Opozicijos užmojai dėl Mindaugo Basčio išgąsdino ir Ramūną Karbauskį

Seimo opozicijos užmojai plačiau tirti socialdemokrato Mindaugo Basčio ryšius su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais išgąsdino valdančiosios daugumos lyderį Ramūną Karbauskį.

„Aš pažiūriu į Seimo narį M.Bastį ir man kažkaip ten nekvepia didelėmis grėsmėmis. Neatrodo jis grėsmingas“, – BNS sakė R.Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
„Aš pažiūriu į Seimo narį M.Bastį ir man kažkaip ten nekvepia didelėmis grėsmėmis. Neatrodo jis grėsmingas“, – BNS sakė R.Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
E.Gentvilas portalui pareiškė, kad opozicija kol kas neįžvelgia galimybių pradėti apkaltą M.Basčiui.<br>T.Bauro nuotr.
E.Gentvilas portalui pareiškė, kad opozicija kol kas neįžvelgia galimybių pradėti apkaltą M.Basčiui.<br>T.Bauro nuotr.
G.Landsbergis portalui patvirtino, kad antradienį buvo susitikęs su R.Karbauskiu ir esą pastarojo siūlymu į komisijos pavadinimą buvo įrašyta M.Basčio pavardė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis portalui patvirtino, kad antradienį buvo susitikęs su R.Karbauskiu ir esą pastarojo siūlymu į komisijos pavadinimą buvo įrašyta M.Basčio pavardė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 6:06 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:51 PM

Opozicijos atstovai įtaria, kad būtent jo pastangomis ėmė strigti iniciatyva Seime sudaryti laikinąją komisiją, kuri plačiau nagrinėtų M.Basčio ryšių galbūt keliamą grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Vietoje jos valdantieji antradienį pasiūlė buvusiam Seimo vicepirmininkui surengti apkaltą.

Pirmasis po tokia iniciatyva, kurią savo parašais parėmė per 40 parlamentarų, pasirašė R.Karbauskis.

Dar pirmadienį „valstiečių“ lyderis abejojo, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) atskleisti M.Basčio ryšiai su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais keltų grėsmę nacionaliniam saugumui. „Aš pažiūriu į Seimo narį M.Bastį ir man kažkaip ten nekvepia didelėmis grėsmėmis. Neatrodo jis grėsmingas“, – BNS sakė R.Karbauskis.

Vienas iš siūlymo sudaryti laikinąją komisiją iniciatorių, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas pasidalijo įtarimais, kad R.Karbauskis siekia ne tiek apsaugoti M.Bastį, kiek galbūt ir pats save.

„Kvepia, tikrai kvepia žaidimais po kilimu. O tų žaidimo esmė, matyt, tokia – sužlugdyti opozicijos inicijuojamą Laikinosios komisijos sudarymą, kuri galėtų tirti ne tik M.Basčio, bet ir kitų parlamentarų galimus ryšius, prasilenkiančius su tarnyste mūsų šaliai“, – antradienį pareiškė E.Gentvilas.

Politikas portalui pripažino, kad opozicija kol kas neįžvelgia galimybių pradėti apkaltą M.Basčiui.

Dėl to, anot E.Gentvilo, buvo siūloma sudaryti Seimo komisiją, kuri, iš VSD gavusi daugiau įslaptintos medžiagos, spręstų, ar toks pagrindas yra. „Bet „valstiečių“ akyse atsirado baimė, kad jei tokia komisija bus sudaryta, ji nuo M.Basčio reikalų gali nukrypti ir toliau, pavyzdžiui, paprašyti informacijos apie R.Karbauskio ar kurio nors kito Seimo nario ryšius“, – svarstė E.Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio atstovo žiniomis, antradienį būtent R.Karbauskis su konservatorių vadovu Gabrieliumi Landsbergiu derėjosi dėl komisijos pavadinimo. „Kiek man žinoma, imta derėtis, kad komisijos pavadinimas nebūtų abstraktus ir jame atsirastų M.Basčio pavardė, kurios pirminiame komisijos pavadinimo variante nebuvo“, – portalui sakė E.Gentvilas.

Tačiau, spėjo E.Gentvilas, net ir įrašius M.Basčio pavardę į komisijos pavadinimą, R.Karbauskis nesijautė saugus. „Nes nutarimo svarstymo ar priėmimo stadijoje galima pakeisti pavadinimą ir vėl grįžti prie galimo platesnio Seimo narių rato – ne tik M.Basčio, bet ir kitų. Todėl sugalvotas dar vienas apsaugos mechanizmas – iš karto pradėti apkaltą M.Basčiui, kuri gali baigtis ir tuščiai“, – kalbėjo liberalas.

G.Landsbergis portalui patvirtino, kad antradienį buvo susitikęs su R.Karbauskiu ir esą pastarojo siūlymu į komisijos pavadinimą buvo įrašyta M.Basčio pavardė.

Bet konservatorių vedlys nesiėmė vertinti, ko R.Karbauskis siekė. „Galima būtų mėginti taip apsidrausti, bet tai nepadėtų, nes komisija pati sprendžia, ką tirti. Ji gali tirti ir M.Basčio ir, pavyzdžiui, Kęstučio Smirnovo (Valstybės saugumo departamento pažymoje minimas Seimo narys) ryšius. Toks precedentas yra buvęs“, – mano G.Landsbergis.

Pernai buvo pasigirdę kalbų neva R.Karbauskis bendradarbiauja su Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba. Kaip rašė delfi.lt, iš Ukrainos gautame rašte teigiama esą Karabaso slapyvardį turintis Lietuvos politikas palaikė nuolatinius kontaktus su trimis šios Rusijos specialiosios tarnybos pareigūnais: Aleksejumi Peršinu, Vadimu Getmanecu ir Elanda Morgets, A.Peršino drauge.

Tvirtinama, neva R.Karbauskis įėjo į Europos žydų kongreso prezidento, Kremliui artimo Viačeslavo Mošės Kantoro agentūrinę grupę, dirbusią Rusijos specialiosioms tarnyboms.

Pats R.Karbauskis teigia gyvenime negirdėjęs tokių žmonių ir su jais nesusitikęs.

Paskelbtą informaciją jis vadino „atviro melo fabrikavimu ir skleidimu viešojoje erdvėje“ ir kreipėsi į prokuratūrą dėl šmeižto.

Todėl R.Karbauskis pirmadienį, remdamasis ir asmenine patirtimi, gana skeptiškai vertino opozicijos siūlymus rengti ne apkaltą M.Basčiui, o sudaryti laikinąją komisiją dėl grėsmių.

Jis  BNS tvirtino ir pats susidūręs su panašiais konservatorių kaltinimais, todėl žinąs, kad jie neturi realaus pagrindo: „Man atrodo, perlenkimas per ryškus. Juk ta pati komisija, kuri tirtų dėl apkaltos, juk irgi gali gauti (įslaptintą) informaciją.

Suprantu, ką jie bando padaryti, jie bando šiuo atveju žaisti politiką daug plačiau negu verta šita situacija.

Kadangi pats esu tai ne sykį iš jų patyręs, kada daro politiką iš nieko, be jokio pagrindo, o čia jau šioks toks pagrindas yra, suprantu, jiems tikrai kimba šita tema“.

Konservatoriai iš pradžių ketino pradėti rengti apkaltą M.Basčiui remdamiesi VSD išvada apie Seimo nario ryšius, tačiau pirmadienį persigalvojo ir nutarė, kad situacija turėtų būti ištirta giliau.

Opozicijos siūlymu, Seimo komisija turėtų nustatyti, ar M.Bastys, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovais, neveikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

Jai taip pat norima pavesti išsiaiškinti, ar artimi Seimo nario ryšiai su buvusiais ar esamais Rusijos žvalgybos, saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais ar esamais nusikalstamo pasaulio atstovais nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Laikinąją tyrimo komisiją taip pat norima įpareigoti nustatyti, kokią įtaką ir žalą Lietuvos valstybei padarė M.Bastys, tarpininkaudamas minėtiems Rusijos valstybinių įmonių, žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnams, Kremliui artimiems žurnalistams ir buvusiems ar esamiems nusikalstamo pasaulio atstovams, ar nebuvo daroma įtaka politiniams procesams.

Komisija taip pat turėtų nustatyti, ar turimos informacijos pakanka pradėti Seimo nario apkaltos procesą.

Iniciatyva sudaryti komisiją kilo, kai praėjusią savaitę Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pranešė gavęs VSD išvadą, kad M.Basčiui neturėtų būti išduotas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija.

Departamento pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Pats parlamentaras patvirtino pažįstantis visus šiuos asmenis, tačiau atmeta įtarimus dėl jo pažeidžiamumo, vadindamas tai interpretacijomis. Nepaisant to, jis pasitraukė iš Seimo vicepirmininko pareigų ir bei sustabdė narystę Socialdemokratų partijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.