Seimo naujokų platūs užmojai virsta šnipštu

[[ge:lrytas:lrytas:560055]]

Seimo naujokai spėjo įsivelti į ne vieną skandalą, o vertingų darbų vis nėra.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo naujokai spėjo įsivelti į ne vieną skandalą, o vertingų darbų vis nėra.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kažką tai tokio rinkėjams parodė „valstiečiai“.
Kažką tai tokio rinkėjams parodė „valstiečiai“.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2017, 5:44 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:50 AM

Kalnus žadėjusiems nuversti „valstiečiams“, peržengus parlamento slenkstį, neliko jėgų – artimiausiu metu nebus nei Seimo narių atostogų, nei kuklesnių išeitinių kompensacijų, nei mažesnio būrio padėjėjų.

Seimo valdybos sudaryta darbo grupė, turinti parengti naują parlamentarų teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektą, jau baigia triūsti, bet rezultatus galima įžiūrėti tik pro mikroskopą.

Neapsisprendė dėl atostogų

„Valstiečių“ vedlio Ramūno Karbauskio siūlymu ši grupė turėjo rasti būdą, kaip išspręsti Seimo narių atostogų reikalus, bet tam pristigta ryžto.

Seimo posėdžiai nevyksta beveik penkis mėnesius iš 12, todėl tuo metu buvo siūloma įteisinti atostogas, kurios truktų 45 dienas.

Kaip „Lietuvos rytui“ pripažino darbo grupei vadovaujantis Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius, po ilgų diskusijų buvo nuspręsta viską palikti taip, kaip yra – laiką tarp Seimo sesijų parlamentarai planuos savo nuožiūra.

Daug ginčų būta ir dėl parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimo. Kai kurie Seimo nariai siūlė grąžinti ankstesnę tvarką, kad už šiuos pinigus būtų galima nuomoti automobilius. Tam nepritarta, bet bus siūloma leisti trumpalaikę nuomą.

Norėjo paversti ūkininkais

Anot A.Nekrošiaus, nors buvo svarstoma Vilniuje būsto neturintiems parlamentarams mokėti nuompinigius, greičiausiai šio siūlymo irgi neliks – politikai galės rinktis tik Seimo viešbutį.

Tiesa, jame gyvenantys politikai galbūt iš savo kišenės mokės už vandenį, elektrą, šildymą, taip pat už komunalines paslaugas. Taip pat siūloma, kad premjerui ir ministrams, kurie taip pat yra ir Seimo nariai, alga būtų mokama iš parlamento biudžeto.

Tai bene vienintelės siūlomos naujovės. Anksčiau buvo planuota mažinti išeitines kompensacijas į Seimą neišrinktiems parlamentarams, kurios dabar siekia iki šešių jų atlyginimų dydžio, bet tai pritarimo nesulaukė. Seimo nariai nesutiko mažinti ir savo padėjėjų skaičiaus. Jų ir toliau siūloma palikti po tris.

Beje, nedaug trūko, kad įstatymu būtu pasiūlyta įteisinti galimybę Seimo nariams ūkininkauti – ne tik turėti ūkį, bet ir gauti iš jo pajamų, taip pat sudaryti su tuo susijusius sandorius.

Ši nuostata buvo ypač palanki į Seimą patekusiam gausiam būriui ūkininkų, tačiau kilus skandalui prieštaringai vertinamas sumanymas gali būti išbrauktas iš projekto.

Darbo grupei priklausančio Lino Balsio manymu, jos nebuvo verta sudarinėti iš viso: „Valstiečiai“ norėjo pasireklamuoti, kaip jie tvarkys Seimą, bet ėmus gilintis pigus populizmas baigėsi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.