Mindaugas Bastys prisiekinėjo mylįs tėvynę, bet gavo per galvą

Buvusio Seimo vicepirmininko socialdemokrato 52-ejų Mindaugo Basčio kalbos apie meilę Lietuvai neįtikino net kai kurių jo bendražygių – Seimas antradienį patvirtino politikui grėsmingas išvadas.

Pasmerktuoju tapęs M.Bastys teigė turintis teisę gintis ir ja pasinaudosiąs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pasmerktuoju tapęs M.Bastys teigė turintis teisę gintis ir ja pasinaudosiąs.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2017, 7:50 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 8:50 PM

Ant apkaltos slenksčio atsidūrusį M.Bastį nuo rimtų kaltinimų bandę ginti socialdemokratai liko beveik vieni.

Už politikui nepalankias Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadas balsavo 93, prieš – 6, o susilaikė 16 Seimo narių.

Bet net ne visi kairieji buvo tvirtai įsitikinę, kad jų bendražygis neveikė prieš Lietuvą, – devyni jų susilaikė.

„Nėra namų be dūmų, bet nereikėtų perlenkti lazdos. Pasakymai „arti tiesos“ veda prie neteisingų išvadų“ , – kalbėjo išvadoms nepritaręs Juozas Olekas.

Socialdemokratas priekaištavo „valstiečiui“ Vytautui Bakui, kad jo vadovaujamo NSGK nariai neturėjo pakankamai laiko įsigilinti į išvadas, ir tvirtino, kad jos paremtos ir prielaidomis.

Darbą atliko su kaupu

„Mes surinkome įrodymų, kad M.Bastys turėjo sisteminius ryšius su Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojais, kad jis siekė daryti įtaką ir per jį Lietuvoje buvo atstovaujama „Rosatom“ interesams“, – vardijo V.Bakas, neabejojęs, kad į Seimo užduotus klausimus komitetas atsakė su kaupu.

Anot NSGK vadovo, M.Basčio veiklos tikslas buvo pakeisti Lietuvos geopolitinę kryptį ir veikti prieš šalies interesus energetinio nepriklausomumo srityje.

„Mūsų nuomone, jeigu M. Basčiui būtų pavykę, šiandien Lietuva, ko gero, dar labiau būtų įtraukta į Rusijos įtakos zoną“, – svarstė V.Bakas.

NSGK patvirtino, kad M.Bastys veikė prieš Lietuvos interesus, o jo ryšiai su Rusijai dirbančiais asmenimis kelia grėsmę šalies saugumui.

Be to, Seimo komitetas pareiškė, kad teikdamas paaiškinimus jam politikas melavo.

Socialdemokratas neigė, kad buvo perspėtas vengti kontaktų su Rusijos žvalgais, tuo metu Valstybės saugumo departamento (VSD) komitetui pateikta medžiaga esą rodo ką kita.

Dabar darbo imsis speciali apkaltos komisija, kuri savo išvadas turi parengti iki gegužės 15-osios.

Nejautė jokio spaudimo

M.Bakas aiškino, kad apie galimas grėsmes, kurias Lietuvai kėlė „Rosatom“, buvo žinoma buvusiai Algirdo Butkevičiaus Vyriausybei.

Ekspremjeras to neneigė, bet tvirtino, kad su šios kompanijos atstovais susitikęs nebuvo, o „Rosatom“ veikla jam ir Vyriausybei neturėjo jokios įtakos.

A.Butkevičiaus teigimu, VSD jam irgi buvo pateikęs labai grėsmingą pažymą apie vieną jo patarėjų, bet vėliau paaiškėjo, kad ji buvo sukurpta pagal žiniasklaidos pranešimus.

Prisiekinėjo ištikimybę Lietuvai

Sutinkantis pasitikrinti melo detektoriumi M.Bastys mušėsi į krūtinę sakydamas, jog savo veiksmuose neįžvelgiąs pavojų, kuriuos įvardijo NSGK: „Ramia sąžine sakau jums, kad nepadėjau jokiai kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Mano sąžinė rami. Aš nekenkiau savo valstybei Lietuvai ir neišdaviau savo tėvynės Lietuvos. Aš nekeliu grėsmės nacionaliniam saugumui ir Lietuvos piliečių teisėms bei interesams ir nesulaužiau priesaikos.“

Anot parlamentaro, jeigu jam metami kaltinimai būtų teisingi, jo veiksmus turėtų tirti prokurorai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, padėjimas kitai valstybei veikti prieš Lietuvą yra sunkus nusikaltimas, už kurį numatytas laisvės atėmimas iki septynerių metų.

M.Bastys praėjusią savaitę kreipėsi į generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal NSGK išvadas. Bet prokuratūra sprendimo kol kas nepriėmė.

„Aš turiu teisę gintis ir ginsiuosi“, – vakar iš Seimo tribūnos kalbėjo politikas, tyrimą pavadinęs politiniu susidorojimu.

M.Bastys – tik maža detalė

Tuo metu NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė neabejojo, kad M.Bastys padėjo įgyvendinti Maskvos energetikos interesus Lietuvoje ir vadino jį Kremliaus žvalgybininkų draugu.

O kita konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė svarstė, ar komitetas nenuėjo lengviausiu keliu, ieškodamas tik M.Basčio kaltės, bet nebandydamas gilintis, kas tie kiti asmenys, su kuriais parlamentaras šoko tango.

„Šį šokį organizavo „Rosatom“ ir jame dalyvavo visa Socialdemokratų partija“, – rėžė Andrius Kubilius.

Pagražbyliavo ir liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas: „Tango šoka dviese, o čia, atrodo, yra daugiau grandžių. Ko gero, M.Bastys nėra pagrindinė – yra kur kas didesnių. Bet tai nereiškia, kad jis neturi prisiimti politinės atsakomybės.“

Įžvelgė didelį pavojų

Prieš komiteto išvadas balsavęs socialdemokratas Artūras Skardžius pareiškė, kad tokios kalbos ir M.Basčiui metami kaltinimai pavojingi: „Mes sėdime ant parako statinės ir žaidžiame su degtukais.“

Politikas taip pat negailėjo kritikos komiteto atliktam tyrimui ir ypač V.Bakui, ragino jį atsikvošėti: „Sveikinu komiteto pirmininką, kuris per pusę metų jau pranoko visų kadencijų konservatorių darbą.“

A.Skardžius nepraleido progos priminti konservatorių nuodėmių, tarp kurių ir vienos Seimo komisijos išvados, jog ši partija turi teroristinės organizacijos požymių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.