Brandos egzaminai artėja – policininkai raitojasi rankoves

2017 metais į brandos egzaminų sesiją ateis 1138 kandidatais (arba 3,38 proc.) mažiau negu praėjusiais metais. Tai lėmė demografinės priežastys.

Mokiniai pasirašytinai supažindinami su reikalavimais, kurie keliami egzamino užduočių atlikimo metu. Ši informacija yra pakartojama ir prieš prasidedant egzaminui. Todėl tik pavieniais atvejais mokiniai šalinami iš egzamino dėl šių reikalavimų pažeidimų, pavyzdžiui, dėl mobiliojo telefono skambėjimo per egzaminą.<br>123rf nuotr.
Mokiniai pasirašytinai supažindinami su reikalavimais, kurie keliami egzamino užduočių atlikimo metu. Ši informacija yra pakartojama ir prieš prasidedant egzaminui. Todėl tik pavieniais atvejais mokiniai šalinami iš egzamino dėl šių reikalavimų pažeidimų, pavyzdžiui, dėl mobiliojo telefono skambėjimo per egzaminą.<br>123rf nuotr.
Tiktai pavieniais atvejais mokiniai šalinami iš egzamino, pavyzdžiui, dėl mobiliojo telefono skambėjimo per egzaminą. S.Vingelienė
Tiktai pavieniais atvejais mokiniai šalinami iš egzamino, pavyzdžiui, dėl mobiliojo telefono skambėjimo per egzaminą. S.Vingelienė
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 20, 2017, 1:36 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:13 PM

Šiemet valstybinius ir mokyklinius brandos egzaminus ketina laikyti 32,5 tūkst. jaunų žmonių. Iš jų 30,7 tūkst. abiturientų, likę – tie, kurie mokymosi programą baigė ankstesniais metais, bet nelaikė baigiamųjų egzaminų, arba eksternai.

Palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo kandidatų, kurie rinkosi laikyti chemiją, skaičius, bet padaugėjo tų, kurie laikys rusų kalbos egzaminą. Patrauklesnės jaunuoliams ir informacinės technologijos. Šiemet mokyklą baigs ir daugiau tų, kurie laikys anglų kalbos egzaminą.

– Kokios didžiausios naujovės jūsų laukia šiemet? – paklausėme Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorės Saulės Vingelienės.

– Esminių naujovių nebus. Visų mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų užduotys rengiamos pagal 2011 m. (užsienio kalbos VBE – 2014 m.) patvirtintas programas, egzaminų užduočių struktūra, darbų vertinimo ir rezultatų skaičiavimo procedūros nepasikeitė.

– O kaip vertinate šiemečių kandidatų pasirinkimą, kokius egzaminus jie laikys?

– Reikšmingų pokyčių renkantis egzaminus nėra. Vis dėlto nors bendras kandidatų skaičius, palyginti su 2016 m., sumažėjo, užsienio kalbų (anglų, vokiečių ir rusų) valstybinius brandos egzaminus pasirinko ne tik didesnis kandidatų procentas, bet ir didesnis jų skaičius.

– Kiek žmonių laikys matematikos egzaminą, kuris dabar yra privalomas pretenduojant į valstybės finansuojamą vietą aukštojoje mokykloje?

– 2017 metais matematikos valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti 18 415 kandidatų, arba 56,50 proc. Lyginant su praėjusiais metais, šį egzaminą pasirinkusių kandidatų dalis iš esmės nepakito.

– Viena Nacionalinio egzaminų centro pareigų – užtikrinti ir egzamino užduočių, kurios prilygintos valstybinei paslapčiai, saugumą. Bendradarbiaujate su policija? Kiek kasmet sulaukiama signalų apie galbūt paviešintas egzamino užduotis?

– Jau daugelį metų NEC bendradarbiauja su policija stebint viešąją erdvę prieš brandos egzaminų sesiją ir jos metu. Pastaraisiais metais signalų apie paviešintas egzaminų užduotis gauta labai mažai, o atlikus tyrimą jie nepasitvirtino. Bet tai nesumažina policijos pareigūnų ir Nacionalinio egzaminų centro darbuotojų budrumo.

– Kiek abiturientų kasmet dėl kokių nors priežasčių, tarkime, nusirašinėjimo, netenka teisės laikyti egzaminą?

– Egzamino vykdymo metu jo procedūrų pažeidimų būna labai retai.

Mokiniai pasirašytinai supažindinami su reikalavimais, kurie keliami egzamino užduočių atlikimo metu. Ši informacija yra pakartojama ir prieš prasidedant egzaminui. Todėl tik pavieniais atvejais mokiniai šalinami iš egzamino dėl šių reikalavimų pažeidimų, pavyzdžiui, dėl mobiliojo telefono skambėjimo per egzaminą.

– Kiek mokytojų įsitrauks į vertinimo procesą?

– Planuojama, kad 1360 vertintojų vertins dvylikos valstybinių brandos egzaminų metu kandidatų raštu atliktas užduotis. Dar 1586 vertintojai vertins užsienio kalbų – anglų, prancūzų, rusų, vokiečių – valstybinio brandos egzamino kalbėjimo dalį.

Faktai ir skaičiai

– Iki vasario pabaigos abiturientai ir kiti kandidatai turėjo pasirinkti, kokius egzaminus laikys.

– 2017 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 32 572 kandidatai (2016 metais – 33 710 kandidatų). Šiemet egzaminus laikys 1138 kandidatais mažiau nei pernai (maždaug 3,38 proc.).

– 2017 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,47 egzamino. 2016 metais šis rodiklis buvo lygiai toks pat – 3,47 egzamino.

– Šiais metais privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą (VBE) pasirinko 18 759 kandidatai. Palyginti su pernai, šį egzaminą kaip valstybinį laikys tokia pati kandidatų dalis.

– Be lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, galima rinktis ir laikyti dar 6 dalykų brandos egzaminus. Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą rinkosi 20 868 kandidatai, matematikos egzaminą – 18 400 kandidatų, istorijos valstybinį brandos egzaminą – 10 321 kandidatas.

– Iš mokyklinių brandos egzaminų (be lietuvių kalbos ir literatūros egzamino) populiariausias – technologijų brandos egzaminas (7556 kandidatai).

– Šių metų pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidės balandį užsienio kalbos VBE kalbėjimo dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.