Pakeitus gyvenamąją vietą – netikėta žinia: eilėje į darželį krito 49 vietomis

Keistoje situacijoje atsidūrė vilniečio Aurimo (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.) šeima. Kai jau atrodė, kad jų vaikas gaus vietą darželyje, jis krito keliasdešimt vietų žemyn ir tik dėl to, kad tėvai persikraustė į kitą to pačio mikrorajono vietą.

Vaikas jau buvo 2-oje vietoje ir tai reiškė, kad darželis jau buvo ranka pasiekiamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaikas jau buvo 2-oje vietoje ir tai reiškė, kad darželis jau buvo ranka pasiekiamas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vaikas jau buvo 2-oje vietoje ir tai reiškė, kad darželis jau buvo ranka pasiekiamas.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Vaikas jau buvo 2-oje vietoje ir tai reiškė, kad darželis jau buvo ranka pasiekiamas.<br>D. Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2017, 10:13 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:39 PM

49-iomis vietoms žemyn

Aurimo du vaikai lanko valstybinį darželį, esantį Vilniuje, Pilaitės mikrorajone. Eilėje į šį darželį laukė ir trečioji atžala. Vaikas jau buvo 2-oje vietoje ir tai reiškė, kad darželis jau buvo ranka pasiekiamas.

Tada šeima persikraustė gyventi į kitą vietą. Naujasis būstas taip Pilaitėje, kaip teigė Aurimas, gal kokiais 500-ais metrų atstumu nuo jų senųjų namų. Aurimas ir jo žmona neteko žado pamatę, kad jų vaikas eilėje į konkretų darželį nukrito į 51 vietą, o bendroje laukiančiųjų į Pilaitės darželius eilėje iš 20-os į žemesnę nei 200-ąją.

Savivaldybėje telefonu mus siuntinėjo nuo vieno specialisto pas kitą, nes visi atsakydavo, kad tai ne jų rūpestis. Siuntė pas trečią, ketvirtą, penktą, kurie telefonu neatsiliepia“, – pasakojo Aurimas.

Savivaldybėje paaiškinus situaciją Aurimui buvo pasakyta, kad reikia rašyti prašymą ir jį registruoti, tada specialistai jį svarstys ir pateiks atsakymą per 20 darbo dienų

„Iš esmės, tai reiškia, kad yra rizika nespėti į grupių formavimo terminus. Tikslesnio laiko negalėjo pasakyti. Iš principo kaip ir gaunasi, kad esi teisus, bet vis tiek turi prašyti atstatyti teisingumą.

Reikalai pajudėjo tik pradėjus viešai skųstis ir parašius tiesiogiai laiškus merui, atsakingiems savivaldybės specialistams. Tada jau greitai susisiekė ir pranešė, kad problema žinoma, kad maždaug per savaitę ją išspręs“, – pasakojo vyras.

Tiesa, problema buvo išspręsta net greičiau – po poros dienų Aurimo vaiko vieta eilėse buvo atstatyta.

„Kita vertus, nerimaujame, ar nepasikartos vėl ta pati istorija, nes dėl savivaldybės sprendimo pakeisti mūsų namo adresą, reikės iš naujo deklaruoti gyvenamąją vietą ir tai vėl gali „numušti“ eilę. Tas pats klausimas ir dėl mokyklos“, – pasakojo trijų vaikų tėtis.

Vieta eilėje gali kisti

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Algminas Pakalniškis priminė, kad 2015-ųjų gruodį pradėjo veikto naujoji registracijos į darželius sistemas.

„Naujosios tvarko privalumas tas, kad skubėti registruotis nereikia, nes laikas neturi įtakos vaiko pateikimui į darželį ir jo vietai eilėje. Prioritetas teikiamas tiems tėvams, kurių deklaruota gyvenamoji vieta ne mažiau kaip 2 metus įstaigoje priskirtoje teritorijoje Vilniuje; vaikams iš daugiavaikių šeimų (auginančių 3 ir daugiau vaikų); vaikams, kurių brolis ir sesuo lanko tą pačią įstaigą, jeigu vienas iš tėvelių mokosi bendrojo ugdymo mokykloje.

Taip pat vaikams, kuriuos augina vienas iš tėvų, jeigu kitas yra miręs nenurodytas gimimo liudijime, pripažintas dingusiu be žinios arba neveiksniu; vaikams, kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. nedarbingumo lygio“, – teigė A.Pakalniškis.

Savivaldybės atstovas pasakojo, kad registracijos sistemos funkcionalumas buvo užsakytas prieš naujai patvirtintą vaikų priėmimo tvarką. Tėvams pakeitus gyvenamąją vietą, Gyventojų registras užfiksuoja paskutinę datą, kada buvo deklaruota gyvenamoji vieta, todėl pasikeičia vaiko vieta eilėje. Savivaldybė kiekvieną mėnesį gauna duomenis iš Gyventojų registro ir pagal pasikeitimus priskiria reikiamus prioritetus.

„Jeigu atsitinka taip, kad prioritetas nėra priskirtas, reikia kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybę ir, sutikrinus duomenis, prioritetas bus priskirtas. Jeigu pasirinktas darželis nebus toje teritorijoje, kur deklaruota tėvelių gyvenamoji vieta, vaiko vieta eilėje gali keistis“, – kalbėjo A.Pakalniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.