Ant apkaltos slenksčio atsidūręs Kęstutis Pūkas Seime nešiojasi ginklą

Prašys pradėti ikiteisminį tyrimą

K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
K.Pūkas prisipažino, kad Seime nešiojasi ginklą, nors tai draudžiama.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Pranckietis ragino susikompromitavusį politiką trauktis iš Seimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Pranckietis ragino susikompromitavusį politiką trauktis iš Seimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 15, 2017, 5:15 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:23 PM

Pasak V.Pranckiečio, pavedimą apsaugai patikrinti situaciją jis davė sulaukęs pranešimo iš žurnalistų, esą K.Pūkas gali turėti ginklą, bet darbo vietoje parlamentaro neberado.

„Info TV“ trečiadienį pranešė, kad Seimo narys K.Pūkas parlamente laiko kovinį ginklą, jį taip pat patiki ir kitiems asmenims.

„Žiniasklaida pranešė, kad jis pats pasigyrė, mes pabandėme patikrinti, jį patį susitikti, paklausti, bet jo nebeaptikome Seime. Jis neturi teisės įsinešti į Seimą ginklo, niekas neturi teisės įsinešti. Paprašiau VAD, jei jis (K.Pūkas) yra, patikrinti, bet nebebuvo tuo metu Seime, kada ta žinia atkeliavo iki mūsų“, – BNS sakė V.Pranckietis.

Kaip pažymėjo parlamento vadovas, į Seimą draudžiama įnešti ginklą, turintiems yra sudarytos sąlygos palikti jį prieš įeinant į apsaugotas patalpas.

„Įeidami, jei turi ginklą, yra kur palikti, bet negali neštis į Seimą“, – sakė V.Pranckietis.

„Aš jį visur nešiojuosi, aš jo negaliu nešioti niekur kitur. Jeigu aš jį turiu, aš jį turiu nešiotis“, – BNS ketvirtadienį sakė K.Pūkas, paklaustas, ar nešiojasi ginklą Seime.

Jis teigė savo kabinete parlamente turintis ir seifą, kur gali lankyti ginklą.

K.Pūkas BNS teigė jau šešerius metus turintis ginklą, jo modelį jis atsisakė nurodyti. Parlamentaras teigė ginklą besinešiojantis užsikišęs už diržo.

Vadovybės apsaugos departamento vadovas Rymantas Mockevičius sako, kad Seimo nariai įeidami į parlamentą nėra tikrinami apsaugos darbuotojų, tačiau ginklo nešiotis negali. Jis nėra informuotas apie galimą incidentą.

„Tikrai nežinome, ar taip buvo, ar nebuvo, bet iš principo Seimo narys yra patikrinamas, o jeigu jis turi ginklą savigynai, tai ateidamas į Seimą (...) jis turi apsaugai palikti ginklą. Jeigu jis to nepadaro, jam gali grėsti ir iki licencijos atėmimo“, – BNS sakė R.Mockevičius.

Prašys pradėti ikiteisminį tyrimą

Po viešai iškilusių faktų, jog Seimo narys K.Pūkas į Seimą įsinešė ir neleistinai, ne tam skirtoje patalpoje, Seimo rūmuose laiko kovinį ginklą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime narės Monika Navickienė, Ingrida Šimonytė ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė inicijuoja kreipimąsi į generalinį prokurorą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo ir į Lietuvos policijos generalinį komisarą – dėl leidimo K.Pūkui naudoti ginklus panaikinimo.

„Jau rytoj, ketvirtadienį, generalinį prokurorą pasieks kreipimasis, kuriuo prašysime pradėti naują ikiteisminį tyrimą dėl K. Pūko neteisėtai į Seimą įsinešto kovinio šaunamojo ginklo. Tai padaręs Seimo narys ne tik sukėlė grėsmę aplinkiniams, bet ir pažeidė įstatymą, Seimo valdybos nustatytą tvarką. Tai reikalauja prokuratūros dėmesio ir principingo tyrimo.

Taip pat jis pažeidė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, nes ginklą laikė ne tam skirtoje vietoje ir galimai suteikdavo jį tretiesiems asmenims. Todėl policijos prašysime kuo skubiau nutraukti K. Pūkui išduotus leidimus laikyti ir naudoti ginklus, reikalausime šiuos ginklus konfiskuoti taip užtikrinant, kad dėl netinkamo ginklų naudojimo nekiltų grėsmės ne tik kolegoms Seime, bet ir visai visuomenei. Šis žmogus tiesiog elementariai nesuvokia, ką daro, todėl yra ypač pavojingas visuomenei“, – teigė kreipimąsi į atsakingas institucijas ruošianti M.Navickienė.

„Šiam vis dar Seimo nariui, atrodo, negalioja jokios taisyklės – nei rašytinės, nei etikos. Įsinešti ginklą vien todėl, kad „niekas netikrina“ demonstruoja tai, ką jau matėme nederamo elgesio su potencialiomis darbuotojomis atveju – kad ponui Pūkui galioja tik jo paties susigalvota tikrovės versija. Moterims nieko nenutiko, nes gi „net neprilietė“, tai ir ginklą gali nešioti, „nes dar nieko nenušovė“, – K.Pūko elgesį komentavo I.Šimonytė.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienienė teigė, kad visomis spalvomis atsiskleidžiant vis dar parlamentaro K. Pūko elgesio ypatybėms, kyla abejonių dėl K.Pūko adekvatumo.

„Neštis ginklą į Seimą – viena, o girtis merginoms jį turint – jau atskiro tyrimo reikalaujantis faktas“, – savo pasipiktinimo neslėpė Seimo narė.

Merginos kreipėsi į prokuratūrą

Trečiadienį kelios merginos kreipėsi į Generalinę prokuratūrą nurodydamos, kad patyrė Seimo nario Kęstučio Pūko seksualinį priekabiavimą.

„Šiandien kreipėsi trys merginos į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo nario Kęstučio Pūko padarytų nusikalstamų veikų. Iš esmės, pagrindinis argumentas, dėl ko jos kreipėsi, yra straipsnis dėl seksualinio priekabiavimo“, – BNS sakė advokatų kontoros „Žiemelis, Valys, Rugys ir parneriai“ advokatas Karolis Rugys.

Pasak jo, viena mergina yra dirbusi pas Seimo narį jo padėjėja Seime, kitos dvi bandė darbintis į Seimo nario padėjėjos pareigas.

Kaip BNS trečiadienio vakarą patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė, šis pareiškimas yra gautas.

Pasak jos, prokuratūra gavo ir dar vieną atskirą moters pareiškimą su panašiais kaltinimais. K.Rugys teigė, kad jis padėjo merginoms suformuluoti kreipimąsi į prokuratūrą, tačiau tai daryti apsisprendė jos pačios, motyvuodamos, jog Seimo narys dėl savo veiksmų tinkamai neatsiprašė, neatsistatydino iš Seimo nario posto.

Pasak jo, tik kilus skandalui, Generalinė prokuratūra išplatino pareiškimą, kad nepradės tyrimo ir nurodė kreiptis merginoms privataus kaltinimo tvarka.

„Bet mes pateikėme argumentų, kad turi ši istorija ir visuomeninę reikšmę ir būtent tai yra pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą, ką ir gali padaryti prokuratūra. Esmė, kad nusikalstamas veikas galimai darė Seimo narys, nukentėjusių asmenų yra daug ir tai turi reikšmę, nes darbinosi arba dirbo merginos ne privačiais pagrindais, o viešaisiais, t.y. Seimo nario padėjėja“, – aiškino jis.

Teisininkas merginas sako atstovaujantis visuomeniniais pagrindais. Jis teigia sulaukęs ir daugiau kreipimųsi, kai kurios merginos, anot jo, jau taip pat yra pasiryžusios liudyti, kita dalis kol kas nedrįsta to daryti, bet taip pat pasirengusios teikti pagalbą.

Pats K.Pūkas kaltinimus seksualiniu priekabiavimu neigia, nors moterų viešai atsiprašė.

„Info TV“ pranešė, kad į televiziją kreipėsi vilnietė, kuri teigia pokalbyje dėl parlamentaro padėjėjos darbo sulaukusi K. Pūko siūlymo apsilankyti jo kambaryje Seimo viešbutyje, apžiūrėti miegamąjį ir pareiškimų, „kaip būtų smagu pasivolioti miegamojo lovoje“.

Vilnietė pasakojo per pirmąjį pokalbį sulaukusi komentarų apie savo krūtinę ir kitų nederamų užuominų. Trečiadienį prie Seimo surengtas maždaug 15 žmonių piketas dėl K.Pūko elgesio.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nutarė kreiptis į Seimą dėl apkaltos pradėjimo parlamentarui kilus įtarimų, kad jis galėjo sulaužyti priesaiką ir pažeisti Konstituciją.

„Valstiečiai“ – už apkaltą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija trečiadienį Seime vieningai nusprendė palaikyti apkaltos inicijavimą  K.Pūkui.

„Toks Seimo nario elgesys su moterimis XXI amžiuje yra gėdingas ir netoleruotinas. Dėl to būtina išsamiai išanalizuoti nederamą Seimo nario elgesį ir jam metamų kaltinimų rimtumą.

Remiantis gautomis išvadomis, mūsų pareiga priimti tinkamus sprendimus dėl K.Pūko galimybės toliau tęsti darbą Seime“, – rašoma frakcijos pranešime.

K.Pūkas į Seimą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą, jis po skandalo pasitraukė iš frakcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.