Valdančiojoje koalicijoje – aistros ir kalbos apie sutarties nutraukimą

Valdančiojoje koalicijoje atsirado dar neregėta įtampa – koalicijos partneriams susikirtus dėl miškų reformos, Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija ėmė svarstyti galimybę nutraukti koalicijos sutartį.

R.Karbauskio ir A.Butkevičiaus partijų koalicija braška.
R.Karbauskio ir A.Butkevičiaus partijų koalicija braška.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 2:43 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:18 PM

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė portalui lrytas.lt patvirtino, kad tarp rytinio ir vakarinio Seimo plenarinių posėdžių surengtame frakcijos posėdyje buvo svarstoma galimybė nutraukti sutartį. „Matome, ką jie (socialdemokratai, – red.) išdarinėja. Sprendimo nėra, bet diskusija vyko“, – pripažino R.Baškienė.

Audringame frakcijos posėdyje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis jame vykusių diskusijų nekomentavo. „Jokių komentarų“, – nukirto premjeras, kurio vadovaujamos Vyriausybės vienas pagrindinių projektų ėmė strigti Seime.

Nieko nekomentavo ir valdančiosios koalicijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Valdančiosios frakcijos vadovas tikino, kad frakcijos posėdyje buvo svarstoma vakarinio plenarinio posėdžio darbotvarkė, o socialdemokratų elgesio nekomentavo.

Tuo metu šaltiniai šioje frakcijoje portalui atskleidė, kad buvo kalbėta apie tai, ar dabartinė koalicija gali toliau egzistuoti. „Valstiečiai“ svarstė variantus, kas galėtų pakeisti socialdemokratus – ar būtų bandoma likti su mažumos Vyriausybe, ar būtų ieškoma naujų partnerių.

Šaltinių teigimu, dabartinės valdančiosios koalicijos likimas gali priklausyti nuo artimiausių balsavimų – dėl miškų reformos ir dėl apkaltos socialdemokratui Mindaugui Basčiui.

Socialdemokratai ketvirtadienį neoficialiai pripažino, kad „valstiečiai“ svarsto galimybę nutraukti koalicijos sutartį. To neneigė ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, koalicijos susitarimų laužymu apkaltinęs „valstiečius“.

Anot kairiųjų vedlio, dar ketvirtadienio rytą valdančiosios koalicijos koordinacinės tarybos pasitarime buvo sutarta, kad bus atmestas konservatorių siūlymas sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl grėsmių, kurias galbūt kelia M.Basčio ryšiai su Rusijos energetikos bei Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais ir bus priimtas protokolinis nutarimas, kad galimos grėsmės būtų tiriamos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

Tačiau, anot A.Butkevičiaus, įvyko priešingai – „valstiečiai“ pritarė konservatorių siūlymui: „Kai paklausiau R.Karbauskio, kodėl nesilaikoma susitarimo, jis pasakė, kad konservatorių siūlymas bus atmestas po svarstymo. Bet pirmiausia jie sulaužė susitarimą.

O dėl Miškų įstatymo buvo pageidavimai iš „valstiečių“ pusės, kad būtų pritarta Vyriausybės variantui. Mes irgi pritariame reformai, bet pasakėme, kad norėsime teikti savo pasiūlymų. Tačiau jie pareiškė, kad mūsų siūlymus atmes.“

A.Butkevičius teigė, jog kilę nesutarimai – smulkmeniški. „Taip karštligiškai nereikėtų reaguoti. Bet jeigu jie nori nutraukti koalicijos sutartį, mes neprieštarausime. Mes tikrai matome, kad „valstiečiams“ akivaizdžiai trūksta politinės patirties, dėl kiekvieno klausimo jie ima karščiuotis, nors laukia didžiuliai darbai. Jeigu bus taip karščiuojamasi dėl kiekvieno klausimo, bus nesolidu ir neatsakinga, ir sunku dirbti.“

Dėl projekto – aistros Seime

Ketvirtadienio popietę Seimui buvo teikiamos Miškų įstatymo pataisos, kuriomis siekiama pradėti urėdijų reformą. Tačiau aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui pradėjus pristatyti pataisas Seimo nariai iškart jį nutraukė ir apkaltino propaganda, o klausimą perkėlė į vakarinę Seimo darbotvarkę.

Seimui svarstyti pateiktose pataisose siūloma vietoj 42 juridinių asmenų įsteigti vieną – valstybės įmonę „Lietuvos valstybiniai miškai“. Pabrėžiama, kad pagrindinė šios įmonės funkcija – kompleksinė miškų ūkio veikla.

„Frakcijos sprendimas yra palaikyti Miškų įstatymą, kurį teikia Vyriausybė, atmesti kitus pasiūlymus“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė „valstiečių“ frakcijos seniūnas R.Karbauskis.

Konferencijoje buvo teigiama, kad Vyriausybės pateiktas valstybinių miškų valdymo modelis paremtas pačių miškininkų pasiūlytais urėdijų dydžio ir darbų apimties kriterijais. Pagal juos ir nuspręsta palikti 25 miškų urėdijas.

Po galutinės konsolidacijos, kuri turėtų prasidėti 2018-aisiais ir trukti visus metus, naujoje valstybinių miškų valdymo struktūroje sumažėtų apie 400 darbuotojų iš dabar esančių 4 tūkst.

Spaudos konferencijoje pasiteiravus, kaip pertvarka atsilieps girininkams, R.Karbauskis sakė, kad tai jų nepaveiks. „Šitie žmonės tikrai nepatirs pokyčių, išskyrus vieną teigiamą – jų atlyginimai turėtų išaugti. Tai yra vienas iš dalykų, kurie palankūs“, – teigė jis.

„Valstiečių“ vedlys teigė neįžvelgiantis jokios rizikos. Pasak jo, visi klausimai apie galimą miškų kirtimą ar kitus sprendimus neatlaiko kritikos, nes jei būtų tokių ketinimų, tai ir šiandien tai galima atlikti.

Ketvirtadienį buvo pristatyta, kad per pirmuosius metus papildomos išlaidos, sukūrus visas urėdijas vienijančią valstybės įmonę, dėl išeitinių išmokų ir kitų išlaidų sieks apie 5 mln. eurų, o įvykdžius pertvarką, tikimasi, per metus bus gaunama 13 mln. eurų papildomų pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.