Šiauliuose socialinis būstas – tik trečdaliui norinčiųjų

„Šiaulių miesto valdžia mus tik maitina pažadais. Eilėje socialiniam būstui gauti stoviu jau ne vienerius metus, o ji praktiškai nejuda. Jei anksčiau savivaldybė kasmet dar nupirkdavo po kelis butus, tai dabar jų išvis nebeperka, o tik žarsto pažadus“, – portalui lrytas.lt sakė į redakciją telefonu paskambinusi šiaulietė.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorius D.Petrolevičius sakė, kad šiemet socialinio būsto sektorių papildys 32 butai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktorius D.Petrolevičius sakė, kad šiemet socialinio būsto sektorių papildys 32 butai.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pernai Šiaulių miesto savivaldybėje patvirtintas investicinis socialinio būsto plėtros projektas – iki 2020 metų planuojama nupirkti 62 butus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pernai Šiaulių miesto savivaldybėje patvirtintas investicinis socialinio būsto plėtros projektas – iki 2020 metų planuojama nupirkti 62 butus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pasak D.Petrolevičiaus, reikėtų skatinti žmones ieškoti galimybių daugiau užsidirbti ir patenkinti savo poreikius be pašalinės paramos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Pasak D.Petrolevičiaus, reikėtų skatinti žmones ieškoti galimybių daugiau užsidirbti ir patenkinti savo poreikius be pašalinės paramos.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 1:38 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:28 PM

Moteris piktinosi, kad politikų kalbos apie socialinės atskirties mažinimą ir pagalbą mažesnes pajamas gaunančioms šeimoms tik ir lieka kalbomis.

Dvejus metus butų nepirko

Į socialinį būstą gali pretenduoti socialiai jautrios šeimos ar mažas pajamas gaunantys asmenys, kurie gyvendami savivaldybei priklausančiame bute moka ženkliai mažesnį nuomos mokestį.

Į sąrašą socialiniam būstui gauti žmonės įtraukiami įvertinus jų gautas pajamas per kalendorinius metus.

Vienam žmogui šios pajamos neturi viršyti 3 tūkstančių 264 eurų, dviejų ir trijų asmenų šeimai – 6 tūkstančių 426 eurų, o keturių asmenų šeimai – 7 tūkstančių 752 eurų.

Šiauliuose yra du su puse šimto socialinių būstų. Norinčiųjų jį gauti yra du kartus daugiau – eilėje socialiniam būstui gauti laukia 533 šiauliečiai.

Pastaruoju metu socialinio būsto Šiauliuose ženkliai nepadaugėjo. 2011 metais Šiaulių miesto savivaldybė įsigijo 14 butų socialinio būsto nuomai, 2012 metais – 13 butų, 2013 metais – 12 butų, o 2014 metais – 13 butų.

Per pastaruosius dvejus metus Šiaulių miesto savivaldybė nenupirko nė vieno socialinio būsto.

Projektui skirs 2,5 milijono eurų

„Padėtis netrukus turėtų pagerėti. Dar pernai Šiaulių miesto savivaldybėje patvirtintas investicinis socialinio būsto plėtros projektas – iki 2020 metų planuojama nupirkti 62 butus (51 vieno kambario butą, 7 – dviejų kambarių butus ir 4 – trijų kambarių butus).

Šiam projektui įgyvendinti bus skirta 2,5 milijono eurų.

Jau šiemet planuojama įsigyti 32 butus, kurie bus nuomojami į socialinį būstą pretenduojantiems asmenis“, – portalui lrytas.lt sakė neseniai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Socialinių reikalų departamento direktoriumi tapęs Deividas Petrolevičius.

Pasak direktoriaus, nors per pastaruosius dvejus metus naujų butų socialiniam būstui ir nebuvo įsigyta, šios būsto laukiančių asmenų eilė po truputį juda.

„Kasmet socialinį būstą gauna 30-40 šeimų. Jis suteikiamas iš tokio buto išsikrausčius ar mirus anksčiau čia gyvenusiems nuomininkams.

Žmonės socialinio būsto netenka ir padidėjus jų pajamoms. Iš socialinio būsto nuomininkai gali būti iškraustomi ir tuomet, jei piktybiškai vengia mokėti nuomos mokestį“, – sakė D.Petrolevičius.

Svarsto įvairius variantus

Kad į socialiniams būstui gauti įtraukų asmenų eilė sparčiau mažėtų, pasak D.Petrolevičiaus, savivaldybei kasmet reikėtų įsigyti apie 40 butų.

„Tokio kiekio butų pirkimui nėra lėšų. Todėl svarstome įvairias galimybes.

Galbūt vertėtų socialinio būsto reikmėms panaudoti savivaldybės būstus bendrabučio tipo pastatuose.

Nuo 2015 metų atsirado ir galimybė į socialinį būstą pretenduojantiems asmenims dalinai kompensuoti iš privačių asmenų nuomojamo buto nuomos mokestį.

Svarbiausia – norėtųsi skatinti žmones ieškoti galimybių daugiau užsidirbti ir patenkinti savo poreikius be pašalinės paramos.

Ne paslaptis, kad dalis socialiniame būste apsigyvenusių asmenų skrupulingai skaičiuoja savo pajamas ir žiūri, kad jos neviršytų nustatytos ribos, suteikiančios jiems galimybę naudotis socialinio būsto privalumais.

Toks požiūris pirmiausia kenkia ne kam kitam – o taip mąstantiems žmonėms“, – sakė D.Petrolevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.