Valdančiųjų užmojis – klausimus dėl Mindaugo Basčio atiduoti laikinajai komisijai

Opozicijos keliamus klausimus dėl

Opozicijos keliamus klausimus dėl Mindaugo Basčio ryšių galimos grėsmės nacionaliniam saugumui siūloma perduoti nagrinėti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), užuot kūrus atskirą tyrimo komisiją.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Opozicijos keliamus klausimus dėl Mindaugo Basčio ryšių galimos grėsmės nacionaliniam saugumui siūloma perduoti nagrinėti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK), užuot kūrus atskirą tyrimo komisiją.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 16, 2017, 8:55 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 10:03 PM

„Yra neigiama Teisės departamento išvada dėl pasiūlymo, kurį teikia konservatorių frakcija, ten labai aiškiai pasakyta, kad to daryti nereikia. Mes nusprendėme, kad visus tuos klausimus, kuriuos (konservatoriai) buvo įrašę į laikinosios komisijos darbotvarkę, mes perduodam NSGK ir jie privalomai turės tuos klausimus nagrinėti ir atsakyti visa apimtimi, kuri buvo parašyta.

Iš principo bus padaryta tai, ko, aš manau, visi Seimo nariai norėjo, tik nebus padaryta žingsnių, kuriems Teisės departamentas prieštarauja“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė didžiausios Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis. 

Seimo opozicija siekia, kad būtų sudaryta laikinoji komisija, kuri plačiau panagrinėtų M.Basčio ryšių galbūt keliamą grėsmę nacionaliniam saugumui, tačiau projekte kartu įrašyta ir galimybė inicijuoti jam apkaltos procesą. Seimo kanceliarijos Teisės departamentas savo išvadoje pažymi, kad pagrindas pradėti apkaltos procesą yra specialiosios tyrimo komisijos sudarymas pagal Seimo statuto straipsnius dėl apkaltos, o ne laikinosios tyrimo komisijos sudarymas. 

Konservatoriai sutinka, kad jų keliamus klausimus nagrinėtų NSGK, jei komitetui bus suteiktos laikinosios komisijos įgaliojimai. Tokiu atveju komitetas turėtų daugiau galių – kviesti ne tik valstybės tarnyboje dirbančius asmenis, už melagingą liudijimą komisijai gresia baudžiamoji atsakomybė. 

„Jei pavedama komitetui, turi būti rašyta, kad pavesti atlikti laikinosios komisijos funkcijas, ne tik atlikti parlamentinį tyrimą. Kodėl tos funkcijos ir įgaliojimai reikalingi, yra pora niuansų – yra galimybės kviesti visus, ir dirbančius  valstybės tarnyboje, ir nedirbančius, yra imami parašai, kad žmogus sakys tik tiesą.

Tai pora svarbių niuansų, be jų komitetas, jei atliks parlamentinį tyrimą, išvados irgi gal bus svarbios, bet pasikviesti žmones, kurie nėra valstybės institucijų darbuotojai, būtų sudėtinga“, – BNS sakė NSGK narys konservatorius Arvydas Anušauskas. 

Seimo NSGK pirmininkas Vytautas Bakas skeptiškai įvertino siūlymą komitetui atlikti tyrimą dėl M.Basčio ryšių ir grėsmių nacionaliniam saugumui. 

„Mano, kaip komiteto vadovo, pozicija yra ta, kad Valstybės saugumo departamentas viešoje išvadoje pateikė informaciją, kuri nekelia abejonių. Ten atsakyti visi klausimai, kad ponas Bastys negalėtų turėti leidimo dirbti su slapta informacija.

Tiesa sakant, ką dar komitetas turėtų pasisakyti, aš nežinau. Tikiuosi, šiandien Seimas suformuluos. Visus pavedimus, kuriuos gausime iš Seimo, mes pagal įstatymus ir padarysime“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V.Bakas. 

Jis teigė nežinąs, ką plačiau reikėtų tirti, negu VSD jau pateikė informaciją. 

„Plačiau žiūrėti, reiškia, ką? Atskleisti specialiųjų tarnybų metodus, šaltinius? Padaryti dar didesnės žalos? NSGK tikrai to nedarys“, – pabrėžė jis. 

Komiteto vadovo teigimu, didžiausia grėsmė jau panaikinta, nedavus Socialdemokratų partijos frakcijos nariui M.Basčiui leidimo dirbti su visiškai slapta informacija. 

„Manau, tai, kad VSD pateikė tokią išvadą Seimui, neutralizavo pagrindinę galbūt galimą grėsmę, kad žmogus, kuris neturėtų gauti teisės dirbti su slapta informacija, ją gautų. Ir tai yra mūsų pasiekimas“, – sakė V.Bakas. 

Valdantieji „valstiečiai“ ir socialdemokratai antradienį patys inicijavo apkaltos procedūrą M.Basčiui, apie kurio neskaidrius ryšius su Rusijos energetikos kompanijų ir buvusiais Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais pranešė Valstybės saugumo departamentas (VSD), tačiau platesnio tyrimo norinti opozicija šiame siūlyme įžvelgė M.Basčio gelbėjimo planą. 

Opozicija skubų valdančiųjų siūlymą pradėti apkaltą Socialdemokratų partijos frakcijai priklausančiam M.Basčiui įvertino kaip siekį užblokuoti jų tyrimą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui. 

„Mes manome, kad socialdemokratai palaiko apkaltos procesą, nes manome, kad tai politinis manevras žinant, kad apkaltą bus galima stabdyti remiantis Konstitucinio Teismo išaiškinimu, kad priesaikos sulaužymas galioja dėl veiksmų, padarytų po priesaikos davimo. Ir viskas“, – žurnalistams yra sakęs konservatorius Gabrielius Landsbergis. 

M.Bastys naujausią parlamentaro priesaiką davė pernai lapkričio 14 dieną, naujos kadencijos Seimui pradėjus darbą. Tuo metu VSD pažymoje minimi faktai vyko anksčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.