Politologai: ar Liberalų sąjūdžiui jau užsisakyti karstą?

Dar vakar buvusios politinės sąjungininkės, dvi opozicinės partijos – liberalai ir konservatoriai – ketvirtadienį kibo viena kitai į atlapus. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas Gabrielius Landsbergis pasakė, kad, gali būti, jog visa liberalų partija korumpuota. Liberalų lyderis Remigijus Šimašius pasiūlė G.Landsbergiui nekišti rankų į mėšlą.

Prokurorai prašo naikinti G.Steponavičiaus teisinę neliečiamybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai prašo naikinti G.Steponavičiaus teisinę neliečiamybę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šimašius tikino apie „MG Baltic“ paramą liberalams nežinojęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Šimašius tikino apie „MG Baltic“ paramą liberalams nežinojęs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas A.Krupavičius svarstė apie liberalų ateitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Politologas A.Krupavičius svarstė apie liberalų ateitį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2017, 5:20 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:44 PM

Ketvirtadienį prokurorai sudavė dar vieną smūgį Lietuvos liberalų sąjūdžiui (LLS), kurio buvęs pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas paėmęs per 100 tūkst. eurų kyšį iš bendrovės „MG Baltic“ vieno vadovų R.Kurlianskio. Prokurorai pareiškė, kad „MG Baltic“ ne kartą finansavo LLS, o tai draudžia įstatymas, ir kreipėsi į Seimą, kad būtų panaikinta liberalo Gintaro Steponavičiaus teisinė neliečiamybė.

Portalo lrytas.lt kalbinti politologai sakė, kad buvusių koalicijos partnerių Andriaus Kubiliaus Vyriausybės laikais ir opozicijos vedlių vėliau susikirtimas, iškilus liberalų ryšiams su koncernu „MG Baltic“, neturėtų būti vertinamas kaip netikėta naujiena.

„Įtampa tarp liberalų ir konservatorių augo seniai, palengva. Pagrindinė priežastis buvo pastarojo meto konkurencija dėl lyderystės, tai yra kas turi būti opozicijos vedliai Seime. Būta ir arogantiškų liberalo Eugenijaus Gentvilo, ir konservatoriaus G.Landsbergio užuominų apie vienas kito partiją“, – sakė politologas Vytautas Dumbliauskas.

Paklaustas, ar prokurorų mestas įtarimas visai partijai jau reiškia artėjančias LLS laidotuves, politologas atsakė neigiamai.

„Pažiūrėkime – E.Masiulis buvo sulaikytas praėjusių metų gegužę, o liberalai Seimo rinkimų rudenį metu laimėjo net daugiau mandatų nei praėjusią kadenciją. Liberalų rinkėjai – savitas sluoksnis, tai išsilavinę, verslūs žmonės ir jiems svarbu ne tiek asmenybės, kiek ideologinės vertybės. Tuo įsitikinau bendraudamas su nuolat balsuojančiais už liberalus. Galiausiai liberalai iki 2020 metų dar turi laiko išsilaižyti žaizdas“, – teigė politologas.

Jo nuomone, pasinaudoję proga konservatoriai sieks patraukti dalį liberalų rinkėjų į savo pusę.

Panašiai kalbėjo ir kitas politologas Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas Algis Krupavičius.

„Liberalams čia yra pavojaus, nes jų elektoratas nėra toks sutelktas ir stabilus kaip konservatorių, liberalų rinkėjas – paslankesnis“, – sakė profesorius.

Ar liberalus gali ištikti Darbo partijos likimas, kurią sugniuždė korupcijos (juodosios buhalterijos) skandalas, A.Krupavičius atsakė: „Tai skirtingi dalykai. Darbo partija smuko palengva, per ilgą laiką, daugiausia dėl nevykusių lyderių. Net po pralaimėjimo per pastaruosius rinkimus išlaikė namažai pozicijų savivaldybėse. O liberalai iš tiesų dar turi laiko ne kartą griūti veidu į balą ir prisikelti, turi galimybių atsitiesti. Nors jei grius nuolat, tokios galimybės bus ribotos.“

A.Krupavičius mano, kad dėl pastarojo skandalo liberalų reitingai kiek smuks, konservatorių truputį pakils, bet didelių pokyčių reitingų skalėje neturėtų būti.

Po to, kai pernai gegužę dėl kyšio buvo suimtas E.Masiulis, būta sąmokslo teorijos, kad apie tuomečio liberalų lyderio korupcinius ryšius buvo žinoma gerokai anksčiau. Bet jis tuo metu, artėjant rinkimų kampanijai, buvo sulaikytas paspaudus mygtuką iš S.Daukanto aikštės.

Tuo metu liberalų reitingai lenkė konservatorių, o prezidentė Dalia Grybauskaitė esą norėjo, kad priekyje būtų jos globojami konservatoriai.

Apie tai paklaustas politologas A.Krupavičius atsakė aptakiai: „Sąmokslo teorijos yra tokios, kurias reikia įrodyti. Manau, argumentų įrodinėti šiai teorijai būtų galima rasti.“

Ketvirtadienį prokurorams paskelbus, kad „MG Baltic“ ne kartą buvo pervedusi dideles sumas į LLS ir vienos viešosios įstaigos sąskaitas, TSLK lyderis pareiškė abejonių dėl visos liberalų partijos skaidrumo.

Liberalų lyderis Vilniaus miesto meras R.Šimašius tikino po E.Masiulio skandalo tikrinęs visas LLS sąskaitas ir jokių pinigų iš „MG Baltic“ ten nematęs.

Paklaustas, ką mano apie konservatorių lyderio G.Landsbergio žodžius, kad visa liberalų vadovybė, ko gero, yra korumpuota, R.Šimašius negailėjo kritikos.

„Vertinu tuos žodžius blogai. Ponas G.Landsbergis pats buvo apklausiamas STT dėl savo pokalbių su ponu R.Kurlianskiu. Kiek žinau, jis aptarinėjo ten politines aktualijas, tai gal iš tų pokalbių susidarė kiek iškreiptą vaizdą apie politinę sistemą. Aš manau, kad tai yra neapdairus pasakymas, melas arba šmeižtas. Manau, kad tas stilius kišti rankas į mėšlą ir drabstyti visus aplinkui yra nederamas politikui“, – kalbėjo liberalų pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.