Artūras Jančys. Kas vyksta Kaune, lieka Kaune

Prieš mėnesį drąsios kaunietės, buhalterės Rasos Kazėnienės poelgis sudrebino Kauno tardymo izoliatoriaus ir Kalėjimų departamento vadovybės kasdienybę. Ji prabilo apie galimai neteisėtas ūkines ir finansines operacijas Kauno tardymo izoliatoriuje.

R.Kazėnienė vis dar dirba Kauno tardymo izoliatoriuje, tačiau jaučia aplinkinių skersus žingsnius ir bijo keršto.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
R.Kazėnienė vis dar dirba Kauno tardymo izoliatoriuje, tačiau jaučia aplinkinių skersus žingsnius ir bijo keršto.<br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 9:15 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:04 AM

Moteris pasipiktino, kad pranešus apie tai Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) griežtos kovotojų su korupcija reakcijos nesulaukė.

STT atsisakė tada atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nurodžiusi priežastį, kad valstybei padaryta žala yra per menka.

Ak, narsuolė nesuprato, kad ir STT požiūriu Kaunas yra ypatingas miestas, visai Lietuvai galiojantys įstatymų standartai čia interpretuojami kūrybiškai. Kaip, tarkime, Las Vegasas Amerikoje. Amerikiečiai sako: „Kas vyksta Las Vegase, lieka Las Vegase“.

Taigi, o kas vyksta Kaune, lieka Kaune. Ką paviešino R.Kazėnienė?

Aptiko, jog konkursą šalinti gyvulinės kilmės atliekas laimėjo bendrovė, kurios vienas akcininkų buvo Kauno tardymo izoliatoriaus ūkio dalies darbuotojas Pranas Vaškys. Nemažai daliai ne tik kauniečių pasirodytų kvaila nepasinaudoti proga, jei turi giminaičių ar šiaip saviškių verslo įmonėse, kurių paslaugas gali pirkti valstybės ir ES pinigais išlaikomos valstybinės įstaigos. Konkursų schemos gerai žinomos.

Ši drąsi moteris taip pat paskelbė, kad 2013 metais bendrovė „Oro parametrai“ Kauno tardymo izoliatoriuje pakeitė senus dušų maišytuvus į naujus, 6 vienetus už 10 tūkst. 900 litų (apie 3 tūkst. 200 eurų).

„Sunku patikėti, kad tiek būtų kainavę maišytuvai ir techniškai paprasti darbai juos pakeisti“, – kalbėjo R.Kazėnienė.

Kokiame nors nuskurusiame pasaulio užkampyje, pavyzdžiui, Paryžiuje, gal tiek ir nekainuotų. Bet čia Kaunas, čia jūriniame konteineryje įrengtas viešasis tualetas kainavo apie milijoną litų (apie 300 tūkst. eurų).

Reikėjo berniukams auksinio tualeto. Kauno „bachūrai“ po paprastu dušu juk irgi nesipraus.

Tiesa, po galimų korupcijos faktų paviešinimo įvairios institucijos pradėjo tyrimus. Laikinai nuo pareigų buvo nušalinta Kalėjimų departamento vadovė Živilė Mikėnaitė (kuri dėl nušalinimo kreipėsi į teismą), laikinasis Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Bet tai nereiškia, kad teisingumas laimės, ir dar greitai. Savo laiku pagarsėjusi Kauno paveldosaugos vadovė Irena Vaškelienė buvo nutverta už rankos, įtariant ėmus kyšius, bet po kurio laiko vėl grąžinta eiti pareigas. Įtarimų įrodyti nepavyko. Prireikė dar nemažai laiko, kol ją pavyko iškrapštyti iš atsakingo ir pelningo posto. Panašūs keisti dalykai prieš gerą dešimtmetį dėjosi su buvusia Kauno savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Diana Kauniene.

Kaune labiau apsimoka imti kyšius ir daryti machinacijas, negu apie tai viešai kalbėti, ką padarė R.Kazėnienė. Ir dabar narsi moteris, kaip ir jos šeima, neturi ramybės. Tokia žiauri noro gyventi teisingai kaina.

R.Kazėnienė vis dar dirba Kauno tardymo izoliatoriuje, tačiau jaučia aplinkinių skersus žingsnius ir bijo keršto. Gal net teks išsikelti į kitą miestą, nes Kaune jai nebus gyvenimo?

Suprantamas vaikus auginančios motinos nerimas. Vis tik reikia palinkėti, kad drąsi moteris nesustotų pusiaukelėje. Pasakyta „A“, tebūnie pasakyta ir „B“.

Tada tikrai ir Kaune bus galima gyventi, kaip skelbė anksčiau mieste stovėję stendai su drąsinančia, nors ir dviprasmiškai skambančia politine reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.