Mindaugas Bastys prašo prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą

[[ge:lrytas:lrytas:726118]]

M.Bastys kreipėsi į generalinį prokurorą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
M.Bastys kreipėsi į generalinį prokurorą.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2017, 10:50 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:05 PM

„Šiandien kreipiausi į Generalinę prokuratūrą, nes esu apkaltintas sunkiu nusikaltimu – valstybės išdavimu. Esame teisinė, demokratinė valstybė. Manau, kad tik teismas gali konstatuoti, ar esu atlikęs tokius BK 118 straipsnyje numatytus veiksmus“, – sakė jis Eltai.

Kaip jau skelbta, parlamentinį tyrimą atlikęs NSGK nustatė, kad Seimo narys Mindaugas Bastys, palaikydamas nuolatinius ryšius su „Rosatom“ ir kitais Rusijos atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus, jo ryšiai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

NSGK išvadose sakoma, kad Seimo narys M. Bastys, palaikydamas artimus ir nuolatinius ryšius su Rusijos Federacijos valstybinės atominės energetikos korporacijos „Rosatom“, Kaliningrado srityje pradėjusios statyti Baltijos atominę elektrinę, o Baltarusijoje statančios Astravo atominę elektrinę, atstovais, veikė prieš Lietuvos valstybės interesus.

NSGK konstatavo, kad artimi Seimo nario M. Basčio ryšiai su buvusiais ar esamais Rusijos Federacijos žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnais, Kremliui artimais žurnalistais ir buvusiais ar esamais nusikalstamo pasaulio atstovais kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

NSGK išvadose pažymi, kad M. Bastys savo veiksmais galėjo padaryti žalos savo valstybei: „Seimo narys Mindaugas Bastys, tarpininkaudamas „Rosatom“ ir su ja susijusioms įmonėms, žvalgybos ir saugumo struktūrų pareigūnams, Kremliui artimiems žurnalistams ir buvusiems ar esamiems nusikalstamo pasaulio atstovams, siekė daryti įtaką politiniams procesams ir aukščiausiems valstybės pareigūnams Lietuvoje, kurie galėjo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir padaryti žalos Lietuvos valstybei“, – sakoma išvadų projekte.

Seimo NSGK nesiėmė pateikti nuomonės dėl apkaltos M. Basčiui todėl, kad Seimo Statutas nesuteikia jam tokių įgaliojimų. Apkaltos klausimą Seimas yra pavedęs spręsti specialiai apkaltos komisijai, kuri šiuo metu yra sustabdžiusi savo darbą. Po NSGK išvadų ši komisija žada atnaujinti savo veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.