Lukiškių įnamis ginasi sugriebęs 100 milijonų

Iš užsienio kalbų moka tik rusų, menkai susigaudo kompiuteriuose, užsiima statybomis. Ir, žinoma, niekuo nenusikaltęs. Taip „Lietuvos rytui“ tikino 100 milijonų dolerių vagyste įtariamas Evaldas Rimašauskas, šiuo metu uždarytas Lukiškėse.

Teismai leido suimti E.Rimašauską dviem mėnesiams. Jis šiuo metu uždarytas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismai leido suimti E.Rimašauską dviem mėnesiams. Jis šiuo metu uždarytas Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Taivano elektroninės įrangos įmonė „Quanta Computer Inc“ prisistato kaip didžiausia pasaulyje nešiojamųjų kompiuterių komponentų gamintoja.
Taivano elektroninės įrangos įmonė „Quanta Computer Inc“ prisistato kaip didžiausia pasaulyje nešiojamųjų kompiuterių komponentų gamintoja.
Daugiau nuotraukų (2)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas“)

2017-04-13 06:27, atnaujinta 2017-04-21 11:48

Nedidelei statybų bendrovei vadovavęs 48 metų vilnietis E.Rimašauskas prieš mėnesį staiga išgarsėjo pasaulyje, kai JAV teisėsauga jam pateikė kaltinimus iš dviejų tarptautinių kompanijų išviliojus 100 milijonų dolerių.

Lietuvos pareigūnai sulaikė E.Rimašauską, namuose atliko kratą, o teismai leido suimti 60 dienų.

Per tą laiką JAV turi pateikti prašymą dėl ekstradicijos ir tai pagrindžiančius dokumentus.

Advokato Lino Kuprusevičiaus teigimu, jo ginamasis, uždarytas į Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo kamerą, jaučiasi prastai: „Kaip gali jaustis žmogus, pirmą kartą susidūręs su teisėsauga ir iš karto atsidūręs kalėjime? Blogai! Sveikatos tai neprideda.“

Vis dėlto E.Rimašauskas sutiko atsakyti į „Lietuvos ryto“ klausimus raštu.

– Ką jaučiate kaltinamas pasisavinęs tokią įspūdingą sumą – 100 milijonų dolerių? – paklausė įtariamojo „Lietuvos rytas“.

– Man apmaudu, kad aš, sąžiningas Lietuvos pilietis, niekada gyvenime neturėjęs jokių reikalų su teisėsauga, neteistas, nebaustas administracine tvarka, gyvenantis ir dirbantis Lietuvoje, mokantis čia mokesčius, už visa tai sulaukiau tokio savo valstybės atlygio – buvau suimtas mėnesiui pagal JAV prašymą be jokių įrodymų, kurie teisėsaugos institucijoms ir pareigūnams bent leistų manyti, jog galėčiau būti ką nors padaręs.

Manau, demokratinėje teisinėje valstybėje taip elgtis su savo piliečiais negalima.

– Jei neigiate pasisavinęs 100 milijonų dolerių, kaip galėtumėte paaiškinti jums pareikštus įtarimus? Kas tai – klaida, sutapimas? Gal kas nors jumis pasinaudojo?

– Negaliu tinkamai išdėstyti savo pozicijos, nes man pareikšti įtarimai ir kaltinimai yra abstraktūs, juose nėra nurodyta jokių konkrečių faktinių aplinkybių.

Net nėra nurodyta konkrečių neva pasisavintų sumų.

Tokie kaltinimai pažeidžia mano teisę į gynybą, kurią garantuoja Lietuvos Konstitucija, įstatymai, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija.

– Jus jau yra apklausę Latvijos teisėsaugininkai. Kuo jie domėjosi?

– Latvijos teisėsaugos institucijos mane kvietė du kartus. Abu kartus telefonu.

Vykau į Latviją, daviau parodymus kaip liudytojas toje pačioje byloje, kurioje man dabar yra pateikti kaltinimai.

Latvijos teisėsauga neturėjo man jokių pretenzijų, netaikė jokių apribojimų, jau nekalbant apie suėmimą.

Po 2015-ųjų, kai pastarąjį kartą buvau kviečiamas į Latviją ir daviau parodymus, kaimyninės šalies teisėsaugininkai manęs neieškojo ir jokių klausimų man neturėjo.

– Bet kodėl, jūsų nuomone, jumis susidomėjo JAV teisėsauga?

– Nesuprantu ir negaliu paaiškinti.

– Ar jus gali išduoti JAV prieš jūsų valią? Ką tuomet darytumėte?

– Deja, pagal mūsų įstatymus mano valios niekas nepaiso.

Bet aš tebetikiu savo valstybe ir tikiuosi, kad Lietuva paisys pirmiausia savo piliečio interesų, o ne aklai vykdys užsienio valstybės prašymą.

Manau, kad dėl tų įtarimų galima ir privaloma aiškintis Lietuvoje, o ne JAV.

– Ar turite kompiuterinio programavimo įgūdžių?

– Kaip juokais sakau, į kompiuterį kreipiuosi kreipiniu „jūs“. Moku elementarius „Word“, „Excel“ programų veiksmus, tačiau bent kiek sudėtingesniam veiksmui atlikti prašau artimųjų pagalbos.

Apie programavimą neturiu jokio supratimo.

– Kokiose šalyse esate dirbęs? Kokias užsienio kalbas mokate?

– Moku vienintelę užsienio kalbą – rusų. Esu dirbęs Rusijoje ir Baltarusijoje.

– Kokius pastatus yra pastačiusi jūsų statybos įmonė Vilniuje?

– Mano įmonė užsiima pamatų mažaaukščiams gyvenamiesiems namams statyba.

– Tarkime, jokių milijonų neturėjote ir neturite.

Gal galėtumėte pasakyti, kokiame bute gyvenate ir kokį automobilį vairuojate? Jeigu turite šeimą, kur buvote su ja atostogauti pastarąjį kartą?

– Informacijos apie asmeninį gyvenimą nenorėčiau viešinti.

– Koks jūsų ryšys su Taivano įmone „Quanta Computer Inc“? Kodėl, jūsų nuomone, JAV teisėsaugai kilo įtarimų, kad naudojatės šios įmonės vardu?

– Neturiu jokio ryšio. Nežinojau apie tokios įmonės egzistavimą. Aš įsigijau Latvijoje jau įregistruotą įmonę tokiu pavadinimu.

– Teigiama, kad Taivano įmonė „Quanta Computer Inc“ turi įrangos tiekimo sutartis su tarptautinėmis JAV bendrovėmis „Facebook“ ir „Amazon“.

Ar „Facebook“ bei „Amazon“ ir yra įmonės, iš kurių, JAV teisėsaugos teigimu, buvo galbūt pavogta 100 mln. dolerių?

– Negaliu atsakyti. Man pareikštuose įtarimuose-kaltinimuose jokios kompanijos nėra įvardijamos.

Tai vėlgi pažeidžia mano teisę žinoti, kuo esu kaltinamas.

Be to, mano turimomis žiniomis, jokie 100 mln. dolerių apskritai iš nieko nebuvo pavogti ar išvilioti.

Tačiau JAV prokuroras viešai žiniasklaidoje jau paskelbė, kad esu kaltas.

Kad ir kaip būtų, JAV teismo man pareikšti kaltinimai pasisavinus tokią sumą kelia didelių abejonių dėl jų pagrįstumo ir dėl galimybės Amerikoje sulaukti sąžiningo teismo proceso.

Amerikos prokuroras jau išdėstė savo versiją

Privačios statybos bendrovės, turinčios du darbuotojus, savininkas E.Rimašauskas buvo sulaikytas šių metų kovo 16-ąją savo namuose Vilniuje.

Buvo pranešta, kad JAV teisėsauga E.Rimašauskui pateikė kaltinimus dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės.

JAV teisingumo departamento teigimu, lietuvis įtariamas iš dviejų neįvardytų tarptautinių kompanijų sukčiaujant išviliojęs 100 milijonų dolerių.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad jie pervestų 100 milijonų dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – paaiškino Niujorko Pietų apygardos federalinio prokuroro pareigas einantis J.H.Kimas.

Tvirtinama, kad lietuvis buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo kaip ir Taivano kompiuterinės įrangos gamintojos „Quanta Computer Inc“.

E.Rimašauskas įtariamas iš savo įmonės siuntinėjęs elektroninius laiškus į dvi JAV kompanijas, kurios pervedinėdavo milijonines sumas Azijoje registruotai bendrovei. Susidarė įspūdis, kad jo laiškai siunčiami iš Azijos bendrovės, ir darbuotojai nesuabejodavo prašymu pervesti pinigus į laiške nurodytą sąskaitą. Bet iš ten pinigai labai greitai dingdavo.

Skelbiama, kad 2013 metų rugpjūtį lietuvis buvo įsigijęs Latvijoje, Daugpilio mieste, registruotą įmonę „Quanta Computer Inc“, kurios įstatinis kapitalas – 1 euras ir kuri buvo įkurta vos prieš 10 dienų. Manoma, kad šią įmonę 2016-ųjų sausį E.Rimašauskas pardavė latviui.

Taivano elektroninės įrangos įmonė „Quanta Computer Inc“ turi 70 tūkst. darbuotojų ir prisistato kaip didžiausia pasaulyje nešiojamųjų kompiuterių komponentų gamintoja. Ji įkurta 1988 metais.

Apsimesti kitu asmeniu nėra sunku

– Kaip galėtumėte pakomentuoti šią istoriją? – „Lietuvos rytas“ paklausė informacinių technologijų saugumo eksperto Mariaus Pareščiaus.

– Negaliu nei teigti, nei neigti, kad tas žmogus padarė nusikaltimą, – tai turėtų įrodyti teismas.

Bet asmenybę pasisavinti arba apsimesti kitu asmeniu nėra sunku. Net mano asmenybė buvo kelis kartus pasisavinta. Tai daro programišiai.

Šuo atveju įtariama, kad nusikaltimas padarytas pasisavinus įmonės pavadinimą ir jos vardu išrašius sąskaitas. O jei nusikaltėliai pasisavino ne tik įmonės pavadinimą, bet ir tokiu pat būdu asmenybę?

– Vadinasi, gali paaiškėti, kad taip triukšmingai sulaikytas žmogus nekaltas?

– Techniškai – taip. Kaip manote, ar galėčiau jūsų vardu Latvijoje įkurti įmonę? Tam reikėtų padirbti kai kuriuos dokumentus ir išrašus. Ir viskas. Lietuvos pilietis bus atidaręs Latvijoje įmonę pats to nežinodamas.

Ar taip ir įvyko? Nežinau.

– Kaip manote, ar labai sunku išvilioti 100 milijonų dolerių?

– Lietuvai ši suma įspūdinga. Taip pat įspūdį daro lietuviška nusikaltimo kilmė. Tačiau pasaulyje būna ir didesnių nusikaltimų: vertybinių popierių biržose, pasisavinant įmones, užgrobiant turtą.

– Vis dėlto dėl šios bylos kilo didžiulis triukšmas.

– Čia minimos stambios tarptautinės bendrovės ir buvo keista, kaip galėjo kažkas jas apgauti. Bet kadangi tų įmonių apyvarta labai didelė, daug sutarčių, manau, nusikaltėliai tuo pasinaudojo ir pabandė gauti pinigų, kartkartėmis padirbinėdami sąskaitas ir sutartis.

Analogiškų atvejų, kai lietuviškas įmones apgaudinėja užsieniečiai, – ne vienas. Man žinoma dešimtys tokių istorijų.

– Kaip nuo tokių sukčių apsisaugoti?

– Būti kiek įmanoma labiau informuotiems ir šiek tiek paranojiškiems – bijoti visų ir visko. Kai viską tikrini po kelis kartus, tikimybė būti apgautam sumažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.