Mindaugas Bastys apskundė VSD vadovą prokuratūrai

Leidimo dirbti su slapta informacija

M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio (nuotr.) galimo piktnaudžiavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Bastys kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio (nuotr.) galimo piktnaudžiavimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Bastys (nuotr.) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio galimo piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Bastys (nuotr.) kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo D.Jauniškio galimo piktnaudžiavimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milena Andrukaitytė, BNS

Mar 17, 2017, 4:02 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 7:42 PM

VSD sprendimą dėl jo patikros parlamentaras M.Bastys taip pat skundžia Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai.

„Šiandien yra gautas Seimo nario prašymas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo, pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio pirmą dalį“, – BNS penktadienį patvirtino Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Šis straipsnis numato, kad tarnybine padėtimi piktnaudžiavęs arba viršijęs įgaliojimus valstybės tarnautojas ar jam prilygintinas asmuo, jeigu dėl to didelės žalos patyrė valstybė, tarptautinė viešoji organizacija, juridinis ar fizinis asmuo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Parlamentaras M.Bastys BNS sakė nenorintis plačiau kalbėti apie skundą, nes neturintis jo po ranka, tik patvirtino, kad „Generalinei prokuratūrai rašoma dėl VSD veiksmų“.

„Patikslinsiu šitą dalyką, kai turėsiu po ranka, kad, neduok Dieve, nepasakyčiau žodžio ne tokio, šiandien aš labai smarkiai iš visų pusių puolamas“, – sakė M.Bastys.

„VSD pareiga yra apsaugoti pareigūnus, tame tarpe ir Seimo narius, nuo kitų valstybių žvalgybų žalingų įtakų. VSD vadovui nėra suteikta teisė dalyvauti politiniuose procesuose ir komentuoti pažymų bei savo sprendimų, aiškiai viršyti VSD direktoriaus įgaliojimai“, – BNS sakė parlamentaras.

Anot M.Basčio, jis nori, kad Generalinė prokuratūra „išsiaiškintų viską, dėl ko buvo tokie veiksmai daryti, tokie (VSD vadovo) išaiškinimai“.

„Aš viską nuoširdžiai ir atvirai pasakiau, o kai kurie dalykai buvo interpretuojami kaip naudinga VSD. Šiandien dar galutinai nenoriu traktuoti vienaip ar kitaip, aš noriu aiškintis“, – kalbėjo parlamentaras.

Kreipimesi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį M.Bastys nurodo, kad parlamento vadovas Viktoras Pranckietis gavo VSD vadovo D.Jauniškio pasirašytą dokumentą, kuriuo prieštaraujama, kad parlamentarui būtų išduotas leidimas susipažinti su įslaptinta informacija, kurios žyma yra „visiškai slaptai“.

VSD medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

VSD vertinimu, šie ryšiai daro M.Bastį pažeidžiamu ir keltų grėsmę jam patikėtos valstybės paslapties saugumui. M.Bastys traktuoja, kad bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis „galėtų būti vertinamas kaip nepageidaujami ryšiai Seimo nario etikos prasme“, tačiau ne grėsmė valstybės paslaptims.

„VSD išvada, kad esu neaptikimas ir galiu išduoti valstybės paslaptis yra subjektyvi ir neparemta tautinėmis aplinkybėmis“, – rašte prokuratūrai rašo M.Bastys.

„Manau, kad VSD darbuotojai, žinodami įstatymo reikalavimus, tyčia netinkamai taikė įstatymus ir tai vertintina kaip piktnaudžiavimas tarnyba. Minėtu sprendimu VSD man padarė didelę žalą. Sprendimas buvo išplatintas visuomenėje.

Aš, Seimo narys, prisiekęs Lietuvos valstybei, parodytas kaip asmuo, neturintis pasitikėjimo, veikiantis prieš Lietuvą ir jos suverenitetą ir galintis išduoti paslaptis ar kitaip pakenkti“, – savo kreipimesi prokuratūrai teigia parlamentaras.

„VSD sprendime kalbama apie trečiuosius asmenis, tačiau apkaltinamas dėl jų esu aš, nors neatlikau jokių veiksmų. Padaroma tyčinė išvada, kuri neatitinka sprendime aprašytų faktinių aplinkybių.

Tokio lygio faktinių aplinkybių vertinimas negali būti laikomas kaip įstatymo nesupratimas ar negebėjimas jų taikyti. vienareikšmiškai darytina išvada, kad buvo suvokiamos pasekmės ir jų norima. Tokiais veiksmai griaunama politinė valstybės sistema.

Manau, kad minėtas VSD sprendimas ir jė rengę bei pasirašę darbuotojai turi būti įvertinti remiantis BK 228 straipsnio 1 dalimi“, – sakoma rašte generaliniam prokurorui.

VSD praėjusią savaitę dėl M.Basčio ryšių su nusikalstamo pasaulio ir Rusijos energetikos kompanijų atstovais pateikė neigiamą išvadą dėl leidimo dirbti su slapta informacija.

V.Pranckiečio raginimu M.Bastys dėl to paliko Seimo vicepirmininko pareigas bei suspendavo narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau iš parlamento trauktis sako nematantis pagrindo.

Jam pradėtas apkaltos procesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.