Mindaugas Bastys apie kolegų siūlomą apkaltą: „Aš šio sprendimo nesmerkiu“

Socialdemokratų frakcijoje narystę

Socialdemokratų frakcijoje narystę sustabdęs Mindaugas Bastys tvirtina nematantis pagrindo jam rengti apkaltos procesą, tačiau kartu sako nesmerkiantis ir procesą pradėjusių kolegų iš valdančiosios daugumos sprendimo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Socialdemokratų frakcijoje narystę sustabdęs Mindaugas Bastys tvirtina nematantis pagrindo jam rengti apkaltos procesą, tačiau kartu sako nesmerkiantis ir procesą pradėjusių kolegų iš valdančiosios daugumos sprendimo.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 3:28 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:55 PM

„Mano įsitikinimu, pagrindo apkaltai jokio nėra, kadangi ir Valstybės saugumo departamento nuomonė (VSD) yra grynai subjektyvi. O kaip Seimo nariai, kaip komisija manys, parodys laikas“, – BNS antradienį sakė M.Bastys.

Klausiamas, kaip vertina socialdemokratų ir „valstiečių“ sprendimą inicijuoti apkaltos procesą, M.Bastys sakė, kad „šiandien priimtas toks sprendimas, valdančioji dauguma priėmė tokį sprendimą, ir aš jo nesmerkiu“.

„Šiuo atveju yra tokia situacija, kad komisija turi tokią galimybę ir teisę išsiaiškinti, ar aš padariau kokius nusižengimus, ar ne. Esmė yra ta, kad VSD teikdamas tokią pažymą joje įvardijo tam tikras, jų manymu, grėsmes. Seimo pirmininkas įvertinęs galėjo suteikti arba galėjo nesuteikti man leidimą dirbti su slapta informacija. Tai buvo Seimo pirmininko kaip vadovo prerogatyva, jo manymu, aš neturiu tokios teisės dirbti su slapta informacija ir toks sprendimas buvo priimtas“, – kalbėjo parlamentaras.

Į klausimą, ar neketina trauktis iš parlamento, M.Bastys atsakė, jog tokiu atveju šioje istorijoje „išvis nebus padėtas joks taškas“. „O šiuo atveju vienoks ar kitoks taškas turi būti padėtas. Manau, kad turiu visišką teisę, tuo labiau, kad manimi Zanavykų apygardos rinkėjai yra pasitikėję ir jie neįžvelgia manyje jokių pavojų“, – pridūrė Seimo narys.

Valdantieji „valstiečiai“ ir socialdemokratai M.Basčiui inicijavo apkaltos procesą. Antradienį Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui per Seimo posėdį perskaičius šią iniciatyvą pradėta apkaltos procedūra.

Daugiau kaip 40 parlamentarų teigia, kad atsižvelgiant į Valstybės saugumo departamento (VSD) anksčiau pateiktą medžiagą apie M.Bastį būtina ištirti, ar Seimo narys nesulaužė priesaikos. Inicijuoti apkaltą gali ne mažiau kaip 36 parlamentarai.

Tuo metu opozicija siekia, kad būtų sudaryta laikinoji komisija, kuri plačiau panagrinėtų M.Basčio ryšių galbūt keliamą grėsmę nacionaliniam saugumui. Dėl šios komisijos sudarymo Seime antradienį padaryta pertrauka.

Valdančiųjų teikime nurodoma, kad M.Bastys, pildydamas anketą dėl leidimo dirbti su visiškai slapta informacija, nenurodė pažįstantis buvusį KGB darbuotoją Piotrą Vojeiką, dabar siejamą su užsienio žvalgybos ir saugumo tarnybomis, bendravęs su prokremlišku žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, nenurodė 2015 metais buvusios išvykos į Maskvą dalyvauti Jevgenijaus Kostino knygos pristatyme.

Jame taip pat primenama VSD informacija, kad Seimo narys M.Bastys vykdė J.Kostino, kuris atstovauja Rusijos energetikos kompanijos „Rosatom“ Lietuvoje, pavedimus: tarpininkavo dėl įvairių susitikimų, dėl leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo ar pratęsimo Rusijos piliečiams.

Anot dokumento, Lietuvos parlamentaro ryšiai su Rusijos valstybinės televizijos žurnalistu E.Mackevičiumi kelia riziką, kad įslaptinta informacija galėtų patekti į Rusijos valdžios kontroliuojamos žiniasklaidos ar kitų šios šalies valdžios struktūrų rankas. Taip pat primenami politiko ryšiai su buvusiu Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu Saturnu Dubininku, už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą teistu Vadimu Pachomovu.

„Apibendrinant išdėstytus argumentus yra pakankamai pagrindo daryti išvadą, jog Seimo narys Mindaugas Bastys šiurkščiai sulaužė Seimo nario duotą priesaiką, (...) kadangi nuslėpė savo ryšius su Rusijos valstybinių įmonių bei verslo atstovais bei fiziniais asmenimis, veikė atstovaudamas ne Lietuvos, kuriai prisiekė, bet kitos valstybės interesams, kurie kertasi su Lietuvos Respublikos pamatiniu nepriklausomybės stiprinimo interesu“, – tvirtinama apkaltos teikime.

Taip pat pabrėžiama, kad apie M.Bastį pateikta informacija diskredituoja ne tik jį patį, bet ir visą Seimą.

Seimo pirmininkas V.Pranckietis praėjusį ketvirtadienį pranešė gavęs VSD išvadą, kad tuometiniam parlamento vicepirmininkui socialdemokratui M.Basčiui neturėtų būti išduotas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija.

VSD pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Pats parlamentaras patvirtino pažįstantis visus šiuos asmenis, tačiau atmeta įtarimus dėl jo pažeidžiamumo, vadindamas tai interpretacijomis. Nepaisant to, jis pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų ir atsisakė kandidatuoti į Socialdemokratų partijos pirmininkus bei sustabdė narystę partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.