„Sodros“ antausio sulaukęs buvęs kariškis nepasidavė ir laimėjo

Pasijutęs nuskriaustas valstybės buvęs kariškis Ernestas Mickus supyko, bet nenuleido rankų – jis buvo pasiryžęs nukeliauti net iki Europos žmogaus teisių teismo. Tačiau, atrodo, klaipėdiečiui to neprireiks.

Klaipėdietis E.Mickus teisme įrodė, kad jam priklauso tėvystės išmoka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis E.Mickus teisme įrodė, kad jam priklauso tėvystės išmoka.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2017-03-29 07:28, atnaujinta 2017-04-06 23:46

E.Mickus nekantraudamas laukė į pasaulį ateinančio savo pirmagimio nusiteikęs tėvystės atostogoms. Tačiau gimus sveikam sūnui džiaugsmą sudrumstė apmaudas sužinojus, kad tėvystės išmoka jam, baigusiam tarnybą kariškiui, nepriklauso.

Vyras ėmė bylinėtis, kol galiausiai Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad tėvystės pašalpa E.Mickui turi būti išmokėta už dvejus metus. Be to, „Sodra“ turės padengti bylinėjimosi išlaidas.

Pernai atsisakydami mokėti tėvystės pašalpą „Sodros“ atstovai aiškino, kad kariuomenėje dirbantys asmenys nėra draudžiami ligos ir motinystės ar tėvystės socialiniu draudimu, karinės institucijos nemoka įmokų „Sodrai“, todėl paskui žmonės ir negauna pinigų.

Iš Italijos – į karo policiją

Buvęs mažeikiškis E.Mickus šešiolikos nusprendė važiuoti į Italiją, kur gyveno ir dirbo jo motina.

„Aš buvau auklėjamas patriotiška dvasia. Po kelerių metų užsienyje nusprendžiau, kad noriu tarnauti Lietuvos kariuomenėje, ir grįžau. Maniau, nepatiks – važiuosiu atgal į Italiją. Lėktuve susipažinau su Akvile, ji tapo mano žmona“, – pasakojo vyras.

Po trijų mėnesių karinių bazinių mokymų E.Mickus pateko į karo policiją, pasirašė trejų metų darbo sutartį. Bet po to nusprendė išeiti į atsargą.

Šeima nudžiugo sužinojusi, kad į pasaulį ateina pirmagimis.

„Svarstėme, ką daryti. Žmonai – paskutiniai studijų metai, ji Klaipėdos universitete studijuoja mediciną, todėl nusprendėme, kad aš prižiūrėsiu vaiką.

Nuėjome į „Sodrą“ išsiaiškinti, ar galėsiu gauti tėvystės atostogas. Sako, stažo užtenka, paaiškino, kad asmenys, kurie per pastaruosius 24 mėnesius yra dirbę 12 mėnesių, turi teisę gauti vaiko priežiūros atostogas – 70 proc. buvusio atlyginimo pirmaisiais ir 40 proc. antraisiais metais.

Darbuotoja pasakė, kad negali apskaičiuoti, kokia bus išmoka, nes kompiuteriuose nemato, kiek uždirbau. Buvome ramūs, kito darbo neieškojau, remontavau namus, ruošėmės vaiko atėjimui“, – prisiminė E.Mickus.

Tėvus ištiko šokas

Sūnus gimė sveikas ir tvirtas. Susirinkę visus dokumentus laimingi tėvai iškart nuėjo į „Sodrą“.

Ir čia juos ištiko šokas – jokia tėvystės išmoka nepriklauso: kariuomenė „Sodrai“ nemoka mokesčių, o pinigus kaupia savame fonde ir darbuotojams moka iš jo. Jei palikai tarnybą – niekas nebepriklauso.

„Valstybei atidaviau trejus metus, dirbau sąžiningai, o už mane kariuomenė nesumokėjo nė cento. Kai atėjau tarnauti, man sakė, kad gausiu visas socialines garantijas, apie jokias išimtis nekalbėjo. Buvau visai ramus – juk valstybinė institucija“, – kalbėjo E.Mickus.

Klaipėdietis kreipėsi į Krašto apsaugos ministeriją ir sulaukė atsakymo, kad mokėti išmokų nėra teisinio pagrindo, nes jis – jau ne šios sistemos darbuotojas.

Nusiteikęs padėti kitiems

Auginantis sūnų Vytį, kuriam dabar jau 8 mėnesiai, E.Mickus turėjo verstis iš santaupų. Dabar jo nuotaika – puiki.

„Teismas pripažino, kad „Sodra“ neteisi. Mano žiniomis, tokią pat bylą ji pirmą kartą pralaimėjo pernai sausį. Teismas tąkart aiškiai išdėstė savo poziciją, kad tokiais atvejais kariai privalo gauti išmokas.

Tačiau „Sodra“ nieko nepaisydama ir toliau nemoka išmokų, bylinėjasi. Gal jai labiau apsimoka vienam kitam žmogui sumokėti teismų priteistas sumas, advokatų išlaidas negu visiems, kuriems priklauso, išmokėti tėvystės pašalpas“, – svarstė E.Mickus.

Kol kas „Sodra“ neapskaičiavo, kiek turės sumokėti klaipėdiečiui. Jo paties skaičiavimu, turėtų susidaryti maždaug 9 tūkstančiai eurų.

„Džiaugiamės, kad Lietuvoje galima rasti teisybę, tik reikia nebijoti už ją pakovoti.

Bet nemažai žmonių numoja ranka, nes nepasitiki teisinėmis institucijomis.

Penkerius metus gyvenau užsienyje, ten visi linkę padėti žmonėms, net jei esi užsienietis: stengiasi viską paaiškinti, tiesiog nuveda už rankos ten, kur reikia“, – kalbėjo buvęs kariškis.

Jis nusiteikęs suteikti bet kokią pagalbą į panašią situaciją patekusiems žmonėms.

„Nuo šių metų sausio kariuomenė pradėjo mokėti visus mokesčius, kaip ir kitos organizacijos.

Bet norint gauti pašalpą, reikia dvylikos mėnesių stažo.

Kas išeis į atsargą ir susilauks vaikų šįmet, vis vien dar negalės pasinaudoti ligos, motinystės ar tėvystės išmokomis“, – aiškino E.Mickus.

Po penkerių metų tarnybos – špyga

Panaši ir 28 metų Ievos Miliauskienės istorija. Penkerius metus Lietuvos kariuomenėje tarnavusi moteris buvo priblokšta sužinojusi, kad jai nepriklauso jokios motinystės išmokos.

„Užpernai spalio 30 dieną nusprendžiau baigti karinę tarnybą. Vyras dirba Norvegijoje, jam ten gerai sekasi, pasvarstėme, kad abiem gyventi užsienyje bus geriau. Išėjusi iš darbo tvarkiausi reikalus Lietuvoje, iškart užsiregistravau Darbo biržoje“, – pasakojo I.Miliauskienė.

Netrukus ji pastojo, bet dėl patologijos atsidūrė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, paskui Kauno klinikose. Medikai stengėsi, bet kūdikio išsaugoti nepavyko.

Kūdikį praradusiai besilaukusiai moteriai pagal įstatymus priklauso vieno mėnesio motinystės pašalpa. Tačiau paaiškėjo, kad I.Miliauskienei niekas nepriklauso, mat esą jos darbo stažas – tik šeši mėnesiai, o penkeri metai, kai moteris tarnavo tėvynei, pradingo.

„Sodros“ elektroninėje sistemoje nematyti, kad moteris dirbo Karinėse jūrų pajėgose ir dragūnų batalione.

Buvo paaiškinta, kad karinės struktūros „Sodrai“ moka ne visus mokesčius, o besilaukiančioms moterims skiria pašalpas iš savo biudžeto. Tačiau tik iki tos dienos, kol jos atlieka tarnybą.

Valstybės įskaudinta šeima irgi žada kreiptis į teismą dėl neturtinės žalos atlyginimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.