Bergždi idėjų naujokai puolė gimdyti kuriozų

Stebuklai: užkurta įstatymo leidybos mašina Seime smagiai sukasi net atbuline eiga – parlamentarai po pateikimo pritarė įstatymo pataisoms, kuriomis siūlomos likviduoti įstaigos seniai nebėra, o vietoj jos jau metus be politikų palaiminimo veikia kita.

Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas (kairėje) pateko į keblią padėtį pateikęs parlamentui projektą dėl Sveikatos priežiūros tarnybos likvidavimo, nes šios institucijos neliko dar S.Skvernelio ministravimo laikais.<br>T.Bauro nuotr.
Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas (kairėje) pateko į keblią padėtį pateikęs parlamentui projektą dėl Sveikatos priežiūros tarnybos likvidavimo, nes šios institucijos neliko dar S.Skvernelio ministravimo laikais.<br>T.Bauro nuotr.
Sveikatos apsaugos komiteto vadovė A.Širinskienė prisipažino balsavusi už pateiktą projektą juo nepasidomėjusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos komiteto vadovė A.Širinskienė prisipažino balsavusi už pateiktą projektą juo nepasidomėjusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Centro atidaryme dalyvavo ir dabartinis premjeras Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Centro atidaryme dalyvavo ir dabartinis premjeras Saulius Skvernelis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Neseniai nuvilnijo skandalas, kai „valstietė“ Dovilė Šakalienė pabandė prakišti kai kurių praėjusios kadencijos Seimo narių galvose brandintą idėją įvesti cenzūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Neseniai nuvilnijo skandalas, kai „valstietė“ Dovilė Šakalienė pabandė prakišti kai kurių praėjusios kadencijos Seimo narių galvose brandintą idėją įvesti cenzūrą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 6:44 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:48 AM

Vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno debiutas Seimo tribūnoje praėjusią savaitę gerokai prisvilo – jo pateiktos įstatymo pataisos parlamentarus įstūmė į keblią padėtį.

Mat šiomis pataisomis siūloma likviduoti prie Vidaus reikalų ministerijos veikusią Sveikatos priežiūros tarnybą, kurios nebėra, o vietoj jos jau metus veikia naujas Medicinos centras.

Tokią pertvarką numatęs projektas Seimui buvo pateiktas dar užpernai, bet parlamentarai tada jį atmetė.

Pažėrė savo idėjų

Iš ministro išgirdę apie planus likviduoti Sveikatos priežiūros tarnybą ir vietoj jos steigti naują biudžetinę įtaigą, kuri rūpintųsi vidaus reikalų sistemos pareigūnų sveikatinimu, politikai pažėrė įvairių pasiūlymų.

Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas abejojo, ar ministerijai verta turėti atskirą gydymo įstaigą, – esą gal būtų naudingiau paslaugas pirkti iš jau veikiančių.

Tokią gydymo įstaigą sovietmečio atgyvena vadino ir „tvarkietis“ Petras Gražulis. Jis nuogąstavo, kad, padarius išimtį policininkams, specialių gydymo įstaigų gali užsigeisti ir prokurorai, teisėjai.

Tuo metu konservatorius Stasys Šedbaras įžvelgė grėsmę, kad, atsisakius specialių gydymo įstaigų, vienoje palatoje gali atsidurti ir nuteistieji, ir tie, kurie juos pasodino į kalėjimus.

Iškilmėse – ir S.Skvernelis

Tik po kiek laiko parlamentarai susizgribo, kad jų diskusija beprasmė – mat būsimas balsavimas tėra formalumas, nes senoji Sveikatos priežiūros tarnyba likusi tik įstatyme, vietoj jos veikia naujas Medicinos centras.

Beje, šio centro atidaryme dalyvavo ir dabartinis premjeras Saulius Skvernelis.

„Džiugu, kad nuosekliai vykdomi darbai, kuriuos susiplanavome padaryti, – pagerinti pareigūnų sveikatos priežiūros sistemą, reabilitaciją, gydymą. Šiandien žengtas labai didelis žingsnis šia linkme“, – prieš metus, kovo pabaigoje, džiaugėsi tuometis vidaus reikalų ministras.

Nepakeitė net datos

Nenuostabu, jog plenariniame posėdyje Seimo nariai puolė svarstyti, ar normalu, kad siūloma balsuoti dėl to, kas jau seniai veikia.

„Ar tai teisėta, kai reorganizacija jau atlikta, o tada teikiami ją įteisinantys įstatymai?“ – klausė konservatorius Antanas Matulas.

Tokia situacija stebėjosi ir konservatorė Irena Degutienė: „Aš labai gerai prisimenu, kad praėjusioje kadencijoje tas pats įstatymas nesulaukė Seimo palaikymo.

Nepaisant to, jūs reorganizaciją jau padarėte, dabar atnešate įstatymo pataisas, o mes pastatomi prieš faktą.“

Negana to, Seimo nariai baksnojo į pateiktą dokumento projektą, kuriame parašyta, kad jis įsigalioja nuo šių metų sausio 1-osios.

„Ar ši Vyriausybė projektą bent svarstė? Jei svarstė, tai gal bent datą galėjo pataisyti“, – šaipėsi parlamentarai.

E.Misiūnas teisinosi, kad tai – redakcinė klaida, bet kilusias abejones sklaidyti jam sekėsi sunkiai: „Matote, aš ministras – trys mėnesiai. Mane informavo, kad tokios Sveikatos priežiūros tarnybos jau nėra. Aš jums sakau, kad jos nėra – ji likviduota. Yra tiktai sąvokos, o funkcijos yra išdalytos.“

Balsavo nepasidomėjusi

Nepaisant kilusios sumaišties, Seimas įstatymo pataisoms po pateikimo pritarė. Toliau jos bus nagrinėjamos Sveikatos reikalų komitete.

Šio komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė, irgi balsavusi už pataisas, „Lietuvos rytui“ negalėjo paaiškinti, kaip atsitiko, kad Seimui tenka laiminti jau įvykdytą pertvarką.

Politikė irgi įsitikinusi, kad turėtų būti atvirkščiai: „Tokia situacija kiek stebina – trūksta nuoseklumo. Aiškinsimės, kodėl taip atsitiko.“

A.Širinskienė prisipažino, kad balsavo nesidomėjusi, ar E.Misiūno teiktas projektas anksčiau jau buvo svarstomas Seime ir kodėl buvo atmestas.

„Valstietė“ taip pat nežinojo, ar vietoj likviduojamos Sveikatos priežiūros tarnybos atsiradusi nauja gydymo įstaiga jau veikia: „Nespėjau tuo pasidomėti.“

Iš stalčių traukia senienas

Su „Lietuvos rytu“ kalbėję parlamentarai neatmetė, kad per pavasario sesiją gali atsitikti ir daugiau panašių kuriozų, nes į darbų programą įkištas ne vienas stalčiuose užsigulėjęs senas teisės aktų projektas.

Mat Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai Seime ir Vyriausybėje tiesiog nespėjo arba nesugebėjo pateikti naujų siūlymų, o įstatymų leidybos mašina jau užkurta.

Per Seimo pavasario sesiją parlamentarai yra užsimoję priimti per 400 projektų, tačiau beveik trečdalis jų dar nėra net užregistruoti.

Programoje gausu dokumentų, kurie buvo registruoti dar 2014 ar netgi 2013 metais. O viename praėjusios savaitės Seimo rytinių posėdžių daugiausia svarstyta, kurie pirmą kartą buvo užregistruoti 2015-aisiais.

Senbuviai trina rankomis

Bet tokia padėtis piktina toli gražu ne visus parlamentarus.

Kai kurie politikai džiaugiasi, kad savo idėjų stokojantys ir tarp sesijų komitetų posėdžių beveik nerengę Seimo naujokai be jokios atrankos į programą įtraukė ir daugumą opozicijos atstovų pasiūlytų projektų.

Sumaištimi valdančiojoje koalicijoje, taip pat „valstiečių“ nepatyrimu ypač skuba naudotis Seimo senbuviai, į dienos šviesą traukiantys praėjusią kadenciją strigusius teisės aktus.

„Kol naujokai murdosi skandaluose ir barniuose, niekas į projektus pernelyg nesigilina, senos pataisos sėkmingai skinasi kelią“, – trynė rankomis viena parlamentarė, kurios prieš keletą metų užregistruotas projektas pagaliau pajudėjo iš mirties taško.

Po skandalo įstatymo pataisas atsiėmė

Neseniai nuvilnijo skandalas, kai „valstietė“ Dovilė Šakalienė pabandė prakišti kai kurių praėjusios kadencijos Seimo narių galvose brandintą idėją įvesti cenzūrą ir užregistravo Visuomenės informavimo pataisas, kurios numatė, kad žiniasklaidoje ne mažiau kaip pusė pateikiamų žinių būtų pozityvios.

Bet sukėlus triukšmą žiniasklaidos atstovams, projektą sukritikavus prezidentei D.Grybauskaitei, premjerui S.Skverneliui, politikos naujokė pataisas atsiėmė.

Renovacijai išleista daugiau nei 1,5 mln. eurų

Vidaus reikalų ministerijos įsteigtą Medicinos centrą sudaro 100 vietų ligoninė, Centrinė medicinos ekspertizės komisija, vykdanti vidaus tarnybos pareigūnų atranką, konsultacinė poliklinika, vykdanti nuolatinę pareigūnų stebėseną ir gydymą, Vilniaus filialas, teikiantis pareigūnams pirminės sveikatos priežiūros paslaugas, ir Kauno odontologijos filialas.

Pernai kovą Vilniuje buvo atidarytas šiam centrui priklausantis Pirminės asmens sveikatos priežiūros skyrius.

Medicinos centro renovacijai buvo išleista daugiau kaip 1,5 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.