Kur mokytis? Išvardijo dešimt profesinių mokyklų pranašumų

Profesinę kvalifikaciją Lietuvoje galima įgyti 70 profesinio mokymo įstaigų. Jos siūlo apie 300 įvairių profesinio mokymo programų.

Stojantieji į profesinio mokymo įstaigas gali įgyti architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, paslaugų asmenims, saugos paslaugų, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto paslaugų, verslo ir administravimo, žemės ūkio, miškininkystės, žuvininkystės ir kitų sričių profesijas.<br>123rf nuotr.
Stojantieji į profesinio mokymo įstaigas gali įgyti architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, paslaugų asmenims, saugos paslaugų, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto paslaugų, verslo ir administravimo, žemės ūkio, miškininkystės, žuvininkystės ir kitų sričių profesijas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2017, 8:23 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:04 AM

Stojantieji į profesinio mokymo įstaigas gali įgyti architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, paslaugų asmenims, saugos paslaugų, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto paslaugų, verslo ir administravimo, žemės ūkio, miškininkystės, žuvininkystės ir kitų sričių profesijas.

Kaip vadinasi tokios mokyklos? Gali vadintis technologijų, verslo ir kitos ūkio šakos profesine mokykla, žemės ūkio mokykla, profesinio rengimo ar mokymo centru.

Mokymosi trukmė. Jei renkatės mokyklinę formą, tai truks dažniausiai 1–2 metus. Jei kartu mokomasi pagal bendrojo ugdymo programą – 3 metus. Galima rinktis ir pameistrystės mokymo organizavimo formą asmeniui, kuris dirba ir mokosi, siekdamas darbo vietai reikalingos kvalifikacijos.

Mokymosi pobūdis. Profesinio mokymo programa suteikia kvalifikaciją. Profesinio mokymo programa skiriama darbo rinkos poreikius atitinkančioms profesijos kompetencijoms ir bendrosioms kompetencijoms įgyti. Praktiniam mokymui skiriama 60–70 proc. laiko, likęs laikas skiriamas teoriniam mokymui. Mokymosi metu atliekama praktika. Praktinis mokymas sudaro ne mažiau kaip du trečdalius mokymo programos. Praktika atliekama įmonėje, pas meistrą, verslininką, ūkininką. Galima atlikti praktinį mokymą pagal tarptautinių mainų programas.

Ar galima tęsti studijas aukštesnėje pakopoje? Taip, asmuo, turintis brandos atestatą ir baigęs profesinio mokymo programą, gali stoti į universitetus ir kolegijas. Baigusiems profesinio mokymo įstaigą su pagyrimu ir stojantiems į tos pačios srities studijas kolegijoje ar universitete pridedamas 1 papildomas balas. Asmenims, baigusiems profesinio mokymo įstaigą, turintiems ne trumpesnį nei vienų metų darbo pagal įgytą kvalifikaciją stažą ir stojantiems į tos pačios srities studijas kolegijoje taip pat pridedamas 1 papildomas balas.

Mokestis už mokslą ir stipendija. Mokslas finansuojamas valstybės lėšomis. Profesinių mokyklų mokiniai gali pretenduoti į valstybės skiriamas stipendijas ir paramą. Stipendijų ir paramos dydį nusistato pačios profesinės mokyklos.

Ką suteikia profesinis mokymas

– Į profesinio mokymo įstaigas priimami mokiniai nuo 14 metų.

– Profesinio mokymo įstaigoje galima įgyti ir profesinę kvalifikaciją, ir išsilavinimą.

– Stojamųjų egzaminų nėra. Pirmenybė – geriau besimokiusiems ir anksčiau pateikusiems prašymus asmenims.

– Prašymas priimti į profesinio mokymo įstaigą pateikiamas pasirinktos įstaigos priėmimo komisijai.

– Mokymąsi valstybinėse profesinio mokymo įstaigose finansuoja valstybė.

– Visiems mokiniams mokama stipendija, tiems, kurie gerai mokosi, – didesnė.

– Daugelis profesinio mokymo įstaigų suteikia mokiniams galimybę gyventi bendrabutyje.

– Praktinis mokymas sudaro 60–70 proc. mokymo programos.

– Profesinių mokymo įstaigų mokiniai gali atlikti praktiką užsienio šalyse, dalyvauti profesinio meistriškumo konkursuose.

– Mokiniams skiriamos rudens, Kalėdų, Velykų ir vasaros atostogos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.