Arūnas Dumalakas. Trakų pilis ir Profsąjungų rūmai – jie stovės amžinai

„Sostinė“

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas

Apr 15, 2017, 7:00 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 2:45 PM

Purvynu pavirtusi Vilniaus gatvė, didžiausios duobės, net griūvantys laiptai prie prekybos centro Mindaugo gatvėje. „Sutvarkykite nors tai“, – maldavo gyventojai miesto vadovo, labai jau ne laiku prašnekusio apie didelę europietišką koncertų salę.

Taip, vilties prieš Velykas sostinėje nedaug. Nors pokyčių galima įžvelgti, dangų temdo nevilties debesys. Kalbos apie Tauro kalno atgaivinimo planą jo nepraskaidrino.

Nesvarbu, kad R.Šimašius demonstruoja ryžtą – pirmiausia laikas atsisveikinti su Profsąjungų rūmais, Donecko rūmų kopija. Ir tegul nesitiki bankrutuojantys rūmų savininkai pasidaryti versliuką iš kadaise privatizuoto profsąjungų turto.

O paskui esą prasidės to didingo projekto įgyvendinimas. Į Tauro kalną, pastačius automobilį daugiaaukštėje aikštelėje kalno papėdėje, bus galima pakilti juostiniu taku, išgerti kavos kalno šlaite įrengtoje kavinėje, toliau minti dviračių taku, kuris viaduku virš Tauro gatvės sujungs P.Cvirkos bei Reformatų skverus.

Tai dar ne viskas, ką siūlo savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ architektai Tauro kalno sutvarkymo projekte, kuriuo prieš kelias dienas mojavo valdininkai. Profsąjungų rūmuose įrengus aukšto lygio koncertų salę, sutvarkytas kalnas taptų patrauklia vieta ne tik atvykstantiems į renginius – visi vilniečiai galėtų džiaugtis nauja laisvalaikio zona miesto centre.

Tiesa, planų kūrėjams gyvenimą apkartino šią savaitę išplatintas bankrutuojančios įmonės „VIPC Vilnius“, valdančios Profsąjungų rūmus, administratoriaus pareiškimas, kad iš savivaldybės ir Vyriausybės bus siekiama prisiteisti per 12 mln. eurų.

Bankroto administratoriaus žodžiais, tiek žalos įmonei savo neveiklumu ir neteisėtais veiksmais pridarė valdininkai. Jie vilkino derybas su investuotojais, priimtais administraciniais sprendimais neleido sutvarkyti ir pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams po gaisro nukentėjusio Profsąjungų rūmų pastato.

Anot rūmų šeimininkų, paskui savivaldybė galės nusipirkti pastatą ant Tauro kalno, papildomai už jį paklojusi dar 11 mln. eurų. Už tiek varžytynėse parduodamas šis statinys.

Savivaldybė ketina tartis su pastato savininkais dėl mažesnės turto pardavimo kainos. O jeigu nepavyktų, žada svarstyti galimybę inicijuoti turto paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą.

Nors dar toli laikas, kai miesto valdžia bus pastato ant Tauro kalnai šeimininkai, jau garsiai kalbama apie 1500 vietų salę, kurioje koncertus rengtų simfoniniai orkestrai.

Čia pat primenama, kad dar 1907 metais J.Basanavičius kartu su kitais Lietuvos inteligentais iškėlė Tautos namų ant Tauro kalno idėją.

Vertėtų prisiminti ir daugiau istorijos. Kad ir 2013 metus, kai savivaldybės įmonė „Start Vilnius“ ir „VIPC Vilnius“ pasirašė ketinimų protokolą.

Už Profsąjungų rūmus verslininkams tada buvo pasiūlyti savivaldybei priklausantys pastatai Universiteto ir Liejyklos gatvėse, keli smulkesni objektai ir poilsio namai Palangoje.

Bet štai tada ir užvirė košė. Įsikišus tuomečiam Vyriausybės atstovui Vilniaus apskrityje konservatoriui A.Skaisčiui ir Vilniaus apygardos prokurorui R.Kruopiui ir pradėjus bylinėtis, nekilnojamojo turto mainų sandoris buvo sužlugdytas.

Savivaldybė Profsąjungų rūmų už mainais pasiūlytus pastatus taip ir neperėmė.

Tad J.Basanavičiaus ir kitų šviesuolių vizija per šimtą metų tikrove nevirto. Dabar ji išvis paskendo miglose, o valdžia mėgina jas išsklaidyti popieriniais planais.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.