Sauliaus Skvernelio pykčio protrūkis: kas vyksta už uždarų partijos durų?

„Po šiandienos komiteto sprendimo man kyla labai rimtų abejonių, ar prieš Seimo rinkimus LVŽS deklaruota pokyčių idėja nebuvo tik gražus ir viliojantis rinkiminis šūkis. Man taip pat kyla rimtų abejonių dėl to, ar pavyks įgyvendinti kitas esmines valstybei reikalingas reformas“, – pyktį socialiniame tinkle „Facebook“ liejo premjeras Saulius Skvernelis po to, kai sužinojo, kad Seimo Švietimo ir mokslo komitetas palaimino Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetų susijungimą. Aštrūs premjero žodžiai nepraslydo nei pro bendražygių „valstiečių“, nei pro politologų ausis.

R.Baškienė tikino, kad problemas, apie kurias kalba premjeras, reikia spręsti frakcijos viduje.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
R.Baškienė tikino, kad problemas, apie kurias kalba premjeras, reikia spręsti frakcijos viduje.<br>„Lrytas.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė, Indrė Vainalavičiūtė

Mar 29, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:47 PM

Politologas: „Iššūkiai buvo užprogramuoti“

Politologas Vytis Jurkonis komentuodamas aštrų S.Skvernelio pareiškimą kalbėjo: „Šis pareiškimas rodo, kad esama tam tikrų iššūkių tiek pačioje koalicijoje, tiek partijos viduje. Natūralu, kad kai yra realių bandymų imtis permainų ir reformų, susiduriama su kliūtimis, o kai pritrūksta politinės valios ar sutarimo partijos viduje, atsiranda iniciatyvos, kurios nėra suderinamos, tai rodo, kad pačios koalicijos viduje yra nemažai iššūkių. Iš to kyla tam tikras susierzinimas ir susirūpinimas, tad tokia ir premjero pozicija.“

Apie tai, kaip būtų galima suprasti signalą, kad premjeras galimai savęs netapatina su politine jėga, kuri atvedė jį į šį postą, pašnekovas sakė: „Žinome, kokia yra „valstiečių“ partija: daugelis ekspertų jau seniau kalbėjo apie tai, kad ji nėra vienalytė. Partija turi nemažai politikos naujokų ir perbėgėlių iš kitų partijų, tad tam tikri iššūkiai buvo užprogramuoti. Premjero pozicija ir turi būti lyderio pozicija, juk jis Vyriausybės vadovas ir turi imtis lyderio vaidmens ir būti aukščiau partijos. Toks dalykas turi būti suprantamas ir pateisinamas.“

Paklaustas, ar būtų galima įsivaizduoti, kad anuomet tokios retorikos būtų ėmęsis Andrius Kubilius ar Algirdas Butkevičius, politologas iškėlė abejonių dėl partijos vidinės komunikacijos.

„Lyderystės būta ir A.Kubiliaus Vyriausybėje, kai tekdavo imtis nepopuliarių sprendimų, kartais net aukojant partijos reitingus. Žinoma, kyla klausimas, kokia yra partijos vidinė komunikacija, mat nėra aišku, kas vyksta už uždarų durų ir kokia ten tvyro įtampa. Mus juk pasiekia tik nuogirdos, gal griežtesnis žodis ar įspėjimas, kai yra išsakomas viešai, padeda tam tikra prasme mobilizuotis“, – kalbėjo V.Jurkonis ir pridūrė, kad naujoji Vyriausybė tik pradėjo darbą, tad sunku kalbėti apie naujas politines tradicijas.

Mano, kad problemas reikia spręsti viduje

Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė, paklausta, ką mano apie S.Skvernelio kritiką dėl priimto sprendimo, sakė, kad kiekvienas žmogus turi teisę sakyti tai, ką mano, o premjero nuomonė sąmyšio į frakcijos gretas, anot jos, tikrai neįneš, nors komitetas ir galėjo palaukti darbo grupės išvadų.

„Galėčiau prielaidomis kalbėti, kad žinant, jog iki balandžio 28 dienos yra pavesta darbo grupei pateikti konkrečius pasiūlymus, na, lyg ir tikslinga būtų buvę sulaukti tos darbo grupės išvados ir tada turėti atitinkamus teisės aktus“, – sakė R.Baškienė.

„Valstietė“ sakė nenorinti vertinti to, kad S.Skvernelis ketina kreiptis į Etikos ir procedūrų komisiją dėl Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos elgesio. Tiesa, ji pabrėžė, kad E.Jovaiša švietimo srityje yra profesionalas ir išmano gerokai daugiau nei visi kiti parlamentarai.

Paklausta, ką mano apie premjero pareiškimą, kad po to komiteto sprendimo kyla abejonių dėl LVŽS prieš rinkimus žadėtų pokyčių, R.Baškienė sakė: „Manau, kad bet kokia reakcija priėmus vieną ar kitą sprendimą įvyksta, ir jis turi pagrindo suabejoti tam tikrais sprendimais. Šiuo atveju vertinu premjero siekį, kad būtų reformos, tam visa širdimi pritariu, nes daryti pokyčius mūsų valstybėje būtina.

Iš tiesų, jis visiškai teisus, kad prieš rinkimus LVŽS atstovai pasisakėme ir raginome žmones palaikyti mus, nes mes norime pokyčių ne tik švietimo sistemoje. Žmonės balsavo už mus tikėdamiesi, kad pokyčiai bus. Todėl aš suprantu premjerą ir manau, kad jo teiginiai tikrai yra skatinantys labai atsakingai galvoti apie reformas, kurios yra būtinos.“ Tiesa, ji sakė netikinti, kad ministro pirmininko pažerta kritika gali sukelti nesutarimų tarp valstiečių frakcijos narių. Ji tikino, kad nuomonių išsiskyrimas jų frakcijoje nėra naujiena, o kylančios diskusijos yra demokratinių sprendimų pagrindas. Tačiau ji neneigė, kad frakcijoje iškylančias problemas reikėtų spręsti tarpusavyje, o ne skubėti vienų ar kitų narių skųsti Etikos ir procedūrų komisijai.

„Tokius etinius dalykus, manyčiau, kaip ir šeimoje, reikia išsiaiškinti toje aplinkoje, kurioje kilo nesutarimai, ir galbūt jų neišnešti taip plačiai į viešumą. Šiuo atveju manyčiau, kad kreipimasis į Etikos ir procedūrų komisiją yra skubotas mąstymas. Reikia daugiau kalbėtis“, – teigė R.Baškienė.

E.Jovaiša: „Tai svarstyta dar ankstesnės kadencijos Seime“

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas E.Jovaiša teigė, kad žinia apie premjero išsakytą kritiką jį jau pasiekė. „Dviejų universitetų suartėjimo procesas pasidėjo dar 2015 metais. Šie universitetai turi Konstitucijos užtikrintą teisę patys nuspręsti dėl savo struktūros, jungimosi ar nesijungimo. Jei šis procesas vyksta jau dvejus metus, kaip galima to nesvarstyti? Praėjusios Seimo kadencijos metu šis klausimas jau buvo svarstytas ir jam buvo pritarta“, – kalbėjo jis.

E.Jovaišos teigimu, pradėjus dirbti naujam Seimui ir naujai Vyriausybei, natūralu, kad šis klausimas vėl svarstomas. „Nemanau, kad tai gali trukdyti reformai. Norime sumažinti studijų programų skaičių ir tai daroma, siekiame padidinti potencialą, tai irgi daroma, mažinamos administracinės išlaidos – visa tai numatyta projekte, kurį pateikė šios dvi institucijos. Ne aš vienas tai darau, yra komitetas, svarstymas, Seimo narių apsisprendimas ir valia. Galų gale juk pateikimas tik bus, gal balsavimas nė neleis pateikti šio Seimo nutarimo. Juk tai Seimo valia“, – sakė E.Jovaiša.

Anot pašnekovo, posėdis buvo viešas ir yra jo įrašai, o premjeras turi teisę kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. „Posėdis buvo viešas, įrašai vieši, visi matė mano elgesį ir procedūrinių dalykų laikymąsi“, – tikino politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.