Gintaras Steponavičius prašant panaikinti jo neliečiamybę: „Kosmosas“

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis antradienį kreipėsi į Seimą prašydamas leisti baudžiamojon atsakomybėn patraukti Liberalų sąjūdžio atstovą Gintarą Steponavičių. Seimas sudarė laikinąją tyrimo komisiją.

G.Steponavičius savo kaltę neigia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Steponavičius savo kaltę neigia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Generalinis prokuroras E.Pašilis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Generalinis prokuroras E.Pašilis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2017, 6:32 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 6:50 PM

Komisijos pirmininku paskirtas Virginijus Poderys. Komisijoje yra dvylika narių. Pavesta tyrimą atlikti iki ketvirtadienio. Už komisijos sudarymą balsavo 105 Seimo nariai, prieš nebuvo, o vienas susilaikė.

Prokuroras Seime pranešė, kad liberalas G.Steponavičius iš koncerno „MG Baltic“ gavo pinigų, kurie buvo panaudoti padengti skolas už Liberalų sąjūdžio ir paties Seimo nario veiklai viešinti skirtus renginius.

Pasak prokuroro, vasarį 10 tūkst. eurų iš koncerno „MG Baltic Media“ sąskaitos sulaukė Laisvės studijų centras, o 5 tūkst. eurų – G.Steponavičiaus paramos fondas. Laisvės studijų centrui skirti 10 tūkst. eurų buvo panaudoti skoloms už Liberalų sąjūdžio veiklos viešinimą ir politiko G.Steponavičiaus žinomumo didinimui skirtam projektui „Pilietiškumo pamokos Lietuvos mokyklose“ padengti.

Seime pateikta, kad paramos fondui skirti 5 tūkst. eurų buvo panaudoti į Seimą 2016 metais kandidatavusio G.Steponavičiaus veiklos viešinimui skirtiems renginiams finansuoti.

Generalinis prokuroras E.Pašilis teigė, kad vienas pagrindinių tikslų yra atiduoti teismui G.Steponavičiaus bylą. Tačiau generalinis prokuroras ragino neskubėti dėl įtarimų pareiškimo ir liberalų partijai.

Tvirtino, kad paramos negavo

Pats G.Steponavičius neslėpė, kad „MG Baltic“ aukos fondui pernai buvo reikšmingos, bet neigė, jog už jas buvo vykdoma politinė agitacija. Pasak G.Steponavičiaus, 2015 metų spalio mėnesį susitikime su Raimondu Kurlianskiu vyko pokalbis apie 5 tūkst. eurų paramą, kurie galėjo keliauti į jo asmeninę, kaip kandidato, sąskaitą. Tačiau 2016 metais prasidėjus rinkimų kompanijai jis tos paramos nebeprašė ir negavo.

„Buvo kalbėta apie tai, bet šita parama nebuvo realizuota. Buvo kalbėta apie teisinę fizinio asmens paramą man, kaip ir numato įstatymas. Kalbėjau su R.Kurlianskiu, tai su juo ir galima sieti tą paramą. Toliau prokurorai pasakys“, – kalbėjo liberalas.

Į prokuroro įtarimus, kad buvo balsuota koncernui palankiai dėl kelio Vilnius–Utena projekto, G.Steponavičius atkirto vienu žodžiu: „Kosmosas!“

G.Steponavičius aiškino, kad susitikime su R.Kurlianskiu apie jokius su „MG Baltic“ susijusių įstatymų svarstymo ir priėmimo Seime klausimus nebuvo kalbėta.

Liberalas teigė nesutinkantis su generalinio prokuroro vertinimais: „Nesu padaręs jokios veiklos, kuri, mano supratimu, kirstųsi su įstatymais, ir aš tai įrodysiu“, – sakė politikas.

„Mano pozicija yra nesidangstyti jokiais teisiniais barjerais ar imunitetais, o teisiniu būdu įrodyti savo teisumą“, – sakė G.Steponavičius.

Pasiteiravus, kaip liberalas vertina savo partijos ateitį, G.Steponavičius žvelgė ryžtingai: „Laikas yra geriausias dalykas šioje situacijoje. Manau, kad tiek liberalai atsities, tiek ir aš šituos sunkumus įveiksiu“, – sakė politikas.

Prokurorai G.Steponavičiaus imunitetą prašo panaikinti dėl galimo piktnaudžiavimo. Jie teigia turintys duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, kad liberalas yra balsavęs dėl koncernui „MG Baltic“ naudingų teisės aktų priėmimo.

„Šiame ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad 2012–2016 metų kadencijos Seimo narys, Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas ir šios politinės partijos Seime frakcijos seniūno pavaduotojas G.Steponavičius, priešingai Seimo nario tarnybos interesais, piktnaudžiaudamas Seimo nario tarnybine padėtimi ir turimais konstituciniais įgaliojimais, asmeniškai ne kartą bendraudamas su vieno verslo koncerno vadovu, tarėsi dėl lėšų, kuriomis neteisėtai buvo finansuota G.Steponavičiaus atstovaujama politinė partija, viena viešoji įstaiga, Gintaro Steponavičiaus paramos fondas bei šio Seimo nario rinkimų kampanija“, – kreipimesi nurodo Generalinė prokuratūra.

Atsisako trauktis

G.Steponavičius atsisako trauktis iš parlamento, tačiau prašo panaikinti jo imunitetą, kad galėtų gintis teisinėmis priemonėmis.

Pagal Konstituciją, Seimo narys be Seimo leidimo negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Vykstant tyrimui dėl politinės korupcijos pernai teisėsauga pateikė įtarimus buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio paėmus per 100 tūkst. eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai.

Pareigūnai taip pat įtaria, kad R.Kurlianskis per tuometį Seimo narį buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį už kyšius siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų koncerno interesų naudai.

Byloje įtarimai pateikti ne tik R.Kurlianskiui, bet ir pačiam koncernui „MG Baltic“.

Daugiau nei pusė milijardo eurų pajamų per metus gaunanti „MG Baltic“ yra viena didžiausių verslo grupių Lietuvoje. Ji valdo alkoholio, žiniasklaidos, nekilnojamojo turto, prekybos drabužiais, statybos, logistikos, informacinių technologijų, telekomunikacijų verslus.

„MG Baltic“ atstovai įmonei pareikštus įtarimus vadina prokuroro piktnaudžiavimu savo teisėmis ir psichologiniu spaudimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.