Įstatymo pataisomis siekiama depolitizuoti VTEK

Siūloma pakeisti Vyriausiosios

Tai numatančias Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisas ketvirtadienį parlamentarų grupės vardu Seimui pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) atstovaujanti Seimo narė Agnė Širinskienė.<br>T. Bauro nuotr.
Tai numatančias Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisas ketvirtadienį parlamentarų grupės vardu Seimui pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) atstovaujanti Seimo narė Agnė Širinskienė.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 5:35 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:10 AM

Tai numatančias Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) įstatymo pataisas ketvirtadienį parlamentarų grupės vardu Seimui pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) atstovaujanti Seimo narė Agnė Širinskienė.

VTEK įstatymo pataisas po pateikimo parėmė 50 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, 19 parlamentarų susilaikė. Po svarstymo komitetuose, Seimo plenarinių posėdžių salėje jis toliau bus svarstomas balandžio 18 d.

Įstatymo pataisomis siūloma, kad VTEK pirmininku ir nariais negali būti skiriami buvę politinių partijų nariai, jeigu nuo jų narystės partijoje nutraukimo dienos nėra praėję mažiau kaip treji metai. Kaip numatyta projekte, po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas, Teisėjų taryba ir viešosios įstaigos „Transparency international“ Lietuvos skyrius.

Įstatymo projektu siūloma VTEK įstatyme įtvirtinti nuostatą, kad VTEK narių vardinio balsavimo rezultatai yra vieši, o VTEK narys, turintis kitą nuomonę dėl VTEK priimto sprendimo, turi teisę ne vėliau kaip per 5 darbo dienas po atitinkamo VTEK sprendimo paskelbimo raštu išdėstyti motyvuotą atskirąją nuomonę.

VTEK narių vardinio balsavimo rezultatai per penkias darbo dienas po balsavimo, o atskirosios nuomonės per penkias darbo dienas po atskirosios nuomonės pateikimo, būtų skelbiami VTEK interneto svetainėje ir pridedami prie bylos.

„Siūlomas teisinis reguliavimas leistų suinteresuotiems asmenims ir visai visuomenei susidaryti objektyvesnį požiūrį į VTEK svarstomų asmenų elgesį, racionaliau įvertinti VTEK sprendimų teisėtumą ir pagrįstumą, pareikalauti asmeninės atskirų VTEK narių atsakomybės“, – sako projekto autoriai.

Pagal galiojantį įstatymą, VTEK nariu gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį universitetinį (ne žemesnį kaip magistro kvalifikacinį laipsnį) ar jam prilygintą universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 5 metų darbo stažą.

Šiuo metu VTEK įstatymas numato, kad po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Ministras Pirmininkas, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo Pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, Ministras Pirmininkas – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Teisėjų taryba – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.

Galiojančiame VTEK įstatyme nenumatyta, kad VTEK narių vardinio balsavimo rezultatai yra vieši. Taip pat nenumatyta VTEK nario, turinčio kitą nuomonę dėl VTEK priimto sprendimo, teisė raštu išdėstyti motyvuotą atskirąją nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.