus gelbėjantys ar net jų pavedimus vykdantys policijos pareigūnai tapo tolimos praeities reiškiniu, tačiau stebina aplinkybė, kad vis dar atsiranda žmonių, kurie nebrangina tarnybos ir klumpa keisčiausiose situacijose.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.