Ir vėl nepavyko: dėl klaidų stringa Vilniaus gatvės rekonstrukcija

Išraustoje Vilniaus gatvėje – tyla, nors čia turėtų triūsti darbininkai. Rudenį pradėti darbai įstrigo dėl projektuotojų klaidų, o čia esančių kavinių savininkai jau suprato, kad vasarą neišneš į lauką staliukų.

Šiuo metu Vilniaus gatvėje turėtų virti darbai, tačiau sukiojasi vos vienas kitas darbininkas. Jau aišku, kad dėl projektavimo klaidų darbai gerokai užsitęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiuo metu Vilniaus gatvėje turėtų virti darbai, tačiau sukiojasi vos vienas kitas darbininkas. Jau aišku, kad dėl projektavimo klaidų darbai gerokai užsitęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Salotų barą „Mano guru“ lankytojams pasiekti tapo sudėtinga. Dėl to teko atleisti keturis baro darbuotojus.
Salotų barą „Mano guru“ lankytojams pasiekti tapo sudėtinga. Dėl to teko atleisti keturis baro darbuotojus.
Neapsikentęs purvo po langais „Da Antonio“ savininkas vasario pabaigoje Vilniaus gatvėje išpylė sunkvežimį skaldos.
Neapsikentęs purvo po langais „Da Antonio“ savininkas vasario pabaigoje Vilniaus gatvėje išpylė sunkvežimį skaldos.
Dėl projektavimo klaidų vėlavo ir estakados Geležinio Vilko gatvėje statybos.
Dėl projektavimo klaidų vėlavo ir estakados Geležinio Vilko gatvėje statybos.
Daugiau nuotraukų (4)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Mar 26, 2017, 10:01 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 3:48 AM

Nors iš savivaldybės skrieja vien džiugios žinios apie Vilniaus gatvės rekonstrukcijos antrąjį etapą, statybininkai optimizmu netrykšta.

Kad ne viskas gerai, gali įsitikinti kiekvienas praeivis.

Brisdamas purvą jis išraustos Vilniaus gatvės viduryje pamatys vos vieną sunkvežimį, ekskavatorių ir būrelį niekur neskubančių darbininkų.

Tuo metu verslininkai jau rimtai kalba apie sumažėjusį lankytojų skaičių, virš kai kurių kavinių pakibo uždarymo grėsmė.

Projekto vadovas nutilo

Savivaldybė skelbia, kad Vilniaus gatvės rekonstrukcijos antrąjį etapą planuojama baigti liepą, tačiau puse lūpų jau kalbama, kad be rudens darbai neilgoje, kelių šimtų metrų ilgio gavėje nebus baigti.

Nieko konkretaus negali pasakyti ir gatvę rekonstruojančios įmonės „Hidrostatyba“ projekto vadovas Kęstutis Janulis.

„Aš dabar nutolęs nuo tų dalykų“, – tikino darbų rangovės „Hidrostatybos“ atstovas. Pasirodo, „Hidrostatybos“ projekto vadovą rekonstruojamoje Vilniaus gatvėje pakeitė žemesnio rango darbų vadovas.

O projekto įgyvendinimą iš savivaldybės ėmėsi kontroliuoti Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Niaura.

Bet K.Janulis prasitarė dalyvaująs savivaldybėje rengiamuose pasitarimuose dėl gatvės rekonstrukcijos.

Štai ir šią savaitę ten kalbėta apie vėlavimą.

Anksčiau K.Janulis yra sakęs, kad gatvės rekonstrukcijos pabaiga vėluos mažiausiai mėnesį. Mat įstrigo šulinių projektas, nes savivaldybė nesugebėjo laiku ir kokybiškai atlikti savo darbų dalies.

O „Hidrostatybos“ subrangovai turi leidimą tiesti vamzdžius tik iki šulinių. Dabar K.Janulis šio nesklandumo nebenori prisiminti: „Čia savivaldybės, ne mūsų reikalas.“

Grasina baudomis

G.Niaura tikina – trūks plyš, tačiau Vilniaus gatvės remonto darbai turi būti baigti liepos mėnesį.

Jis atkreipė dėmesį, kad sutartis su rangovu pratęsiama negali būti, todėl jeigu jis vėluotų atlikti darbus, savivaldybė turi teisę negrąžinti sutarties vykdymo užtikrinimo garantijos.

Apie kokio dydžio užstatą kalbama, jis nepatikslino. Kontrolė, anot G.Niauros, vyksta nuolatos, o ją atlieka atitinkamų tarnybų atsakingi asmenys. Jei klojami inžineriniai tinklai, darbus kontroliuoja „Grindos“ ar įmonės „Vilniaus vandenys“ atstovai.

„Yra sudarytas smulkus darbų grafikas ir atsakingi asmenys kontroliuoja, kad jo būtų laikomasi“, – tikino savivaldybė atstovas.

Moka tik atsiprašinėti

O savivaldybei telieka atsiprašinėti vilniečių ir Vilniaus gatvėje įsikūrusių verslininkų, organizacijų už laikinus, o gal jau nelaikinus, nepatogumus.

Esą daugelį metų netvarkyta reprezentacinė gatvė istoriniame Vilniaus centre po šios rekonstrukcijos taps tik dar patrauklesnė, dar labiau lankoma vilniečių ir miesto svečių, atsinaujinimas paskatins paslaugų sektoriaus plėtrą.

Apie planuojamą Vilniaus gatvės rekonstrukciją verslininkai buvo informuoti iš anksto – rezervuotos stovėjimo vietos ambasadoms, o organizacijoms perkeltos į automobilių stovėjimo aikštelę ties Liejyklos ir Vilniaus gatvių sankryža.

Šios aikštelės dalyje numatytos ir stovėjimo vietos Vilniaus gatvės gyventojams, turintiems ilgalaikius stovėjimo leidimus.

Darbai sparčiau nejuda

Savivaldybė įpareigojo gatvės bei šaligatvių dangos atnaujinimo darbus atlikti per maksimaliai sutrumpintus terminus, tačiau jau akivaizdu – jie sparčiai nevyks.

Pamažu tiesiami laikini šaligatviai, atitveriama rekonstruojama važiuojamoji gatvės dalis.

Atkarpoje nuo Vilniaus gatvės 12-ojo pastato iki Labdarių gatvės dar laukia apie 165 tūkst. naujų juodo bazalto ir granito trinkelių klojimas.

Taupant du trečdaliai – apie 97 tūkstančiai likusių dar geros būklės trinkelių bus perklotos iš naujo.

Apie 20 tūkst. senų nusidėvėjusių šaligatvio plytelių teks pakeisti naujomis granito plytelėmis, taip pat įrengti naujus granito kraštus. Laukia daugybė kitokių darbų – įrengti pakeliamąsias užtvaras, apšvietimą.

Išpylė sunkvežimį skaldos

Bet statybininkų trypčiojimas vietoje ir valdžios atsiprašinėjimas neguodžia Vilniaus gatvėje įsikūrusių verslininkų.

Rudenį pradėti darbai atėjus žiemai buvo sustabdyti.

Kai prasidėjus atlydžiui į restoraną „Da Antonio“ pradėjo užeiti klientai moliu aplipusiais batais, jo savininkas Antonio Meschino nebeapsikentė.

Vasario pabaigoje jis užsakė atvežti didelį sunkvežimį skaldos ir nieko neklausdamas ją išpylė Vilniaus gatvėje.

Regis, kad tai suveikė – jau po poros dienų sugužėję darbininkai nors kiek aptvarkė šaligatvius, kad nereikėtų praeiviams bristi per purvynus.

Restorano šeimininkas guodėsi bent tuo, kad jo klientai prasidėjus rekonstrukcijai neišsilakstė.

„Jie ištikimi restoranui ir aš jiems už tai esu labai dėkingas“, – kalbėjo A.Meschino.

Teko atleisti 4 darbuotojus

Kas kita salotų baras „Mano guru“, kuris per Vilniaus gatvės rekonstrukciją išgyvena labai sunkius laikus.

Dėl to, kad smarkiai sumažėjo lankytojų skaičius, barui jau teko atleisti 4 darbuotojus.

„Mano guru“ direktorė Reda Sutkuvienė neslėpė: jeigu padėtis nesikeis, barą gali tekti iš viso uždaryti.

R.Sutkuvienė pasakojo, kad baras patiria didžiulių nuostolių, darosi sunku net susimokėti mokesčius, jau pagrasinta išjungti elektrą.

Tad administracijai, darbuotojams neliko nieko kita, kaip kelis mėnesius padirbėti neatlygintinai.

Todėl žinia, kad Vilniaus gatvė bus remontuojama kur kas ilgiau, nei žadėta, R.Sutkuvienegu pakirto kojas.

Ar neteks apskritai jau užverti baro durų? „Mano guru“ – socialinio verslo įmonė. Bare dirba integruojami žmonės, sirgę priklausomybės ligomis.

Į darbą – guminiais batais

Vilniaus gatvėje veikiančios kibininės direktorę Daivą apskritai stebino darbininkų darbo kultūra: išrausę gatvę darbininkai netgi nepasirūpino laikinu grindiniu – lentų nepaklojo, kad pėstiesiems būtų patogiau.

Nėra nei stoginių, vien tik vielos tvora, kuria darbininkai apsitvėrė savo teritoriją.

Ji prisipažino, kad į darbą tenka keliauti guminiais batais visais metų laikais – ir vėlyvą rudenį, ir žiemą, ir dabar, kai prasidėjo pavasaris.

Vėlavo ir estakados Geležinio Vilko gatvėje statybos

Dėl projektuotojų klaidų ir kitų nesklandumų kelis kartus buvo atidėliojamas ir estakados Geležinio Vilko gatvėje atidarymas.

Rangovai bendrovės „Latvijas tilti“ ir „Kauno keliai“ papildomai užsiprašė 1,03 mln. eurų neplanuotiems darbams.  Jie teigė, kad projekto autorius neteisingai nurodė rekonstruojamo nuotekų kolektoriaus gylį.

Dokumentuose nurodyta, kad jis yra 4 metrai po žeme, o iš tiesų – 7 metrų gylyje.  Tad teko sutvarkyti nuotekų tinklus, įrengti apšvietimą ir paženklinti gatvę.

Greitai pastatyti objekto nepavyko ir dėl to, kad savivaldybė neleido uždaryti eismo.  Be to, prie estakados nusileidimo – labai seni inžineriniai tinklai.  Jiems – 50 metų.  Kad jie nesubyrėtų, reikėjo juos įvilkti į specialias rankoves.

Statant estakadą ėmė slinkti M.K.Čiurlionio gatvės šlaitai.  Taip atsitiko dėl projektuotojų klaidų – ne iki galo paskaičiuota sienelė. Kai rangovai nusikasė užvažiavimą, porą savaičių lijo.  Kadangi šlaitas judantis, jis pasislinko.  Teko šlaitą iš naujo sutvirtinti, tiesti tinklus.

Klaidų pridarė ir savivaldybės projektuotojai, nes rengiant projektą jie rėmėsi 1960-1970 metų brėžiniais, kuriuose daug neatitikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.