Politologas – apie tai, kodėl pasišiaušė socialdemokratai

Vis garsesnis braškesys girdėti iš Seimo valdančiosios koalicijos stovyklos. Socialdemokratų atsisakymas balsuoti dėl urėdijų reformos, keistos trijų „valstiečių“ įregistruotos pataisos ir kiti panašūs epizodai kelia įtampą tarp koalicijos partnerių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei socialdemokratų.

Pasak politologo, darosi aišku, kad daugumą turintys „valstiečiai“ nekreipia dėmesio į savo partnerius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Pasak politologo, darosi aišku, kad daugumą turintys „valstiečiai“ nekreipia dėmesio į savo partnerius.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Pasak politologo, darosi aišku, kad daugumą turintys „valstiečiai“ nekreipia dėmesio į savo partnerius.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Pasak politologo, darosi aišku, kad daugumą turintys „valstiečiai“ nekreipia dėmesio į savo partnerius.<br>R.Danisevičiaus asociatyvioji nuotr.
Politologas Lauras Bielinis sakė manantis, kad kol kas koalicijos darbas atrodė silpnai, nes valdančiosios daugumos darbą vis lydi skandalai ir nesusipratimai.<br>T.Bauro nuotr.
Politologas Lauras Bielinis sakė manantis, kad kol kas koalicijos darbas atrodė silpnai, nes valdančiosios daugumos darbą vis lydi skandalai ir nesusipratimai.<br>T.Bauro nuotr.
Jei grius koalicija, ar G.Landsbergio vadovaujami konservatoriai sutiks derėtis dėl koalicijos su valstiečiais?<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Jei grius koalicija, ar G.Landsbergio vadovaujami konservatoriai sutiks derėtis dėl koalicijos su valstiečiais?<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 20, 2017, 1:11 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:24 PM

Tvyrančią įtampą pripažino ir premjeras Saulius Skvernelis – jis pirmadienį prasitarė, kad pradėta svarstyti urėdijų reforma tapo rimtu koalicijos santykių išbandymu, o partnerių palaikymo nesulaukę „valstiečiai“ persvarsto koalicijos sutartį.

Politologas Lauras Bielinis sakė manantis, kad kol kas koalicijos darbas atrodė silpnai, nes valdančiosios daugumos darbą vis lydi skandalai ir nesusipratimai.

„Kalbėti apie kokius nors esminius sprendimus, principinius klausimus ar strategijų formavimus negalime, nes jų paprasčiausiai nematome. Tai yra rodiklis to, kad didžiulę persvarą Seime turintys „valstiečiai“ iš esmės neturi jokių rimtų, konstruktyvių idėjų, kurias galėtų pateikti visuomenei ir politikams“, – kalbėjo L.Bielinis.

„Valstiečiai“ pamiršo, kad turi partnerius

Pasak politologo, kalbant apie koalicijos partnerių tarpusavio bendravimą, darosi aišku, kad daugumą turintys „valstiečiai“ nekreipia dėmesio į savo partnerius socialdemokratus, todėl šie savotiškai pademonstravo, kad jie vis dar yra ir jų pamiršti nederėtų.

„Jie tai pademonstravo tuo metu, kai „valstiečiams“ buvo aktualu, kad būtų išspręstas klausimas dėl urėdijų. Tada jie staiga padarė atradimą: „Oho, mes turime partnerius, su kuriais reikia kalbėti, kuriuos reikia matyti ir su kuriais reikia diskutuoti, o ne atsiminti juos tik tada, kai ateina balsavimo diena“, – sakė L.Bielinis.

Paklaustas, ar koalicija gali atlaikyti kitų svarbių klausimų, tokių kaip aukštojo mokslo reforma, svarstymą, politologas sakė, kad tokie klausimai gali kelti įtampą ne tik koalicijos, bet ir atskirų frakcijų viduje.

„Šie klausimai pernelyg sudėtingi, kad juose būtų galima ieškoti darnos ir sutarimo ne tik tarp koalicijos partnerių, bet ir bendrai kiekvienos partijos ar frakcijos narių gretose.

Taip, „valstiečiai“ turės problemų viduje, jau nekalbant apie tai, kad ir su socialdemokratais ne taip paprasta bus susitarti, o tai reiškia, kad koalicija vis labiau tampa formalia, o socialdemokratai, pamatę, kad su jais nesiskaitoma, vis labiau parodys, kaip su jais reikia skaitytis“, – kalbėjo politologas.

Jis teigė, kad įmanoma, jog jei „valstiečiai“ ir toliau nesupras socialdemokratų ir noriai su jais nebendradarbiaus, pastarieji pasitrauks iš koalicijos.

Kaltų ieškoti sunku

L.Bielinio teigimu, ieškoti kaltų šioje situacijoje yra faktiškai neįmanoma, nes tam, kad tai būtų galima padaryti, reikia žinoti rezultatą, kuris turi būti pasiektas.

„To rezultato nežinome ir negalime nieko pasakyti. Iš tikrųjų, rezultatas, kuris turi būti pasiektas, tai yra bendrų diskusijų ne tik koalicijos viduje, bet ir visame Seime, rezultatas. Principinių, kvalifikuotų diskusijų, o ne rėkimo ir ne stūmimo, turint daugumą ir nesiklausant, rezultatas“, – sakė L.Bielinis.

Jis mano, kad samprotauti dėl to, kas teisus, o kas ne, neverta. Pasak L.Bielinio, samprotauti reikia apie tai, kad valdančioji „valstiečių“ partija pamiršta esminį demokratinio Seimo principą – diskusiją.

„Jie apie tai negalvoja arba jeigu jie mano, kad jie diskutuoja, iš tikrųjų jie teikia neginčytiną reikalavimą, o kai su tuo reikalavimu kas nors nesutinka, ima apie tai diskutuoti, jie apkaltinami vos ne valstybės išdavimu“, – kalbėjo politologas.

Koalicija su konservatoriais įmanoma

Penktadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis Žinių radijuje sakė, kad jei skiltų dabartinė valdančioji koalicija, jo vadovaujami konservatoriai sutiktų derėtis dėl koalicijos su valstiečiais.

Politologas L.Bielinis mano, kad tokia koalicija yra įmanoma, o tai, kad G.Landsbergis, net ir išsakęs nemažai kritikos „valstiečiams“, sutiktų būti partneriais, yra sveikintina.

„Iš tikrųjų, čia yra demonstravimas to, kas turi būti labai aiškiai suprantama ir „valstiečiams“, – tai bendradarbiavimas vardan Lietuvos, vardan tų žmonių, kuriems atstovauja, interesų, įmanomas su bet kuo.

Tačiau tai turi būti bendradarbiavimas, o tai reiškia diskusiją. Todėl konservatoriai teoriškai gali būti LVŽS partneriais, tačiau nemanau, ar praktiškai tai realizuosis, nes tam, kad būtų realizuotas šitas derinys, LVŽS turi išmokti diskutuoti“, – kalbėjo L.Bielinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.