Palangos politikų automobiliais rūpinasi rinkėjai

Išmokų dydį nustato tarybos

Kai kurie Palangos politikai gaunamas išmokas išleidžia ne pagal paskirtį.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Kai kurie Palangos politikai gaunamas išmokas išleidžia ne pagal paskirtį.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Kai kurie Palangos politikai gaunamas išmokas išleidžia ne pagal paskirtį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Kai kurie Palangos politikai gaunamas išmokas išleidžia ne pagal paskirtį.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 11:53 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:22 AM

Iš tarybos nario veiklai skiriamų savivaldybės biudžeto pinigų perkama kompiuterinė technika, lizingu – automobilis, visureigis nuomojamas iš savo įmonės, kelis mėnesius peiliui remontuojami asmeniniai automobiliai, mokesčių mokėtojų pinigais jie draudžiami, o degalų pilama tiek, kad kas mėnesį užtektų nuvažiuoti per 3 tūkst. kilometrų.

Tai paaiškėjo pavarčius didžiausio šalies kurorto savivaldybės tarybos narių išlaidų ataskaitas, iš kurių matyti, kad biudžeto pinigus politikai nevaržomai naudoja savo asmeniniams poreikiams.

Panašią situaciją galima aptikti daugumoje šalies savivaldybių. Prisidengiant tarybos nario veikla, visuomeniniais pagrindais savo pareigas atliekantys vietos politikai iš tiesų gauna niekur nedeklaruojamą visai nemenką dar vieną atlyginimą, kuris siekia ir beveik iki 500 eurų.

Išmokų dydį nustato tarybos

Sąlygas politikų piktnaudžiavimui sudaro pačios savivaldybių tarybos.

Vietos savivaldos įstatymas nustato be tarybos nario veiklos apmokėjimo už faktiškai dirbtą laiką, politikai turi teisę gauti išmoką, kuri skiriama apmokėti jų kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto išlaidoms.

Įstatymas išmokų dydį leidžia nusistatyti pačioms taryboms. Palangos taryba savo nariams yra nusprendusi kompensuoti 0,4 vidutinio statistinio darbo užmokesčio dydžio išlaidas, kurios šiuo metu siekia 312 eurų.

Gerokai daugiau rinkėjų turinčių šalies didmiesčių politikų apetitas yra kuklesnis: Klaipėdoje ir Vilniuje šiam tikslui skiriama fiksuota 300 eurų suma, o Panevėžio tarybos nariai išsiverčia ir 180 eurų.

Stebina tai, kad Vietos savivaldos įstatyme numatytas išlaidas transportui pačios savivaldybės iš esmės prilygina visiškam tarybos nario asmeninio automobilio išlaikymui. Biudžeto lėšomis atlyginama ne tik už pilamus degalus, bet ir už mašinos techninį aptarnavimą, remontą, parkavimo išlaidas, plovimą, salono valymą.

Mokesčių mokėtojai apmoka net politikų automobilių draudimą, nors asmeninę transporto priemonę kiekvienam savininkui privalu drausti nepriklausomai, ar jis yra tarybos narys, ar ne.

Degalus pila, kaip į kiaurą baką

Didžiausią tarybos nario veiklai skirtų išlaidų dalį Palangos politikai išnaudoja automobilių degalams.

Nors Palanga nėra labai didelis miestas, kai kurie kurorto tarybos nariai degalams įsigudrina išleisti visą jiems skirtą sumą – 312 eurų.

Jei tikėti Palangos socialdemokratų lyderio Dano Palucko finansine ataskaita, vykdydamas tarybos nario pareigas per gruodį ir sausį jis Palangoje turėjo nuvažiuoti mažiausiai po 3 tūkst. kilometrų.

Gruodžio mėnesį tris dienas paeiliui jis pylėsi degalų už 125 eurus.

Neseniai iš liberalų pas konservatorius perėjęs ankstesnėje kadencijoje vicemeru buvęs Saulius Simė paskutinius tris mėnesius degalų pylėsi po keliolika kartų. Gruodžio mėnesį tris dienas jis į degalinę užsukdavo net po tris kartus.

Kam tiek dažnai? Ar atsakymas neslypi tame, kad sprendžiant pagal degalinės išduotus kasos kvitus, 7 kartus degalai buvo pilti naudojant skirtingas nuolaidų korteles?

Iš savivaldybei pateiktų dokumentų galima įtarti, kad degalinėse svetimus kasos kvitus rankioja ir daugiau tarybos narių.

Antai, konservatorius Dainius Želvys pernai lapkričio 12 dieną vienoje Vilniuje degalinėje dyzelinių degalų iš dviejų kolonėlių įsigudrina pilti beveik vienu metu.

O praėjus vos pusvalandžiui automobilio baką dujomis pasipildė Raseinių rajone esančioje degalinėje, kuri yra autostradoje, bet važiuojant nuo Klaipėdos.

Palangos tarybos nariai nesidrovi savivaldybei apmokėjimui pateikti kvitus, iš kurių matyti, kad kuras buvo piltas Kaune, Vilniuje, Kryžkalnyje, ar Telšių rajone.

Išlaidų niekas nekontroliuoja

Palangos tarybos reglamentas draudžia biudžeto pinigus naudoti išperkamąjai automobilio nuomai.

Tačiau visuomeninio komiteto sąraše į tarybą išrinktam Eimučiui Židanavičiui nežinia nuo kada apmokamos Šiaulių banko automobilio lizingo sąskaitos – kas mėnesį po beveik 64 eurus.

Tai privalėjo užfiksuoti savivaldybės kontrolierė, kuriai pagal tarybos veiklos reglamentą privalu stebėti, ar tarybos narys išmokas naudoja pagal paskirtį.

Tačiau Palangos savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba šią kadenciją to dar nėra tikrinusi.

Konservatorius Vaidas Šimaitis visureigį „Jeep Grand Cherokee“ nuo kadencijos pradžios nuomojasi iš savo įmonės „Palangos ūkis“, kuri įregistruota tuo pačiu adresu, kuriuo gyvena pats politikas.

Taip politikas kiekvieną mėnesį šitaip išsigrynina po 285 eurus.

Degalus pila į vyro mašiną

Konservatorius Donatas Elijošius kiekvieną mėnesį lygiai po 10 dienų tarybos nario veiklai nuomojasi automobilį iš Kretingalėje esančios individualios įmonės. Kasdien jis už nuomą moka po 23 eurus.

Politikui išrašytoje sąskaitoje nėra nurodoma, koks automobilis nuomojamas. Reikia suprasti, kad degalus jis pila už asmeninius pinigus, nes savivaldybei kvitai nepateikiami.

Įdomiausia tai, kad tos individualios įmonės savininkas tokio nuolatinio kliento neprisimena ir negali pasakyti, kokį jis automobilį nuomojasi.

Socialdemokratė Elena Kuznecova iš mokesčių mokėtojų pinigų degalus pila į vyro automobilį ir apmokėjimui savivaldybei pateikia jo vardu išrašytą sąskaitą už mašinos remontą. Bent jau formaliai vyro automobilį nuomotų.

Atnaujina mašinas ir įrangą

Buvęs ilgametis Palangos policijos komisaras darbietis Edmundas Krasauskas savo automobilį „Mercedes“ remontavo spalį, lapkritį, gruodį ir sausį. Mokesčių mokėtojams tai kainavo beveik 430 eurų.

Už daugiau nei 200 eurų sausį automobilius remontavo ir dar keli tarybos nariai.

Iš tarybos nario veiklai skirtų lėšų R.Krasauskas ir S.Simė apmokėjo ir savo automobilių Kasko draudimą.

Nors įstatymas numato tik interneto ryšio išlaidų apmokėjimą, Palangos tarybos reglamente ta sąvoka išplėsta iki tarybos nario kompiuterinės technikos nuomos, techninės priežiūros, remonto, eksploatavimo.

Tokia formuluotė konservatoriui Broniui Vaitkui jau lyg ir leidžia už 170 eurų pirkti spausdintuvą ir už 240 eurų keisti „Aplle“ nešiojamojo kompiuterio bateriją, nors Palangos politikams darbui taryboje savivaldybė yra nupirkusi kito gamintojo kompiuterius.

Jo partietis Gediminas Valinevičius už 105 eurus perka kompiuterio kietąjį diską ir lapkričio 25 dieną – USB atimintinę, kuri kainavo 32 eurus. Tačiau gruodžio 30 dieną kažkodėl jam prireikia dar dviejų USB atmintinių po 37 eurus. Naujametinėms dovanoms?

Konservatorei Ilonai Pociuvienei savivaldybė apmokėjo už gruodžio pabaigoje pirktas ir 48 eurus kainavusias dovanas: tris šakočius ir šokoladą.

Palangos politikai už keliasdešimt eurų perka rašomojo popieriaus, 30 segtuvų, ir, matyt, tarybos nario veiklai – net piešimo sąsiuvinių.

Peržiūrėti įstatymą nėra kada

Komentuodama tokį savivaldybių išlaidavimą apmokant vietos politikų veiklos išlaidas Seimo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, kad pirmiausia reiktų sureguliuoti Seimo narių parlamentinės veiklos išlaidas.

Jas reglamentuojančio įstatymo projektas jau yra paruoštas.

„Po to tektų peržiūrėti ir savivaldybių politikų apmokėjimą nustatantį Vietos savivaldos įstatymą“, – teigė I.Šimonytė.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, buvęs advokatas Rimas Andrikis mano, kad savivaldos politikų darbo apmokėjimą reglamentuojantis įstatymas yra pernelyg aptakus.

„Pagal loginę prasmę įstatyme numatytos transporto išlaidos greičiausiai yra susijusios ne su nuosavo automobilio eksploatacijos, o politiko kelionės išlaidomis.

Užtektų taip jas pavadinti įstatyme ir baigtųsi visos interpretacijos“, – įsitikinęs teisininkas.

Anot jo, Seimo ir savivaldybių tarybų narių išmokų paskirtis turėtų skirtis, nes susitikti su rinkėjais yra profesionalių politikų Seimo narių tiesioginė pareiga. Rinkėjų priėmimams yra skiriamos konkrečios dienos.

Tuo metu atskirti, kada savo laisvalaikiu savivaldos politikas automobiliu važiuoja pas rinkėjus, o kada – asmeniniais poreikiais, yra neįmanoma. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.