Aršios kautynės dėl socdemų lyderio posto: jos virto dvikova

Socialdemokratų partijos lyderio rinkimuose pirmajame ture dėl šio posto varžėsi penki kandidatai: Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas, Seimo nariai – Artūras Skardžius ir Andrius Palionis, buvęs parlamentaras Mantas Varaška ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

LSDP lyderio rinkimuose gali prireikti antrojo turo.
LSDP lyderio rinkimuose gali prireikti antrojo turo.
G.Paluckas vienas iš realiausių kandidatų į LSDP lyderio postą.<br>D.Umbraso nuotr.
G.Paluckas vienas iš realiausių kandidatų į LSDP lyderio postą.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Sinkevičius teigė manantis, kad prireiks antrojo turo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Sinkevičius teigė manantis, kad prireiks antrojo turo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-04-08 15:00, atnaujinta 2017-04-14 01:35

Kova virto dvikova

Jau pradėjus skaičiuoti rinkimų balsus ėmė aiškėti, kad kova dėl lyderio posto peraugo į dvikovą tarp M. Sinkevičiaus ir G.Palucko.

„Jau žinome pirmuosius rinkimų rezultatus, kurie rodo, kad greičiausiai įvyks antrasis turas. Jie rodo, kad jame greičiausiai teks varžytis man su G.Palucku. Jonavoje sulaukiau 226 balsų, o G.Paluckas – 9. Neringos savivaldybėje aš gavau 55 balsus, o G.Paluckas – 12“, – šviežiais rinkimų rezultatais dalijosi kandidatas.

Štai Klaipėdoje M. Sinkevičiui sekėsi prasčiau: jis sulaukė 61 balso, o jo konkurentas net 117. Kaune M. Sinkevičius gavo 212 balsų, o G.Paluckas –138.

„Turime skaičius iš dešimties skyrių, akivaizdus dviejų kandidatų atotrūkis, o trečioje pozicijoje – Seimo narys A.Palionis. Nuojauta man sako, kad bus antrasis turas“, – kalbėjo ūkio ministro pareigas einantis M. Sinkevičius.

Paklaustas, kokio pirmo darbo imtųsi, jei partijos vairas būtų patikėtas būtent jam, M. Sinkevičius „Lietuvos ryto“ žinioms sakė: „tai būtų komandos formavimas. Su keliais žmonėmis jau buvo apie tai kalbėtasi, norėtųsi suburti visą kolektyvą. Visos rinkiminės kompanijos metu sakiau, kad neturime ryškaus lyderio ir bus komandinė lyderystė. Suformuota komanda ne tik turėtų pritarti pirmininkui, bet ir prisiimti dalį atsakomybės už pokyčius visoje partijoje“.

Apie tai, ar planuotų siūlyti G.Paluckui kokį nors postą partijoje, M. Sinkevičius sakė: „Bet kokiu atveju dirbsime toje pačioje partijoje, Gintautas turi didelę atsakomybę dirbti su Vilniaus skyriumi, juk neseniai tapo jo vadovu. Manau, kad jis orientuosis į didžiausią partijos skyrių. Sunku pasakyti, kokie jo lūkesčiai, bet juk dirbsime toje pačioje partijoje, o tai reiškia, kad dirbsime kartu.“

Baigiant skaičiuoti balsus jau buvo aišku, kad šie du politikai susirungs ir antrajame rinkimų ture: maždaug 500 balsų M.Sinkevičių lenkė G. Paluckas.

Intriga išliks ir antrajame ture

Kalbėdamas apie rinkimų rezultatus G.Paluckas neslėpė džiaugsmo. „Rezultatai džiugina. Jaučiu didelį įpareigojimą ir atsakomybės naštą“, – kalbėjo šiuo metu JAV, Bostone viešintis politikas. „Neturiu tikslios statistikos, dėl laiko skirtumo reaguoti sudėtinga. Džiaugiuosi, kad laimėjau pirmą turą, antrajam pasiruošiu dar geriau“, – „Lietuvos ryto“ žinioms kalbėjo G.Paluckas ir pridūrė, kad partijos pirmininkui reikalingas platus akiratis ir politiniai ryšiai. Politikas tikino, kad ir antrasis turas jam bus toks pats sėkmingas.

Likęs antroje vietoje M.Sinkevičius juokavo, kad kartais antrasis posūkyje gali gali aplenkti pirmąjį. „Kitas kelias savaites skirsiu darbui. Dabar lankysiu tuos skyrius, kurių dar aplankyti nepavyko. Nemanau, kad kas nors prarasta, į rinkimus atėjo nepilni devyni tūkstančiai, tad gal matydami du kandidatus žmonės balsuos aktyviau“, – kalbėjo jis.

M. Sinkevičius pripažino, kad didesnio palaikymo sulaukė regionuose, o jo konkurentui atiteko miestiečių balsai.

Preliminariais duomenimis, į II LSDP pirmininko rinkimų turą pateko Gintautas Paluckas (4017 balsų) ir Mindaugas Sinkevičius (3654 balsai). LSDP narų aktyvumas per pustrečios rinkimų dienos: 9732 LSDP nariai, 47,73 % nuo visų balsavimo teisę turinčių narių. „Baigėsi LSDP pirmininko rinkimų pirmas turas. Tiesioginiai pirmininko rinkimai partijoje vyksta pirmą kartą, tai – nauja patirtis, kuri pasiteisino – laukia tikrai įdomi dvikova antrajame ture, – tvirtina dabartinis LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius. – Manau, kad galutinio rinkimų rezultato šiandien nuspėti neįmanoma. Viską lems bičiulių pasirinkimas, jų balsai. Šie rinkimai – tikrai svarbus žingsnis į partijos atsinaujinimą, bičiulių aktyvumo pakėlimą, naujų idėjų įgyvendinimą, pasitikėjimą. Noriu palinkėti šiems dviems pretendentams įgyti ne tik bičiulių pasitikėjimą, bet ir siekti pasitikėjimo tarp šalies gyventojų, o svarbiausia – tą pasitikėjimą pateisinti konkrečiais darbais.“

Rinkimai laikomi įvykusiais

Pagal aktyvumą, rinkimus galima laikyti įvykusiais, BNS sakė partijos atsakingasis sekretorius Valdas Šereika. Anot jo, pagal LSDP įstatus, partijos pirmininko rinkimai laikomi įvykusiais, jeigu juose dalyvauja ne mažiau kaip trečdalis partijos narių. V.Šereikos teigimu, jau penktadienį iš 20 tūkst. 388 LSDP narių rinkimuose dalyvavo 7874 žmonės, t. y. 38,62 proc. visų balsavimo teisę turinčių narių. Šeštadienio partijos narių aktyvumas dar skaičiuojamas.Kad socialdemokratų lyderis būtų išrinktas, už jį balsuoti turėjo ne mažiau kaip pusė atėjusiųjų.

V.Šereikos teigimu, pasitaikė atvejų, kad kai kuriems atėjusiems žmonėms nebuvo leista balsuoti.“Pasitaikė, kad žmogaus nebuvo Teisingumo ministerijos patvirtintame partijų narių sąraše, buvo pateikti neteisingi duomenys, žmogus priklauso kitam skyriui, yra deklaravęs išvykimą iš Lietuvos“, – priežastis vardijo atsakingasis sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.