Kas, kur, kada: nuo Visagino iki pajūrio

Klaipėda

Daugiau nuotraukų (12)

„Lietuvos rytas“

Mar 11, 2017, 12:35 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:43 AM

Visus pasaulio vandenynus apiplaukusi jachta „Lietuva“ gali tapti tik eksponatu – jos savininkė Klaipėdos savivaldybė nusprendė, kad netikslinga, o galbūt net jau ir pavojinga toliau eksploatuoti audrų apdaužytą mokomąjį burlaivį. Lenkijoje statyta jachta pernai paminėjo 40-ąjį sukaktį.

Legendinę „Lietuvą“ siūloma iškelti į krantą. Ji galėtų papuošti Lietuvos jūrų muziejaus istorinių laivų ekspoziciją.

Šventežeris

Lazdijų rajono miestelio mokyklos direktorius Artūras Čiurlionis įgyvendino ūkvedžio Igno Maciulevičiaus idėją Tarptautinės moterų solidarumo dienos proga padovanoti kolegėms ir savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojoms ne po tradicinę tulpę, o po taip pat vieną eurą kainuojantį „Teleloto“ bilietą, nes pinigai taip pat yra laimė.

Sveikindami moteris mokyklos vyrai išdalijo keliasdešimt loterijos bilietų ir pratęsė joms kovo 8-osios šventę iki sekmadienio, kai paaiškės tą dieną pirktų bilietų laimėjimai.

Kalvarija

Šalia socialinės globos namų jų gyventojai kartu su Marijampolės pataisos namų nuteistieji pakabino 40 inkilų, kuriuos pagamino laisvės atėmimo bausmę atliekantys vyrai.

Nuteistųjų sukalti inkilai kasmet keliami ir įvairiuose Marijampolės parkuose, prie vaikų darželių.

Punia

Alytaus rajono kaimo gyventojams nerimą pasėjo vagys, dieną, kai lauke aplink daug žmonių, išdrįsę įsibrauti į namą Margirio gatvėje.

Po darbo apie 17 valandą grįžę šeimininkai rado išdaužtą namo langą, o viduje pasigedo pinigų, aukso papuošalų ir savigynai teisėtai laikyto pistoleto – jis su dėtuve šaudmenų buvo pavogtas iš užrakinto seifo sugadinus jo užraktą. Pora patyrė beveik 3 tūkst. eurų nuostolį.

Marijampolė

Vakar ryte Gedimino gatvėje užsiliepsnojo negyvenamas namas. Greta jo gyvenantys žmonės gaisrą pastebėjo tik tada, kai ėmė pokšėti šiferis ir pasirodė liepsnos. Kaimynai ugniagesius įspėjo, kad apleistame name nuolat renkasi miesto benamiai, todėl liepsnose gali būti žmonių.

Viduje ugniagesiai rado tik skudurais apkrautas lovas, tuščių butelių ir krūvas šiukšlių.

Gali būti, kad gaisrą sukėlė neužgesinta cigaretė, nes name išjungta elektra.

Prieš kurį laiką šio namo kieme degė ūkinis pastatas.

Padovinys

Marijampolės policijos areštinėje atsidūrė sunkiai apgirtęs (beveik 3 prom.) 34 metų vyras. Jis kovo 8-ąją susipyko su savo motina ir metė į ją stiklainį. Jis praskėlė moteriai galvą – teko važiuoti į ligoninę.

Policijos pareigūnai, gavę pranešimą apie smurtą, sulaikė sužalotosios sūnų.

Moteris neskubėjo reikšti pretenzijų prieš ją ranką pakėlusiam sūnui. Ji teigė, kad jos vaikas yra geras.

Alytus

Patvirtintame naujame miesto gatvių sąraše įrašytos 292, o jų bendras ilgis – 162,9 kilometro. Trumpiausia Aviečių gatvė (nuotr.) – tik 57 metrų, o ilgiausia – Naujoji – 9,2 kilometro.

Seniausios Merkinės gatvės pavadinimas nepakitęs nuo XVI amžiaus. Naujausia – šiemet Pramonės rajone, prie buvusio namų statybos kombinato, pradedama tiesti daugiau kaip 700 metrų ilgio Verslo gatvė.

Skiemonys

Anykščių rajono miestelį užpuolė lapės. „Ateina ant laiptų ir tupi arba lipa kaip katė per tvorą. Pro bažnyčios duris jau buvo įėjusi. Kai lapė su kate susitinka, stovi ir viena į kitą žiūri kaip draugės“, – vaizdžiai apie lapes pasakojo Skiemonių gyventojos. Seniūnas Stasys Steponėnas sakė, kad pernai pačiame miestelyje buvo dvi lapių olos.

Anykščių vicemeras, gamtininkas Sigutis Obelevičius ramino, kad per dvejus pastaruosius metus Lietuvoje nėra užfiksuota nė vieno pasiutligės atvejo, tad jau bent dėl pasiutligės lapių nereikėtų bijoti.

Varėna

Prieš devynis mėnesius atidarytame atvirame jaunimo centre varėniškiai nuo keturiolikos metų renkasi pabendrauti saugioje aplinkoje ir susirasti įvairios veiklos. Jie gali ne tik pažaisti stalo žaidimų, pasimankštinti treniruoklių kambaryje, mėgautis muzika, paruošti pamokas, išsivirti arbatos, bet ir išsiskalbti drabužius, išsimaudyti.

Į projektą „Atrask save“ įtrauktiems nedirbantiems ir nesimokantiems jauniems varėniškiams ieškoti savo kelio padeda psichologai, teisininkai, jie pratinami prie savanoriškos veiklos.

Vilnius

Tuskulėnų gatvės 5-ojo namo gyventojai (nuotr.) šią savaitę ne tik neturi karšto vandens, bet ir gyvena baimėje dėl savo gyvybės. Paaiškėjo, kad prieš pusantro mėnesio mirusi kaimynė buvo užsikrėtusi legionelioze. Vamzdynuose du kartus buvo atliktas terminis šokas, turėjęs sumažinti bakterijų kiekį vandenyje, bet tai negelbėjo. Todėl šią savaitę karštas vanduo apskritai buvo išjungtas.

Vakar paaiškėjo, kad legionella bakterijomis užkrėstas dar vienas daugiabutis Žirmūnuose, K.Ladygos gatvėje 3.

Vakar prieš 10 val. pranešta, kad išvažiuojant iš Galvės gatvės į Vilijos gatvę, antrame posūkyje už pakeliamojo užtvaro, traukinys sužalojo maždaug 55 metų vyrą.

Į įvykio vietą nuskubėjo greitosios pagalbos medikai ir policijos patruliai. Paaiškėjo, kad vyrui padėti niekas nebegali, – jis buvo miręs.

Ukmergė

Mieste sparčiai statoma nauja autobusų stotis, tačiau jos išvaizda vertinama nevienodai. Architektų sprendimas pasirinkti sienas atstojančius juodutėlius stiklus suprantamas ne visiems.

Daugelis gyventojų stebisi, kodėl naujoji stotis yra tokia juoda ir niūri. Žmonės pasigenda šviesių, optimistinių spalvų.

Autobusų parko vadovo nuomone, naujoji stotis graži ir šiuolaikiška – tamsios spalvos suteikia solidumo, išskirtinumo.

Jurdonys

Ukmergės rajone esantis kone dviejų kilometrų ilgio Žirnajų ežeras tapo aklinai uždarytas paprastiems gyventojams. 1998 metais aplink ežerą suformavus privačius sklypus, visos jo pakrantės buvo užtvertos – paliktas tik vienas priėjimas prie vandens iš vakarinės pusės.

Čia vykdavo ir įvairūs Ukmergės miesto renginiai.

Tačiau šią žiemą ir šis privažiavimas buvo užtvertas (nuotr.) žemės savininkės.

Ji siūlo Ukmergės valdžiai išsipirkti sklypą. Vyksta derybos, bet kuo jos baigsis – nežinia.

Panevėžys

Trečiadienį vakare slampinėdami Nevėžio upės pakrante vaikai pastebėjo, kad srovė plukdo šuns gaišeną. Gaisrininkai kraupų radinį išgriebė ties Respublikos gatvės tiltu per Nevėžio upę.

Tai buvo suaugęs mišrūnas. Jį kažkas specialiai paskandino.

Prie kaklo virve buvo pririštas maišelis, o jame – plyta.

Spėjama, kad egzekucija įvykdyta daug anksčiau ir ne toje vietoje. Ledui ėmus tirpti ir pakilus vandens lygiui šiurpus radinys srovės buvo atplukdytas iš toliau.

Rokiškis

Kelintą dieną iš dangaus krintantis sniegas, kovo 7-ąją pusnimis užvertęs kelius, gatves ir kiemus, – gamtos išdaiga, kuriai rokiškėnai rado pateisinimą. Mat Rokiškio dvare, kuriame pernai prieš Kalėdas įkurta Kalėdų rezidencija, tebeplevėsuoja rezidencijos vėliava!

Antradienį atvykęs Lietuvos Kalėda Arvydas Bagdonas pripažino savo kaltę ir su pagalbininkais vėliavą nukabino (nuotr.).

Ji sulankstyta, pabučiuota ir padėta į garbingą vietą iki šių metų gruodžio. Dabar rokiškėnai turėtų sulaukti pavasario.

Aukštaitija

Po miškininkų apskaitos paaiškėjo, kad po Panevėžio krašto miškus slampinėja per 100 pilkių. Biržų apylinkėse užfiksuota 27, Pasvalio – 5, Kupiškio – 14, Rokiškio – 27, Anykščių – 14, Panevėžio – 16 vilkų. Iš viso jų yra apie 103.

Tai – keliomis dešimtimis daugiau, nei buvo prieš dvejus trejus metus. Viena vilkų gausėjimo priežasčių – kasmet nustatomas vilkų medžioklės limitas.

Kelerius metus iš eilės šalyje buvo leidžiama sumedžioti tik apie 60 vilkų.

Medžiotojai įsitikinę, kad šis skaičius gerokai per mažas.

Žagarė

Joniškio rajone esančio miesto Vyšnių sode iškilo dar vienas neįprastas ir netikėtas statinys – antrasis vabzdžių viešbutis. Jį, kaip ir pirmąjį, parko darbuotojai padarė iš natūralių medžiagų. Tik antrojo viešbučio „architektūra“ jau kitokia. Jam panaudotas išpuvęs medžio kamienas. Jis užpildytas samanomis, šiaudais ir kankorėžiais. Kurti vabzdžių viešbučių kompleksą Žagarės regioninio parko direkciją paskatino didelis susidomėjimas pernai Vyšnių sode pradėjusiu veikti pirmuoju tokiu viešbučiu. Vabzdžių viešbučiai daugelyje šalių įrengiami parkuose, botanikos soduose, privačiose valdose kaip gamtosauginė ir edukacinė priemonė. Jų tikslas – ne tik apsaugoti biologinę įvairovę, bet ir padėti geriau susipažinti su vabzdžių gyvenimu, nes tokiuose namuose matyti tarsi sumažintas jų gyvenimo gamtoje modelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.