Emanuelis Zingeris: „Kiekviena 95-erių mamos gyvenimo diena – atsakas Adolfui Hitleriui“

Masiniai žudymais ir nesuvokiamu žiaurumu pažymėtos žydų tautos istorijos detales istorikai, mokslininkai ir anų dienų siaubą menantys išgyvenusieji tebedėlioja į vienalytį istorijos paveikslą.

Konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Emanuelis Zingeris pasakojo, kad prieš daugiau nei dvidešimt septynerius metus pradėtas kurti Vilniaus Gaono žydų muziejus.<br>T.Bauro nuotr.
Konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Emanuelis Zingeris pasakojo, kad prieš daugiau nei dvidešimt septynerius metus pradėtas kurti Vilniaus Gaono žydų muziejus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2017, 9:27 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 12:02 PM

Valstybiniame Vilniaus Gaono žydo muziejuje prasidėjo dviejų dienų konferencija „Masinių žudynių pradžia: 1941 m. vasaros-rudens žudynių vietų identifikavimas ir atminimas“.

Konferencijoje dalyvavęs Seimo narys Emanuelis Zingeris pasakojo, kad prieš daugiau nei dvidešimt septynerius metus pradėtas kurti Vilniaus Gaono žydų muziejus, šio darbo ėmęsi žmonės susidūrė su sunkia užduotimi: iš archyvinių dokumentų, liudytojų pasakojimų po mažą dalelę sudėlioti paveikslą apie masinių žydų žudynių istoriją.

„Žudynių vietos Europoje ir Lietuvoje turi būti įvardytos kiekvienam. Kaip mes galime rekonstruoti tą atmintį ir apie ją pasakyti šių dienų jauniems žmonėms? Puikus pavyzdys buvo masinių žudynių minėjimas Molėtuose, kuomet daugiau nei penki tūkstančiai žmonių dar kartą praėjo kelią, kuriuo į mirtį ėjo žydai. Tai buvo iniciatyva, kurią pavyko įgyvendinti naudojantis socialiniais tinklais“, – apie didelio dėmesio ne tik Lietuvos, bet užsienio žiniasklaidoje sulaukusį „Gyvųjų maršą“ kalbėjo Seimo narys.

Kreipdamasis į konferencijos dalyvius jis perdavė ir savo garbaus amžiaus mamos sveikinimus bei pasidalijo jautriais jos žodžiais. „Mano mamai šiuo metu yra 95-eri metai. Ji su manimi ir broliu kalbasi apie tai, ką jai teko išgyventi. Ji ketverius praleido koncentracijos stovykloje Štuthofe. Ji dažnai kartoja: „Kiekviena mano gyvenimo diena yra atsakas Adolfui Hitleriui“, – mamos žodžius citavo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.