Gintaras Steponavičius įsivaizdavo, kad viskas klostysis kitaip

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis šiandien kreipėsi į Seimą dėl leidimo Seimo narį, laikinai narystę Liberalų sąjūdyje suspendavusį Gintarą Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Prokurorai teigia, kad G. Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.

Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prokurorai teigia, kad G.Steponavičius galimai yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rasuolė Bauraitė

Apr 14, 2017, 9:53 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 1:13 PM

Kreipimesi į Seimą nurodoma, kad tokie veiksmai vertintini kaip G. Steponavičiaus piktnaudžiavimas konstituciniais Seimo nario įgaliojimais, Seimo nario priesaikos sulaužymas, Seimo statuto, Politinių partijų įstatymo bei Valstybės politikų elgesio kodekso pažeidimai. Pats Seimo narys sako esąs nustebęs, bet Seimo nario mandato atsisakyti neketina.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir G. Steponavičiaus pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Generalinis prokuroras kreipėsi į Seimą dėl leidimo jus patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Jūs, kai komentavote tą sprendimą, sakėte, kad dėl to esate nustebęs. Kodėl?

– Per paskutinį apsilankymą pas tiriantį prokurorą aš išėjau supratęs, kad į daugelį klausimų aš esu atsakęs. Buvo visiškai aišku, kad kyšininkavimo požymių su mano susijusiomis veiklomis šios bylos platesniame kontekste nėra rasta, nustatyta. Aš įsivaizdavau, kad mano statusas keisis visiškai priešinga linkme.

– Ką turite omenyje?

– Aš likčiau byloje liudininku. Kaip minėjau, visa tyrėjų komanda atkakliai apie pusę metų, taip pat ir mano paties primygtiniu prašymu, kad kuo greičiau viskas būtų išsiaiškinta, dirbo, ieškodami galimų korupcinių, galimų kyšininkavimo požymių, susijusiu su mano asmeniu. Jie jų nerado. Šis prokuroro kreipimasis yra visai dėl kitų straipsnių, dėl galimo piktnaudžiavimo pareigomis. Dėl to tokį jausmą ir turėjau.

– Jūs esate teisininkas. Puikiai pamenu, kai teigėte, kad jūsų statusas yra liudytojo, o iš tiesų buvo specialaus liudytojo statusas. Kaip jūs, būdamas teisininku, nesupratote?

– Baudžiamojo proceso kodekse nėra tokio termino, kaip specialusis liudytojas, yra liudytojas. Čia yra tyrėjų, prokurorų, advokatų žargonas. Aš pasirašiau po liudytojo statusu, nei protokoluose, nei kitur nėra žodžio „specialusis“.

– Tai jūs buvote nesupažindintas?

– Supažindintas buvau su savo statusu, kuris yra liudytojas, sutinkantis duoti parodymus dėl savo galimų veiksmų. Po kuo pasirašiau, taip ir komentavau.

– Specialiojo liudytojo santykis rodo jūsų santykį su nusikaltimu. Tai rodo, kad tyrėjai neoficialiai kaltina jus nusikaltimo padarymu, bet neturi duomenų, kad absoliučiai įrodytų įtarimus. Kas jums neaišku?

– Pagal galiojančius įstatymus Baudžiamojo proceso kodekse nėra įtvirtintas toks statusas. Aš suprantu, po kuo pasirašau. Žodžiai „specialusis liudytojas“ nėra naudojami juridine forma. Po jokiu tokiu statusu nepasirašiau.

– Dabar savo statusą byloje jau suprantate?

– Suprantu, kad jei Seimas, ko ir pats siekiu, panaikins mano teisinę neliečiamybę, man bus pareikšti įtarimai dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba.

– Kodėl neatsisakote Seimo nario mandato?

– Eligijaus Masiulio byloje mano vaidmuo niekaip nėra susijęs su kyšininkavimo veiklomis. Prokurorai kreipėsi dėl straipsnio, kuriame aiškiai pasakyta – dėl piktnaudžiavimo valdžia ar tarnyba, nes nėra nustatyta kyšininkavimo požymių.

Pagrindas, mano supratimu, yra nepalyginamas net su kitais asmenimis šioje byloje, kuriems pareikšti įtarimai. Aš nedarau jokių kliūčių tyrimui, šiandien pasiskambinau Seimo pirmininkui, sutarėme, kad antradienį plenariniame posėdyje klausimas bus svarstomas, sudaroma komisija ir kuo greičiau tas klausimas yra išsprendžiamas. Aš noriu ne Seime savo nekaltumą įrodinėti, o teisiniais būdais apsiginti.

– Jūs tai galite padaryti atsisakydamas mandato, o ne slėpdamasis už procedūrų.

– Aš nesislepiu. Abejonės dėl mano veiklos ar galimi įtarimai nėra susiję su korupcija, jie keliami visiškai kitais teisiniais pagrindais. Nepalyginama ir nelygintina su kitais šioje byloje figūruojančiais įtariamaisiais. Per artimiausias porą savaičių tas dalykas bus išspręstas panaikinant mano statusą ir byla mano tyrimo atžvilgiu tikrai judės į priekį.

Aš tikrai padarysiu viską, kad tai atsitiktų kuo greičiau. Neturiu jokio pagrindo nieko slėpti, nes aš esu ėjęs ne į vieną apklausą per pastaruosius mėnesius, buvau pakankamai atviras, 5-6 kartus pats skambinau prokurorui ir sakiau – kuo greičiau judėkime į priekį. Mano paties interesas, kad tai būtų ištirta. Toks mano požiūris ir išlieka.

– Suprantu, kad jūs labai norite, kad jūsų situacija būtų atsieta nuo E.Masiulio bylos ir jo situacijos. Nuolatos pabrėžiate, kad jūsų veikloje nėra korupcinių požymių, kyšininkavimo.

Prokuratūra teigia, kad turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad tarėtės dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuotas jūsų atstovaujamas Liberalų sąjūdis, viena viešoji įstaiga – „Laisvės studijų centras“, jūsų vardo fondas bei jūsų rinkimų kampanija.

Jūs neneigiate, kad jūsų vardo fondas ir su jumis siejama viešoji įstaiga tų pinigų yra gavusi.

– Taip. Tai buvo mano pasakyta dar praėjusių metų vasarą.

– Dėl to jūs du kartus buvote susitikęs su Raimondu Kurlianskiu. Abu kartus po to, kai susitikote, pinigai buvo pervesti į sąskaitą?

– Po antro susitikimo, po kažkiek savaičių, gavus prašymus, kurie nurodė kokioms veikloms, projektams finansuoti lėšos yra skiriamos, parama buvo skirta dviem organizacijoms, kurios po to jokios politinės veiklos iš gautos paramos nefinansavo.

– Turbūt nėra skirtumo, ką tos organizacijos, gavusios paramą, finansavo. Esmė tame, kad paramą gavo jūsų vardo fondas. Jūs neneigiate, kad pinigus fondas gavo.

– Taip, tai teisėta, civilizuota, nedraudžiama praktika. Tyrėjai ir pagrindinis prokuroras puikiai matė, jei kalbam apie G.Steponavičiaus paramos fondą, kad niekas iš „MG Baltic“ gautos sumos nebuvo naudojama, kas galėtų būti siejama su mano politine kampanija, reklama ar panašiais dalykais. Parama buvo gauta 2016 m. sausį ar vasario pradžioje, paremta pora visuomeninių projektų. Toliau fondas jokios veiklos nevykdė ir lėšų neskyrė, ypač nuo to momento, kai oficialiai buvo paskelbta rinkimų kampanijos pradžia balandžio mėnesį.

– Politiko G. Steponavičiaus fondas gauna paramą iš verslininko R.Kurlianskio. Kaip tą dovaną pats vadinate?

– Fondas yra gavęs paramą, per 12 savo gyvavimo metų, turbūt iš keliasdešimt juridinių asmenų. Tai buvo parama mano vardo fondo vykdomiems projektams finansuoti.

– Reiktų suprasti, kad R.Kurlianskis yra aktyvus filantropas, kuris remia įvairiausius fondus ir visuomeninius projektus?

– Jūs turbūt puikiai žinote, kad tai yra taip ir tai nėra vienintelė organizacija, kurią jie yra parėmę. Mes turime kalbėti ir apie tai, ar G.Steponavičius, bendraudamas su konkrečiu verslininku, kaip nors už tai jam atsidėkojo, priėmė kokius naudingus sprendimus.

Šioje jungtyje nei buvo paslėptas rinkimų ar partijos finansavimas, nei mano bendravimas su R.Kurlianskiu. Aš nesiginsiu savo užmaršumu, kaip kartais girdime. Aš susipažinau su tų dviejų susitikimų išklotinėmis ir galiu pasakyti, kad ten nėra nė vieno žodžio apie kokius nors įstatymus, temas, kurios susijusios su mano pareigomis.

– Faktas tas, kad pinigus gavo jūsų vardo fondas. Įsivaizduokime tokią situaciją: aš atstovauju visuomeninei organizacijai, kuriai reikia jūsų fondo pinigų. Sakykim, reikia nupirkti mokyklinį autobusiuką.

Jūsų fondas nuperka autobusiuką už R.Kurlianskio pinigus. Juk tą mokyklinį autobusiuką nupirko G.Steponavičius ir jo fondas, vadinasi, jūs gaunate politinius dividendus – pagarbą regiono, kuriam pirkote, greičiausiai, ir balsus. Kaip pavadintumėte šią situaciją? Čia akivaizdus gudravimas arba aplinkkelis įstatymų draudimams apeiti.

– Fondas gyvuoja nuo 2005 metų. Nuo 2012 m. buvo dveji Seimo rinkimai, kai nebuvo galima finansuoti juridiniams asmenims. Fondas gyvavo, paramą turėjo ir niekada tiesiogiai nesinaudojo politinės reklamos tikslais. Mano vardas leidžia pritraukti lėšas geroms idėjoms įgyvendinti.

– Tos lėšos leidžia jums netiesiogiai nupirkti rinkėjų balsus.

– Mes, mano vardu remiantis, įgyvendiname pilietinės visuomenės stiprinimo projektus. Pavyzdžiui, jaunimo iniciatyva du metus iš eilės vykdomas projektas, kur pats fondas skelbia konkursą, yra mikro projektai, neformalios jaunimo grupelės, dažnai nepilnamečiai gali nudažyti autobuso stotelę ar padaryti kitą gerą darbą. Tiesiogiai tame mano politinės veiklos nėra.

– Kaip jūs atsiejate save nuo savo vardo fondo? Jūs esate politikas, tai yra politiko fondas, kurį remia verslininkai.

– Visame pasaulyje tai yra veikianti praktika. Jūs bandote piešti, kad tai yra gudravimas, o mano kaip politiko veikla prasidėjo nevyriausybiniame sektoriuje. Aš esu daugelio visuomenių organizacijų steigėjas prieš 25 ar panašiai metų.

Aš sergu už tai, kad ši visuomenė keistųsi. Mano vardas daug kam skamba kaip proaktyvaus, propilietiško žmogaus. Aš nematau tame nusižengimo, nes labai sąmoningai nesėdžiu prie mygtuko ir nespaudau, kam kokia parama turi būti skiriama su tiesioginiu išskaičiavimu. Yra nepriklausoma valdyba, kurioje vyrauja ne politikai, o nepriklausomi žmonės, branginantys savo reputaciją.

– Tai nepaneigia fakto, kad tai yra jūsų vardo fondas, o jūs esate neatsiejamas nuo politikos, įstatymų priėmimo ir balsavimų tam tikrais klausimais, kurie gali būti aktualūs vienai ar kitai verslo grupei.

– Aš noriu sulaukti konkrečių faktų, apie kokius įstatymus kalbame. Su R.Kurlianskiu mes niekada nesame kalbėję apie būtinybę man ar Liberalų sąjūdžiui balsuoti už vieną ar kitą projektą.

– O kam kalbėti, jei jūs žinote, tarkim, kad alkoholio įstatymai yra aktualūs šiai įmonei?

– Liberalai visada yra prieš mokesčių didinimą. Mes balsuojame už projektą, kuriame didinami akcizai. Jis naudingas, visų pirma, vartotojams, mes taip suprantame. Netiesiogiai per kelis ratus tu gali sakyti, kad tai naudinga vienai ar kitai įmonei, bet tai nereiškia, kad tu atidirbinėji šiai įmonei.

– Prokuratūra pradžioje paskelbė vieną informaciją, po to ją patikslino. Dabar teigia, kad piniginės lėšos 2016 m. pradžioje buvo pervestos į su politine partija susijusių vienos viešosios įstaigos ir paramos fondo sąskaitas.

Turimais duomenimis, dalis šių lėšų buvo panaudotos padengti įsiskolinimams už politinės partijos ir Seimo nario veiklos viešinimui skirtus renginius, kita dalis buvo skirta kandidato į šios kadencijos Seimą veiklos viešinimui skirtiems renginiams finansuoti.

Suprantu, kad jei prokuratūra teigia, kad kažkokie pavedimai buvo daryti, vadinasi, mato pinigų keliavimo srautus, galbūt turi išklotines, kurios įrodo, kad tie pinigai pateko pas jus ir buvo panaudoti šiais tikslais.

– Nebuvo įsiskolinimų politinės veiklos finansavimui. Apie mano vardo fondą jau pakomentavau, kokios veiklos buvo paremtos ir kad jos niekaip su rinkimų kampanija ar mano reklamavimu, juolab su skolomis ar įsipareigojimais nesusijusios.

Kalbant apie „Laisvės studijų centrą“, buvo įsipareigojimai, 3 metus vykdomas pilietiškumo pamokų mokyklose projektas. Jame dalyvauja jaunimui žinomi autoritetai, su jais buvo sutarta, kad jie už tai gauna tam tikrus honorarus. Tyrėjai puikiai mato, kokiems asmenims tie honorarai išmokėti. Mes tai aptarėme per mano parodymų davimą.

Toje organizacijoje buvo įsipareigojimai fondo direktoriui, dalis tų lėšų atlyginimui buvo skirta. Tiesiogiai rinkimų kampanijai ar politinės partijos veiklai finansuoti – per šias organizacijas tikrai to nebuvo daroma su „MG Baltic“ parama, gauta 2016 m.

– „MG Baltic“ įmonės nuo 2010 m. yra skyrusios 34 tūkst. eurų paramą jūsų vardo fondui. Tai dideli pinigai.

– Tai nuo 800 tūkst. litų sumos sudaro gal 15 proc. gautos paramos. Per 12 metų ji tikrai nebuvo lemianti ar gyvybiškai padėjusi šiai organizacijai funkcionuoti. Visa tai viešai paskelbta. Fondo veikla yra audituojama, valdoma nepriklausomos valdybos, o visos lėšos yra išleidžiamos tikslingai. Jokių gryninimų, nė vieno cento nesu gavęs honoraro ar kitu pavidalu. Visa tai yra daroma projektiniu pagrindu, remiamos geros, prasmingos idėjos.

– Jūsų buvęs kolega Antanas Guoga šiandien išplatino vieša laišką, kuriame teigia, kad nieko keisto neįvyko, visa tai buvo žinoma seniai ir apskritai ši partija visą laiką turėjo tam tikrų korupcinių interesų. Kaip vertinate buvusio kolegos pasisakymą?

– Manau, kad užgautos ambicijos šiek tiek kalba jo lūpomis. Mes žinome, kad kai nesi susijęs su organizacija ir turi nuoskaudų, stengiesi pasinaudoti proga ir įgelti. Kaip maniau, taip ir dabar esu tikras, kad partija nieko neturi bendro su tais pinigais, kurie atrasti dėžutėje. Mano atveju minimos aplinkybės nebuvo skirtos partijai, o buvo skirtos pilietinei visuomenei stiprinti ir liberalių idėjų sklaidai.

– Tuo kitu atveju irgi ne partijai skirti pinigai, tai paskola, kaip teigia E.Masiulis.

– Kaip partijos lyderis, taip ir aš galiu pasakyti, kad jokių gijų, kad gryni pinigai būtų egzistavę partijos veikloje, nėra. Šiuo atveju gerai, kad prokuratūra pasitaisė dėl netikslios informacijos, parama partijai tiesiogiai nebuvo skirta. Taip, minima verslo grupė prisidėjo prie su liberalų politikais susijusių projektų įgyvendinimo.

– Pone Steponavičiau, visi žmonės klysta, teisingai? Nemanote, kad būtų teisinga jums pačiam atsisakyti Seimo nario mandato, įrodinėti savo nekaltumą teisme ir taip išlaikyti moralaus politiko veidą?

– Aš esu nenusižengęs moralei, nes tikrai neturiu ko raudonuoti dėl savo bendravimo su verslu. Bendrauju su labai įvairiomis visuomenės grupėmis, kažkam norisi manyti, kad tik R.Kurlianskis yra tas, su kuriuo bendrauju ir turiu lūkestį gauti paramą. Su keliasdešimt verslininkų žymiai dažniau, pavyzdžiui, priimant Darbo kodeksą ar kitus dalykus aš susitinku, tariuosi, klausausi. Aišku, kad tai mano tiesioginė pareiga. Su vertinimu, kad tai prasilenkia su įstatymais, aš nesutinku. Tai yra mano teisė, kaip politiko.

– Tai neprasilenkia su įstatymais.

– Prokuratūros manymu, toks veikimas galimai prasilenkia.

– Turbūt turima omenyje tai, kad taip yra painiojami interesai.

– Tai ir turime išsiaiškinti, kokie interesai yra supainioti. Principas „ranka ranką plauna“ šiuo atveju negalioja. Man visada yra stipri vidinė nuostata, kad tokiuose sandoriuose aš nenoriu dalyvauti. Mano veiksmuose net prokuratūra kyšininkavimo ar korupcinių požymių nemato. Aš nesidangstau savo imunitetu, raginu kuo greičiau, kad būtų atsisakyta. Aš padėsiu tyrimui, todėl žiūriu į priekį ir esu tikras, kad savo teisybę įrodysiu.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.