Jaunimo klubo darbuotojai šokiruoti: vietoj naujo vadovo – nežinia

Sostinėje esančio vaikų ir jaunimo klubo „Žvaigždutė“ darbuotojai ir kiti bendruomenės nariai jaučiasi atsidūrę aklavietėje. Ilgametei klubo direktorei išėjus į pensiją, naujo nuolatinio vadovo klubas taip ir negavo, o galiausiai sužinojo, kad ir negaus – klubas bus jungiamas su kitu klubu.

Po to, kai klubo vadovė paliko įstaigą, jai laikinai vadovauti pradėjo kito panašaus klubo direktorė.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Po to, kai klubo vadovė paliko įstaigą, jai laikinai vadovauti pradėjo kito panašaus klubo direktorė.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Po to, kai klubo vadovė paliko įstaigą, jai laikinai vadovauti pradėjo kito panašaus klubo direktorė.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Po to, kai klubo vadovė paliko įstaigą, jai laikinai vadovauti pradėjo kito panašaus klubo direktorė.<br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 5, 2017, 1:15 PM, atnaujinta Apr 13, 2017, 7:27 PM

Vadovė kartu buvo ir nebuvo

„Žvaigždutės“ vadovė po daugelio metų darbo į pensiją išėjo nuo 2016-ųjų rugpjūčio 31-osios. Po to, kai klubo vadovė paliko įstaigą, jai laikinai vadovauti pradėjo kito panašaus klubo direktorė. Jai už tai, savivaldybės sprendimu, buvo mokamas 30 proc. atlyginimo priedas, tačiau darbo sutartis nebuvo sudaryta.

Tiesa, pasak „Žvaigždutės“ darbuotojų, laikinai pareigas einanti direktorė buvo paskirta iš itin didelio klubo, tad klube, kuriam laikinai vadovavo, pasak darbuotojų, faktiškai nesirodydavo, klausimai, susiję su klubo veikla, nebuvo sprendžiami.

„Nors iš pradžių buvo kalbama, kad reikia sustiprinti „Žvaigždutės“ klubą, nes iš tikrųjų jis buvo labai nugyventas, veiklos vaikams pasiūla labai skurdi, tėvai ne kartą kreipėsi prašydami steigti įvairesnių būrelių, buvo atsakoma, kad to daryti „nėra galimybių“, „neleidžia savivaldybė“ ir pan.“, – pasakojo darbuotojai.

Dar daugiau problemų kilo ir kai šių metų sausio mėnesį laikinai pareigas einanti vadovė susirgo ir nedirbo visą mėnesį, o jos pavaduoti tuo metu nebuvo paskirtas joks kitas asmuo. Laikinoji direktorė vėl susirgo kovo mėnesį, tik šį kartą jau buvo paskirtas kitas asmuo, laikinai vadovausiantis „Žvaigždutei“.

„Tėvai telefonu kreipėsi į Jaunimo reikalų skyriaus vedėją ir klausė, kodėl negali direktorės pavaduoti „Žvaigždutės“ klubo darbuotojai. Jiems buvo atsakyta, kad „Žvaigždutėje“ niekas to daryti negali. Kodėl? Klube juk dirba žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą, pedagogo kvalifikaciją ir patirties, netgi vadybinės“, – teigė klubo darbuotojai.

Sužinojo, kad bus sujungiami

Norėdami išsiaiškinti kilusią situaciją „Žvaigždutės“ bendruomenės nariai ketvirtadienį susitiko su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais – Jaunimo reikalų skyriaus vadovu Jonu Laniausku bei mero patarėju švietimo klausimais Albertu Lakštausku.

Susitikimo metu klubo bendruomenė tikėjosi iš savivaldybės atstovų sulaukti paaiškinimų dėl laikinųjų vadovių ir galbūt sprendimo dėl nuolatinio vadovo, tačiau sulaukė smūgio į paširdžius. Jie buvo informuoti, kad jų klubas bus sujungiamas su kitu klubu. Kokiu – savivaldybės atstovai jiems nepasakė.

„Žvaigždutės“, kuri, pasak darbuotojų, šiemet yra surinkusi klubui rekordinį skaičių vaikų, darbuotojai liko ne tik nežinioje, su kuo bus sujungtas jų klubas, bet ir ar turės darbą po to, kai susijungimas įvyks.

Veikla buvo prižiūrima, vadovas paskirtas tinkamai Savivaldybės Jaunimo reikalų skyriaus vadovas J.Laniauskas teigė, kad net kai įstaigoje dirbo laikinosios vadovės, jos veikla buvo nuolat prižiūrima. Jis taip pat sakė, kad praėjusį rugsėjį, dirbant laikinajai vadovei, jo vadovaujamo skyriaus atstovas dalyvavo susitikime su „Žvaigždutės“ darbuotojais ir laikinąja vadove. Jokių nusiskundimų, pasak jo, tuo metu nebuvo ir iki šių metų vasario negauta.

„Vasario 10 d. į Jaunimo reikalų skyrių kreipėsi vaikų ir jaunimo klubo „Žvaigždutė“ darbuotojai dėl laikinosios vadovės darbo grafiko, bendravimo su tėvais ir darbuotojais. Jaunimo reikalų skyrius nedelsdamas inicijavo darbuotojų, tėvų ir laikinosios vadovės susitikimą, kurio metu buvo aptarta susiklosčiusi situacija.

Po susitikimo kartu su laikinąja įstaigos vadove buvo numatyti konkretūs veiksmai dėl įstaigos vaikų neformaliojo švietimo veiklos praplėtimo, vyko nuolatinis bendravimas su įstaigos bendruomene“, – teigė J.Laniauskas.

Paklaustas, kodėl laikinuoju vadovu nebuvo paskirtas kuris nors iš patirties ir reikiamą kompetenciją turinčių „Žvaigždutės“ darbuotojų, jis atsakė, kad paprastai laikinaisiais vadovais skiriami įstaigos direktorių pavaduotojai arba padalinių vadovai. Pasak jo, tuo atveju, jeigu tokių pareigybių įstaigoje nėra, skiriami kitų neformalaus švietimo įstaigų vadovai.

„Šiuo konkrečiu atveju pareigybių nebuvo, todėl buvo skirtas kitos įstaigos vadovas“, – sakė J.Laniauskas.

Sujungs dėl finansinių priežasčių

Kalbėdamas apie klubų sujungimą J.Laniauskas teigė, kad atlikus neformaliojo švietimo analizę Vilniaus mieste paaiškėjo, kad įvairiose įstaigose vienam vaikui teikiamų neformalaus švietimo paslaugų kaina svyruoja nuo 37 iki 95 eurų.

„Įstaigose, kuriose vaikų skaičius yra ne didesnis kaip 200, administravimo ir techninio personalo darbo užmokesčiui   vidutiniškai skiriama 49,93 proc. įstaigų darbo užmokesčio fondo.

Atsižvelgiant į minėtus skaičiavimus ir siekiant sutaupyti lėšas, skirtas vaikams ugdyti, siūloma pagal galimybes vaikų neformaliojo švietimo įstaigas sujungti. Sprendimui dėl įstaigų sujungimo pritarė Švietimo, kultūros ir sporto komitetas. Planuojama įstaigą prijungti iki šių metų rugsėjo 1-osios“, – teigė Jaunimo reikalų skyriaus vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu siūloma „Žvaigždutę“ sujungti su vaikų ir jaunimo klubu „Meteoras“. Jis taip pat ramina, kad „Žvaigždutės“ darbuotojai neliks be darbo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.