Seimas padarė išimtį prieš savaitę tėvu tapusiam „valstiečiui“

Šeima ar dramos valdančiojoje koalicijoje. Tai pastaruoju metu tenka neretai rinktis Seimo „valstiečiui“ 37-erių Valiui Ąžuolui, prieš savaitę tapusiam jau trečio vaiko tėvu.

V.Ąžuolas prisipažino, jog dėl dabartinės jo veiklos šeima patiria skriaudą.<br>T.Bauro nuotr.
V.Ąžuolas prisipažino, jog dėl dabartinės jo veiklos šeima patiria skriaudą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 4:11 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:27 AM

Seimo valdyba V.Ąžuolui suteikė galimybę mėnesį praleisti šeimoje, tačiau tėvystės atostogų išėjęs parlamentaras antradienį sėdėjo plenarinių posėdžių salėje.

Nors teisės aktai Seimo nariams tokių atostogų nenumato, valdyba atsižvelgė į V.Ąžuolo prašymą gimus vaikui leisti jam nelankyti plenarinių ar komiteto posėdžių.

„Lietuvos ryto“ pakalbintas parlamentaras juokdamasis sakė, jog iš namų į Vilnių ištrūkęs ne dėl užgriuvusių naujagimio priežiūros rūpesčių: „Atvažiavo į Seimą delegacija iš rajono, teko ją pagloboti. Teoriškai galėčiau nebūti, bet juk žmonės kreipėsi – negali pasakyti, kad visą mėnesį nebūsi.“

Tarp šeimos ir rinkėjų

Akmenės-Mažeikių apygardoje išrinktas ir didžiulį ūkį ant žmonos pečių palikęs Seimo narys prisipažino, kad dėl dabartinės jo veiklos šeima patiria skriaudą, bet kitos išeities nėra.

V.Ąžuolas su žmona Sandra augina sūnų Igną ir dukterį Martą. Daugiau kaip prieš savaitę gimusį dar vieną sūnų pavadino Arnu.

„Naktys bemiegės, bet vis tiek tenka eiti į renginius, važiuoti pas rinkėjus.

Stengiuosi viską suderinti. Aišku, žmona ir vaikas nukenčia, bet ką daryti: darbas yra darbas. Žmona kartais priekaištauja: sako, buvai mano vyras, o dabar tapai visų. Bet tenka dalytis“, – kalbėjo „valstietis“.

Šiuo metu aptariama galimybė numatyti galimybę ir parlamentarams suteikti tėvystės atostogas, bet V.Ąžuolas abejojo, ar tai pavyktų suderinti su Seimo nario pareigomis: „Oficialiai išėjęs atostogų negalėčiau būti darbe. Man „Sodra“ jau galėtų taikyti sankcijas už tai, kad per atostogas buvau posėdyje. Be to, manęs niekas kitas pakeisti negali – aš neturiu pavaduotojo.“

Teoriškai aš atostogose, o praktiškai dirbu. Į kiekvieną Seimo posėdį negaliu atvykti, nes turiu ir šeimai padėti, bet vis tiek privalau dirbti.“

Beje, ir nelankančiam posėdžių V.Ąžuolui bus mokamas atlyginimas, jis gali naudoti lėšas, skirtas parlamentinei veiklai.

Būna išskirtinių situacijų

Teisininkai Seimą kritikuoja, kad vis nesiryžtama įgyvendinti jau daugiau kaip prieš dešimtmetį Konstitucinio teismo priimto sprendimo dėl parlamentarų atostogų.

Autoritetingas Konstitucijos teisės specialistas Vytautas Sinkevičius priminė, jog Konstitucinis teismas viename savo sprendimų yra pareiškęs, kad gali būti ypatingų situacijų, dėl kurių Seimo posėdžių nelankymas gali būti pateisinamas: „Tai liga, planuojama operacija, vaiko gimimas.

Seimo statute turi būti numatyta, kas gali spręsti, ar priežastys, dėl kurių prašoma leisti nelankyti posėdžių, yra pateisinamos. Bet kokiu atveju parlamentaro pareigos nenutrūksta ir per atostogas. Jis turi visas teises ir gali bet kada atvykti į posėdžius, balsuoti.“

Galutinio sutarimo nėra

Pastaruoju metu Seime vėl aptariama galimybė reglamentuoti ir tėvystės atostogas.

Tiesa, kaip „Lietuvos rytui“ sakė darbo grupės, turinčios parengti tokį projektą, vadovas Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius, dėl šių atostogų kol kas nesutarta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.