Gintaras Steponavičius pasakojo, ką kalbėjo susitikimuose su Raimondu Kurlianskiu

Ketvirtadienį šalį supurtė dar viena kaltinimų banga buvusiam Liberalų sąjūdžio nariui Gintarui Steponavičiui. Generalinė prokuratūra paskelbė, kad prašo panaikinti parlamentaro G.Steponavičiaus teisinę neliečiamybę.

Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-04-18 11:57, atnaujinta 2017-04-21 19:32

Prokurorai teigė, kad turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog šis Seimo narys yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo. Taip pat teigiama, kad G.Steponavičiui iš koncerno į tam tikras sąskaitas buvo pervesti pinigai, kurie vėliau galimai panaudoti partijos skoloms apmokėti.

Pats G.Steponavičius kaltinimus neigia, o prašymą naikinti jo teisinį imunitetą vadina netikėtu žingsniu. Antradienį generalinis prokuroras Evaldas Pašilis kreipėsi į Seimą su prašymu leisti G.Steponavičių patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Tuo metu pats parlamentaras nusprendė netylėti. Socialiniame tinkle jis pasidalijo įrašu, kuriame pateikė savo versiją dėl susitikimų su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Susitikimuose kalbėjo apie paramą

Tiek praėjusią savaitę, tiek įraše G.Steponavičius teigė, kad su R.Kurlianskiu susitiko dukart: 2015-ųjų spalio 29-ąją ir 2016-ųjų sausio 11-ąją.

Socialiniame tinkle jis rašė, kad pirmojo susitikimo metu kalbėjosi apie galimą paramą Laisvės studijų centro ir Gintaro Steponavičiaus fondo vykdomiems projektams. Tikino, kad apie jokių su „MG Baltic“ susijusių įstatymų svarstymą Seime nekalbėta.

Antrojo susitikimo metu, pasak Seimo nario, prašyta skirti 10 tūkst. eurų paramą Laisvės studijų centro ir 5 tūkst. eurų paramą Gintaro Steponavičiaus fondo projektams.

Pasak jo, taip pat kalbėta apie rinkimų kampaniją ir galimą oficialią paramą vienmandatėje apygardoje, kai bus atidaryta speciali kandidato sąskaita.

„Paramos iš su „MG Baltic“ susijusių fizinių asmenų rinkimams vienmandatėje apygardoje negauta, 2016 m. balandžio mėn. prasidėjus rinkimų kampanijai prašymas dėl paramos neteiktas. 2016 m. vasario mėn. pradžia – parama abiejų organizacijų vykdomai veiklai gauta, remiantis pateiktais raštiškais prašymais“, – teigė G.Steponavičius.

Pinigus naudojo projektams

Politikas socialiniame tinkle rašė, kad Laisvės studijų centras 2016 metais iš viso gavo 21 838,3 euro įplaukų. Jis teigė, kad lėšos skirtos kelerius metus vykdomam projektui „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“.

„Viso per 3 metus aplankyta apie 300 mokyklų, pilietiškumo pamokų metu jokia politinė agitacija nevykdyta. Laisvės studijų centro 2016 m. gautos lėšos taip pat skirtos kelių švietėjiškų renginių finansų, inovacijų ir darnaus vystymosi klausimais patalpų nuomos išlaidoms apmokėti, direktoriaus atlyginimams už 2014–2016 m. mokėti, narystės mokesčiai Europos liberalų forume ir kitos teisėtos administracinės išlaidos“, – teigė G.Steponavičius.

Jo vardu pavadintas paramos fondas per praėjusius metus iš viso turėjo 6660,83 euro įplaukų. Jos skirtos nedideliems fondo projektams remti, fondo direktoriaus atlyginimui išmokėti, apskaitos ir audito įmonės paslaugoms apmokėti.

„Fondo veikla nesusijusi su politika ir nėra naudojama rinkimų tikslais, organizacija valdoma nepriklausomos valdybos, parama skirta pilietiniams ir visuomeniniams projektams. Paminėtini projektai – „Bėgimas už Lietuvos mokyklas“, jaunimo iniciatyvų rėmimas. Visa informacija apie fondo gautą paramą ir remtus projektus skelbiama organizacijos „Facebook“ paskyroje“, – rašė Seimo narys.

G.Steponavičius taip pat teigė, kad abiejų organizacijų pajamų ir išlaidų pagrįstumą ir teisėtumą patvirtina banko sąskaitų išrašai, taip pat organizacijų dokumentai, kuriais disponuoja ir prokuratūra. Jokios asmeninės naudos iš šių organizacijų vykdytų projektų jis neturėjo.

„Minimų „MG Baltic“ naudingų įstatymų priėmimas: 2015 metų lapkričio mėn. priimtas Greitųjų kreditų įstatymas sugriežtino ir apribojo greitųjų kreditų įstaigų veiklą. Kaip šie įstatymai naudingi „MG Baltic“, turi atsakyti prokuratūra.

Dėl Seimo nutarimo „Kelias Utena–Vilnius“ priėmimo: dalyvavau balsavime ir susilaikiau, kitaip tariant, buvau prieš tokį projektą. Mano atmintis nešlubuoja: su manimi apie šių teisės aktų priėmimą niekas iš minimos įmonių grupės niekada nėra kalbėjęs, prašęs ar bent užsiminęs. Taip pat patvirtinu, kad nebuvo jokių prašymų, susijusių su „MG Baltic“ galimais interesais Seime ar už jo ribų.

Nors ir nesutinku su prokuroro vertinimais ir galimais įtarimais, savo teisumą ginsiu teisiniu, o ne politiniu keliu. Todėl prašau Seimo kuo greičiau panaikinti mano teisinę neliečiamybę“, – socialiniame tinkle rašė G.Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.