Saulius Skvernelis įsiuto: kilo abejonių dėl LVŽS pažadų

Po to, kai Seime Švietimo ir mokslo komitetas patvirtino Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto jungtuves, pasipiktinimą socialiniame tinkle išsakė premjeras Saulius Skvernelis.

S.Skvernelis griežtai pasipriešino VDU ir LEU jungtuvėms.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
S.Skvernelis griežtai pasipriešino VDU ir LEU jungtuvėms.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė, BNS

Mar 29, 2017, 1:56 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 11:00 PM

Premjeras: rengiu kreipimąsi į parlamento Etikos ir procedūrų komisiją

„Šiandienos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto sprendimas, laiminantis Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos universitetų susijungimą, yra ne kas kita, o desperatiškas bandymas išgelbėti universitetą, kuris savo esme jau seniai diskreditavo tiek mokytojo profesiją, tiek ir visą mūsų valstybės švietimo sistemą.

Man nesuvokiama, kodėl reikėjo galvotrūkčiais laiminti šį susijungimą. Nesuvokiama, kodėl ignoruojama Ministro Pirmininko įsakymu sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta iki balandžio 28 dienos išanalizuoti ir pateikti SISTEMINIUS švietimo sistemos pertvarkos sprendimus.

Darau išvadą, kad balsavusiems už LEU ir VDU susijungimą sisteminė pertvarka ir valstybės interesai nerūpi.

Aš, kaip Seimo narys, rengiu kreipimąsi į parlamento Etikos ir procedūrų komisiją. Prašysiu įvertini Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos, kuris buldozeriu stumia savo buvusios darbovietės išlikimo klausimą, elgesį. Lauksiu komisijos atsakymo, ar tai nėra akivaizdus interesų konfliktas.

Pasakysiu dar daugiau: po šiandienos komiteto sprendimo man kyla labai rimtų abejonių, ar prieš Seimo rinkimus LVŽS deklaruota pokyčių idėja nebuvo tik gražus ir viliojantis rinkiminis šūkis. Man taip pat kyla rimtų abejonių dėl to, ar pavyks įgyvendinti kitas esmines valstybei reikalingas reformas.

Ir taip, kaip bebūtų keista, aš visiškai pritariu šiandien Gabrieliaus Landsbergio išsakytam vertinimui dėl Švietimo ir mokslo komiteto sprendimo. Ką čia bepridursi“, – rašė premjeras.

Gabrielius Landsbergis kritikos negailėjo

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis neslėpė pasipiktinimo tokiu Švietimo ir mokslo komiteto sprendimu. Socialiniame tinkle jis rašė:

„ Eik po velnių, Premjere. Ir darbo grupė dėl aukštojo mokslo gali eiti po velnių. Ten pat gali eiti ir surinkti ekspertai. Gerbiami prisiekusieji, LEU ir VDU sujungimo pateikimui Švietimo komitete pritarta.

Ministrė su planu supažindinta šiandien ryte. Premjeras nesupažindintas išvis.

Koks ryšys tarp vyriausybės ir Karbauskio bei Jovaišos siūlomų sprendimų? Galiu pasakyt, tik niekam nepasakokit – jokio ryšio. O ministrei rimtas galvos skausmas – kaip dirbti toliau, jei net komitete nėra pasitikėjimo. Yra ir kitas klausimas – AR dirbti toliau.“

Seimo komitetas pritarė susijungimui

Kaip pranešė BNS, trečiadienį Švietimo ir mokslo komiteto (ŠMK) posėdyje už nutarimo projektą „Dėl pritarimo Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos edukologijos universiteto reorganizavimo sujungimo būdu“ balsavo septyni komiteto nariai, trys susilaikė.

Toliau šis nutarimo projektas bus teikiamas svarstyti Seimui.

Premjero sudarytai darbo grupei dėl aukštojo mokslo pertvarkos plano vadovaujanti švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė mano, kad sprendimai dėl LEU ir VDU jungimo dabar neturėtų būti priimami ir reikėtų palaukti balandžio pabaigos, kai minėta darbo grupė pateiks išvadas.

Darbo grupė jau yra sutarusi, kad Lietuvoje galėtų likti trijų tipų universitetinės aukštosios mokyklos: klasikinis plačios aprėpties universitetas, technologijos universitetas ir specializuota akademija. Pastarieji du tipai gali būti plačios aprėpties universiteto dalimi.

Vilniuje ir Kaune siūloma telkti po vieną klasikinį universitetą. Taip pat jau sutarta, kad tos pačios krypties studijos viename mieste neturėtų būti dubliuojamos.

Be to, darbo grupė yra nutarusi, kad Vilniaus universitetų filialai Kaune ir Kauno universitetų filialai Vilniuje nėra tikslingi, tačiau didžiųjų universitetų filialai galėtų veikti mažesniuose miestuose, jei juose būtų pakankamas aukštąjį išsilavinimą turinčių specialistų poreikis.

Sausį premjeras Saulius Skvernelis su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Galutinai dėl universitetų pertvarkos spręs Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.