E.Gentvilas: E.Masiulį buvo bandoma papirkti, G.Steponavičiaus – ne

Antradienį Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį Gintarą Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybė.

Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasuolė Bauraitė („Lietuvos ryto“ televizija)

Apr 18, 2017, 7:56 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:26 PM

Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą dėl G.Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo.

Kalbėdamas Seime generalinis prokuroras Evaldas Pašilis pakartojo, kad G. Steponavičius susitikimuose su „MG Baltic“ koncerno atstovu Raimondu Kurlianskiu tarėsi dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo.

Pats G.Steponavičius ir toliau ginasi nepažeidęs jokių įstatymų ir prokurorų įtarimus vadina kosmosu.

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistė Daiva Žeimytė kalbėjosi su Liberalų sąjūdžio vicepirmininku Eugenijumi Gentvilu.

– Šiandien po generalinio prokuroro kreipimosi Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją dėl sutikimo G. Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Komisija per dvi dienas turės priimti siūlymą Seimui dėl G. Steponavičiaus teisinio imuniteto naikinimo. Pone Gentvilai, kodėl jūs neraginate pono Steponavičiaus trauktis iš Seimo?

– Kalbėjau su juo apie tai, jis pasirinko kitokį sprendimą. Man atrodė, kad jis gali būti nepakankamas, tačiau penktadienį, kai gavau prokuroro teikimą Seimui, kuris šiandien buvo perskaitytas, tikrai nematau pagrindų imtis radikalių žingsnių.

Sutinkame su vienu dalyku: prokuroras prašo nuimti G. Steponavičiaus imunitetą, mes tą padarysime, teisėsauga tegul dirba savo darbą. Man atrodo, kad G. Steponavičius įrodys savo teisybę visuose bylinėjimuose, parodys, kad generalinis prokuroras nebuvo teisus su savo išvadomis.

Faktai – taip, išvados, mano supratimu, skirtingos. Kai kas sako daryti taip, kaip Eligijus Masiulis parodė politinės kultūros pavyzdį.

Atleiskite, gal negalima lyginti – G. Steponavičius gavo į viešosios įstaigos ar savo paramos fondą legalias lėšas, tikiuosi, kad už jas nieko nesusitaręs ir nepažadėjęs. Tai visiškai skirtinga situacija, nei E. Masiulio, kai atrasti gryni pinigai, užfiksuotas kyšio ar paskolos ėmimo momentas.

– Situacija skirtinga, bet asmenys tie patys. Turbūt atskirti E. Masiulio bylą vien dėl to, kad jam pareikštas kaltinimas korupcija, o G. Steponavičiui – kaltinimas piktnaudžiavimu, turbūt negalima, nes gautųsi bandymas užpudruoti realybę. Ar jūs šioje situacijoje elgtumėtės taip pat, kaip G. Steponavičius?

– Turbūt, pats prašydamas labai greitai daryti procedūras. Visų pirma, reikia žinoti, ką žmogus pats žino apie save. Mes, natūralu, kad klausėme G. Steponavičiaus: tavo problemos gali atsirasti tada, kai bus paviešinti pokalbiai.

Jis sako – aš juos žinau, matau, nieko nėra apie įsipareigojimą balsuoti vienu ar kitu klausimu. Man mįslės ir džiunglės prokuroro teikime, pavyzdžiui, balsavimas dėl įstatymo projektų, reikalingų „MG Baltic“ koncernui. Pavyzdžiui, greitųjų kreditų įstatymas. Aš galiu suprasti, kad „MG Baltic“ koncernui ir LNK grupei buvo labai svarbu gauti kaip galima daugiau reklamos iš kreditus gaunančių bendrovių.

108 Seimo nariai, tarp jų G. Steponavičius ir visa mūsų frakcija, balsavo už tai, kad suvaržyti greitųjų kreditų įmonių veiklą. Tai reiškia, balsavome nenaudingai „MG Baltic“. Prokuroras ir nesako, kad G. Steponavičius balsavo taip, kaip reikia, tačiau balsavo Seime dėl įstatymų projektų, reikalingų „MG Baltic“.

Paminėti du: greitųjų kreditų suvaržymas, priimtas nenaudingas sprendimas, ne taip, kaip, manau, norėjo „MG Baltic“ koncernas, ir Vilnius-Utena kelio rekonstrukcija, kur iki šiol nežinau, kas naudinga ar nenaudinga tam koncernui.

Liberalai išsisklaidė kaip žydų bitės, kadangi nebuvo jokio apsitarimo – 7 susilaikė, 2 prieš ir 1 už, o aš net nesudalyvavau balsavime.

– Pone Gentvilai, bet jūs suprantame, kad politikų fondai, kaip ir G. Steponavičiaus fondas, yra elementarus gudravimas, kaip įsisavinti juridinių asmenų pinigus, nepažeidžiant įstatymų. Kai verslininkas remia tam tikro politiko vardo fondą, kaip pavadinti tą verslininko dovaną, paramą? Politikas už tuos pinigus gali netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus.

– Sutikime, kad taip gali būti. Jūs užtikrinta, kad, pavyzdžiui, Vytautas Landsbergis savo fondui gavęs įvairių rėmėjų paramą, grodamas M. K. Čiurlionio muziką ir propaguodamas jo kūrybą – čia irgi yra parsidavimas rėmėjams? Atsiprašau, turbūt pagal kalibrą negalima lyginti V. Landsbergio ir G.Steponavičiaus.

– V.Landsbergis nedalyvauja politiniame gyvenime, rinkimuose, o G.Steponavičius dalyvauja.

– Fondas egzistavo nuo, turbūt, 1993 m. ir V. Landsbergis po to ilgai dalyvavo politiniame gyvenime. Nieko prieš V.Landsbergį nenoriu pasakyti, bet kodėl iš karto puolame verslą, kuris paremia nevyriausybinį sektorių, kas, mano manymu, yra normalu, nebūtinai reikalaujant atlygio.

G.Steponavičiaus fondas tikrai darė gerus dalykus, pats dalyvavau ne vienoje mokykloje, kalbėdamas apie pilietiškumą. Kaip suprantu, paramos fondo inicijuotose paskaitose, susitikimuose mokyklose, draudžiama kalbėti apie politines partijas.

– Mes nekvestionuojame gerų idėjų, kalbu apie tai, kokiu principu pinigai netiesiogiai patenka pas politiką – fondą, kuris gauna tam tikro verslininko paramą, pinigai panaudojami geriems tikslams, bet naudą gauna tas pats politikas.

– Mano paties įkurta organizacija – VšĮ „Atvira visuomenė ir jos draugai“, steigėjai buvome su Leonidu Donskiu. Daugybė sumos nuėjo L. Donskio knygų leidimui, ruošimui, vertimui į ukrainiečių, italų, anglų kalbas ir kažkas rėmė. Tiesa, problema ar mano džiaugsmas tai, kad manęs nerėmė privatus kapitalas, aš gaudavau finansavimą iš Europos fondų.

– Kaip galite paaiškinti tai, kad įtarimai reiškiami dar vienam aukšto lygio liberalui?

– Blogai. Iš vienos pusės, galbūt, per daug bendravo su vienu ar kitu koncernu, šiuo atveju „MG Baltic“, galėjo būti neformalus bendravimas. Aš pats su jais pažįstamas, tačiau nebendravau.

– Nė karto nesate su R.Kurlianskiu susitikęs?

– Daug kartų. Per kokį nors furšetą, o realiai apie darbo reikalus kalbėję turbūt 2001 m., kai dar buvau Klaipėdos meras. Asmeninių susitikimų neturėjau nė vieno, tai yra užfiksuota, manau, ir šioje byloje, kadangi buvau apklausiamas.

Aš įsivaizduoju, kad situacija tarp E.Masiulio ir G.Steponavičiaus, visgi, yra skirtinga. Jeigu E.Masiulį buvo bandoma papirkti – ar paskolos, ar kyšio būdu tegul išsiaiškina, G. Steponavičius nebuvo papirkinėjamas. Tegu iki galo išsiaiškina, mes tikrai balsuosime už imuniteto nuėmimą.

– Jūs teigiate, kad bet kokiu atveju E.Masiulį buvo bandoma papirkti, net jei tai buvo paskola?

– Aš taip manau iš to, ką matau ar girdžiu. Tarnybos aiškinosi, ar buvo bandoma daryti poveikį – nebuvo. Utenos kelio rekonstrukcijos atvejis – niekas mums nieko nesakė, kiekvienas balsavome kaip norime.

Kodėl duodami pinigai, kodėl verslas duoda politikui paskolą, kyšį, tegu nustato tolesnis tyrimas. Jei verslas duoda politikui pinigus, ne legalius, tai vadinu bandymu papirkti.

– Jums buvo žinoma apie šiuos dalykus?

– Ne. Man nebuvo žinoma.

– Buvęs Liberalų sąjūdžio narys Antanas Guoga pareiškė, kad jei nežinojote, esate aklas ir kurčias, užsimerkiate ir nematote, arba specialiai nematote, kas vyksta jums už nugaros. Jūs esate ne šiaip eilinis partijos narys, o idėjinis vadas.

– Partijoje niekada nebuvau atsakingas už finansus, arba nebuvau pavaduotoju kohortoje, arba buvau vienas iš pavaduotojų regioninėje politikoje. Kaip A.Guoga, kandidatuodamas į Europos Parlamentą, verždamasis į pirmus asmenis to nematė, jei kas nors buvo, čia jam klausimas.

– Jis sakė, kad jam niekas nesuteikė informacijos.

– Man įdomus vienas jo pastebėjimas, kad jį nušalino nuo įtakos ar finansinių schemų E. Masiulis, G.Steponavičius ir E.Gentvilas. Jis turėtų įrodyti, kad aš dalyvavau kažkokiose finansinėse schemose, nes norėdamas jį nušalinti nuo jų, pats turėjau dalyvauti. Yra duomenys, kad mano paskutinis susitikimas su „MG Baltic“ vyko prieš 16 metų.

– Susidaro įspūdis, kad jūs kalbate apie skirtingus dalykus. A. Guoga kalba apskritai apie tai, kad jam buvo nežinoma situacija, iš ko partija buvo finansuojama, kaip pinigus surinkdavo.

– Pirmasis pirmininko pavaduotojas A. Guoga nieko nežinojo, jis buvo mūsų sąrašo vienas iš flagmanų, vėliavnešių į Europos Parlamentą.

– Jūs sakote, kad žinojo?

– Nesakau. Sakau, kad nežinojo. O jis sako, kad E.Gentvilas, kuris buvo atsakingas už skyrių politiką, lakstymą po Lietuvos skyrius, regionus, partijoje privalėjo žinoti. Aš nežinojau.

– Gal kas nors kitas žinojo? Gal žinojo Šarūnas Gustainis, kuris irgi turi specialaus liudytojo statusą?

– Nežinau. Mano ir Š.Gustainio santykiai yra santykinai minimalūs. Jis atėjo į Seimą pavėlavęs, išrinktas Žirmūnuose. Kad jį pažįstu, tai be abejonės.

– Jis yra buvęs rinkimų štabo vadovas, kuris buvo stipriai suinteresuotas rinkimams ir partijai gauti pinigus, paramą.

– Aš niekada nebuvau rinkimų štabo vadovu, todėl negalėčiau komentuoti.

– Pone Gentvilai, mano šaltinių duomenimis, jūs pats jį išvarėte iš Klaipėdos, kai dar buvote jūrų uosto vadovas, dėl to, kad jis atvažiavo į Klaipėdą rinkti partijai pinigų?

– Geri šaltiniai, to nepaneiginėčiau. Tai dar buvo laikotarpis, kai juridiniams asmenims buvo leidžiama finansuoti. Nedrįstu sakyti taip griežtai, kaip jūs sakote Jis sako – Eugenijau, tu uosto generalinis direktorius, tau gal nepatogu, duok man telefonus, adresus, pavardes, aš pralėksiu tavo vardu.

Sakau – ačiū, mano vardu nereikia nieko daryti, viską darau legaliai, darysiu legaliai. Yra deklaruota turbūt 4 uosto kompanijos, juridiniai asmenys, padėjusios Liberalų sąjūdžiui 2011 m. savivaldos rinkimams, po to uždaryta lesyklėlė iš juridinių asmenų.

Negaliu pasakyti, kad išvariau, tik pasakiau – ne, Šarūnai, aš viską darau teisėtai ir šioje vietoje jokių tarpininkų man nereikia.

– Tai turbūt signalizuoja situaciją, kokia ji ir yra. Šis asmuo norėjo kontaktų, jų ieškojo verslininkų tarpe. Kas galėtų paneigti?

– Kiekvienas pagal savo sugedimo laipsnį. Nemanau, kad jis norėjo daryti neteisėtus dalykus. Tačiau aš tam tikrų ambicijų turiu, nedariau nieko neteisėto, viskas buvo deklaruota. Šiandien aš galiu apytiksliai išvardinti sumas teisėtų paramos būdų iš uosto kompanijų. Bet kad kas nors mano vardu eitų ieškoti – ačiū, man ir šiandien to nereikia ir niekada nereikėjo.

– Š.Gustainis taip pat dirbo E.Masiulio patarėju Susisiekimo ministerijoje, kai E.Masiulis buvo susisiekimo ministru. Š.Gustainis buvo dukterinės Lietuvos geležinkelių įmonės „Lietuvos geležinkelių projektavimas“ vadovas.

Ar jums žinoma apie tai, kad „MG Baltic“ kaip tik tuo laikotarpiu, kai E.Masiulis buvo susisiekimo ministru, laimėjo milijoninius konkursus tam tikroms Lietuvos geležinkelių atkarpoms tvarkyti? Jūsų manymu, tai sutapimas?

– Tai perskaičiau tik dabar, prieš 2-3 savaites. Nežinau.

– Interesų konflikto jokio neįžvelgiate?

– Tikrai negalėčiau automatiškai įžvelginėti. Dabar visi kartais bijome ir savo šešėlio. E.Masiulis ministras, Lietuvos geležinkeliai skelbia konkursą, pirmą kartą du iš jų laimi „MG Baltic“ įmonė „Mitnija“.

– Net neturinti kompetencijos tokiems darbams. O vienoje iš Lietuvos geležinkelių dukterinių įmonių dirba Š.Gustainis.

– Negalėčiau komentuoti. Mano manymu, visi bijome šešėlių, baubų, dviejų raidžių.

– Kaip vertinate A.Guogos pasisakymus, kad Liberalų sąjūdis gyveno iš šnapso dėžių ir kad partijos elitas visada buvo ir yra priklausomi nuo „MG Baltic“ koncerno?

– Man sunku kalbėti apie ką nors konkrečiai. Visada galiu kalbėti apie save. Aš tikrai nuo niekieno nebuvau priklausomas. Jei kas nors buvo priklausomas, galima skaičiuoti.

Mano žiniomis, A.Guoga ne vieną kartą susitikinėjo su R.Kurlianskiu. Konkrečiai dėl Klestinčios Lietuvos frakcijos kūrimo vieną kartą, o šiaip A.Guoga yra deklaravęs, kad ne kartą susitiko su R.Kurlianskiu. Ką jie ten aptarinėjo, kuris nuo kurio priklausė, ne man komentuoti.

– Kodėl tada A. Guoga šitaip kalba viešoje erdvėje?

– Aš buvau vienas iš tų žmonių, kuris pakalbino A. Guogą ateiti į partiją, tačiau buvau pirmas žmogus, kuris pasakiau – Antanai, man tavo milijonai nieko nereiškia ir nemanyk, kad dėl to, kad tu turtingesnis, čia turi turėti didesnes įtakas.

Jis, būdamas verslininkas, turėjo verslininko mentalitetą ir įsivaizdavo, kad jo įtaka partijoje yra didesnė dėl to, kad jis turtingesnis, gali daugiau investuoti. Tai būtų neteisėta ir aš esu tai pasakęs. Po to pasisakiau prieš jį kaip vienintelį kandidatą į Kauno skyriaus pirmininkus.

Užsiuto, sakė, kad Gentvilas man sutrukdė. Jis turi už ką manęs politiškai nemėgti, aš priimu visa tai, tik tegul neužsiima šmeižtais.

– Jis kalba ne apie vieną jus, o visą partijos elitą.

– Pažiūrėkit, apie ką jis kalba. Vienas įtariamasis E.Masiulis, du žmonės su specialaus liudytojo statusu – G.Steponavičius ir Š.Gustainis, taip pat E.Gentvilas, mane pastato į vieną gretą. Aš buvau tas, kuris jam rėždavo į akis tai, ką galvoju.

– Jūs turbūt suprantate, kad situacija, kurioje atsidūrė visa partija, nėra labai paprasta?

– Sunki situacija psichologiškai. Bijau ne juridinių pasekmių. Mano manymu, G.Steponavičius praras imunitetą, eis į teismus, apsigins ir įrodys, kad ir jis teisus, ir partija su tuo nesusijusi. Dabar kartojasi praėjusių metų gegužės ir vėlesnė situacija.

Eini gatvėje, susitinki pažįstamą žmogų, sėdi studijoje su žurnalistu ir visi į tave žiūri, lyg vis tiek turi kažką žinoti. Apie visus liberalus – vis tiek jūs žulikėliai. Ta situacija yra žymiai bjauresnė ir, žinoma, gali turėti politinių pasekmių ateityje.

– Ir gali būti pareikšti įtarimai partijai kaip juridiniam asmeniui.

– Aš manau, kad ne. Tiesiog nepavyks prokurorui įrodyti savo žodžių pagrįstumo. Tai yra pakabintos frazės, kurios nesutampa su faktais. Žiūrėsime.

– Seime ne kartą kalbėta, kad reikia specialios komisijos, kuri ištirtų „MG Baltic“ koncerno ryšius su Lietuvos politinėmis partijomis. Ar jūs pritartumėte tokiai idėjai?

– Daug komisijų reikėtų. Aš pritarčiau. Beje, visi tyrimai, sekimai ar stebėjimai prasidėjo dėl galimai neteisėtos koncerno „MG Baltic“ veiklos. Matyt, yra pagrindo, teisėsauga turi pagrindo. Girdime, Dainoras Bradauskas, valstybės tarnautojų pareigūnai, politikai ir t.t. – kažkas negerai.

Nežinau, ar dėl privačios kompanijos yra įprasta Seime sudarinėti specialias komisijas. Jei tai įprasta, dėl manęs tegul tiria. Kuo labiau išsišvarins Lietuva, verslas, politikai, verslo ir politikų santykiai, tuo bus geriau.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.