Tyrimą dėl įtartinų Mindaugo Basčio ryšių pradėjęs Seimo komitetas įvardijo, ką kvies apklausai

Parlamentaro Mindaugo Basčio galimos apkaltos klausimas pradėtas svarstyti Seime. Trečiadienį vyko pirmasis Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdis, dėl Seimo pavedimo komitetui atlikti tyrimą dėl M.Basčio ryšių galimai keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui bei galimybių inicijuoti parlamentinę apkaltos procedūrą.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas nusprendė, kad įtartinus M.Basčio ryšius tirs dvi komisijos.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Praėjusį ketvirtadienį Seimas nusprendė, kad įtartinus M.Basčio ryšius tirs dvi komisijos.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Praėjusį ketvirtadienį Seimas nusprendė, kad įtartinus M.Basčio ryšius tirs dvi komisijos.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Praėjusį ketvirtadienį Seimas nusprendė, kad įtartinus M.Basčio ryšius tirs dvi komisijos.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-03-22 09:10, atnaujinta 2017-04-07 12:02

Komiteto pirmininkas Vytautas Bakas teigė, kad komisijai iš esmės yra suformuluoti keturi uždaviniai: išsiaiškinti, ar M.Bastys veikė prieš Lietuvos respubliką, ar jo veikla kelia grėsmę, kokią žalą jis padarė ir ar darė įtakos politiniams procesams.

„Tai, kad jam nebuvo suteikta galimybė dirbti su slapta informacija, pagal Valstybės tarnybos paslapčių įstatymą, reiškia, kad jis gali būti nelojalus Lietuvos respublikai“, – sakė V.Bakas. Tiesa, jis pridūrė, kad M.Basčio nelojalumas kol kas nėra įrodytas, o galutinė tyrimo išvada gali tokią mintį paneigti.

Pasak V.Bako, jau išsiųstos užklausos į kriminalinės žvalgybos ir žvalgybos objektus, kur prašoma pateikti informaciją, kuri susijusi su komitetui iškeltais uždaviniais. Taip pat komitetas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), iš kurios paprašyt pateikti visų M.Basčio rėmėjų, tiek juridinių, tiek fizinių asmenų, sąrašą nuo 2008-ųjų metų.

Pokalbiui kviečiamas ne vienas asmuo

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas penktadienį kalbėsi su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu bei pačiu Mindaugu Basčiu.

Taip pat numatyta į posėdžius kviesti Algirdą Butkevičių, buvusį Seimo pirmininką Vydą Gedvilą, parlamentarą Kęstutį Smirnovą, buvusius VSD vadovus Povilą Malakauską ir Gediminą Griną bei buvusi Konstitucinio Teismo teisėją Vytautą Sinkevičių, kuris šiame tyrime atliktų eksperto vaidmenį.

Posėdyje buvo sulaukta ir kitų siūlymų. Konservatorius Laurynas Kasčiūnas pateikė pasiūlymą kviesti asmenis, kurie minimi VSD išvadoje dėl M.Basčio. Jis siūlė kviesti Jevgenijų Kostiną, atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovą, buvusį KGB darbuotoją Piotrą Vojeiką ir kt.

Tiesa, Arvydas Anušauskas teigė, kad VSD jau surinko informaciją apie šiuos asmenis, tad reikia ta informacija pasitikėti ir papildomai šių asmenų nekviesti, nes komitetas – ne teismas.

Pažymoje minimų asmenų kviesti neketina

  Reikalo kviesti VSD pažymoje minimus asmenis nemato ir kiti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai. Jie tikino, kad reikia pasitikėti VSD pateiktomis išvadomis.

„Mes pasitikime savo žvalgybos institucijomis ir pasitikime savo valstybės institucijomis ir šiandien mes nematome jokio poreikio kviesti tuos žmones, kurie minimi pažymoje“, – kalbėjo komiteto pirmininkas V.Bakas.

Komiteto narė Rasa Juknevičienė sakė pritarianti, kad VSD pažymoje minimų asmenų kviesti nereikia: „Nematau jokio pagrindo kviesti kokius nors buvusiu KGB agentus ar kitus, lyg mes nepasitikėtumėme Valstybės saugumo departamentu ar kitomis tarnybomis.

Matysime pagal situaciją, kaip atrodys viskas po to, bet pirmiausia reikia išklausyt VSD ta apimtimi, kuri galbūt nepateko į tą viešą informaciją, kuri yra pateikta visuomenei. O tada tęsime savo darbą.“

Iš viso dėl M.Basčio planuojami 8 Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžiai, dauguma jų bus uždari. Numatoma, kad tyrimas baigsis balandžio 14-ąją.

Komitetas tirs laikotarpį nuo tada, kai M.Bastys pirmą kartą tapo Seimo nariu. Parlamentaru jis buvo 2000-2004 metų kadencijos metu ir nuo 2008 iki šiol.

Praėjusį ketvirtadienį Seimas nusprendė, kad įtartinus M.Basčio ryšius tirs dvi komisijos. Buvo nutarta, kad tyrimus atliks specialioji tyrimo komisija ir laikinosios komisijos statusą gavęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.