Po abiturientės savižudybės moksleiviams neleista dalyvauti laidotuvėse

Po sausį įvykusios abiturientės savižudybės Sangrūdos gimnazijoje kilo konfliktas tarp mokyklos bendruomenės ir Marijampolės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojos – pedagogams ir moksleiviams norėta uždrausti dalyvauti laidotuvėse.

Po sausį įvykusios abituriento savižudybės Sangrūdos gimnazijoje kilo konfliktas tarp mokyklos bendruomenės ir Marijampolės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojo.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Po sausį įvykusios abituriento savižudybės Sangrūdos gimnazijoje kilo konfliktas tarp mokyklos bendruomenės ir Marijampolės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojo.<br>G.Šiupario asociatyvioji nuotr.
Po sausį įvykusios abituriento savižudybės Sangrūdos gimnazijoje kilo konfliktas tarp mokyklos bendruomenės ir Marijampolės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojos – pedagogams ir moksleiviams norėta uždrausti dalyvauti laidotuvėse.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Po sausį įvykusios abituriento savižudybės Sangrūdos gimnazijoje kilo konfliktas tarp mokyklos bendruomenės ir Marijampolės pedagoginės psichologinės tarnybos darbuotojos – pedagogams ir moksleiviams norėta uždrausti dalyvauti laidotuvėse.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jūratė Skėrytė (BNS)

Apr 19, 2017, 2:05 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 9:41 PM

Toks Marijampolės savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos atstovų sprendimas nustebino Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narius, jie aiškinosi, kodėl minėtoje gimnazijoje šiemet nusižudė du abiturientai.

„Mes kaip pedagogai turime turėti savo poziciją dėl savižudybės, tai nėra natūrali mirtis. Mes turime formuoti požiūrį į savižudybę“, – tokį sprendimą aiškino Marijampolės savivaldybės pedagoginės psichologinės tarnybos psichologė Joleta Norkienė.

Ji pripažino, kad toks sprendimas išprovokavo konfliktą gimnazijoje.

„Tai buvo pirmas atvejis, kai bendruomenė pasipriešino gauti pagalbą. (...) Žmonės buvo įsiutę, įpykę, kad ugdymo procesas turės vykti įprasta tvarka. Vieni mokytojai buvo įpykę, kad negalės palikti pamokų ir išeiti“, – sakė J.Norkienė.

Anot jos, sausio 13-ąją nusižudžius Sangrūdos gimnazijos abiturientei krizių valdymo grupė nusprendė, kad pirmiausia mokykloje būtina užtikrinti ugdymo procesą, nors tą dieną vyko merginos laidotuvės. J.Norkienės teigimu, taip elgiantis remtasi patvirtintomis rekomendacijomis.

Balandžio 1 dieną šioje mokykloje nusižudė antras abiturientas. Tuomet mokykla į pagalbą jau kvietė psichologus iš Vilniaus.

Sangrūdos gimnazijos direktorė Vida Šalčiuvienė per Seimo komisijos posėdį teigė, kad bendruomenė sukrėsta iki šiol.

„Dar ilgai ieškosime priežasčių, būtume labai laimingi, jeigu rastume priežastis“, – teigė direktorė.

Patyrė skaudžių netekčių

Apie abu gimnazistus jų pažįstami kalbėjo kaip apie aktyvius, draugiškus, gyvenimu besidžiaugusius žmones.

Tad abiejų savižudybės priežastys iki šiol tebėra mįslė.

„Šitie vaikai tikrai nebuvo iš atstumtųjų. Jie nuolat buvo draugų apsuptyje. Mergaitė dalyvavo saviveikloje, puikiai su visais bendravo, buvo paslaugi ir stropi. Ją tikrai visi mėgo. Aš jai kartą net pasakiau: „Kaip tau smagu – visi tave myli.“

Tiesa, ji labai ilgėjosi tėvo, kuris mirė prieš kelerius metus. Po to moksleivė neteko ir močiutės. Mergaitė labai sielojosi dėl šių netekčių.

Vieną kartą aš šią gimnazistę susitikau einančią su draugėmis. Pasirodė, jog ji yra susikrimtusi. Kai pasiteiravau priežasties, draugės paaiškino, jog ji jau kelintą kartą neišlaikė vairavimo egzamino, todėl ir liūdi.

Paguodžiau, jog tikrai pasiseks kitą kartą. Mokiniai masiškai neišlaiko vairavimo egzamino. Matytumėte, kaip jie dėl to sielojasi. Už kiekvieną perlaikymą juk tenka mokėti. Gimnazistai puikiai suvokia, kad pinigai ant medžių neauga“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Sangrūdoje gyvenanti moteris, dirbanti su moksleiviais.

Laiške atsakymo nebuvo

Niekas iš gimnazistės aplinkos nepastebėjo, kad mergina ruošiasi pasitraukti iš gyvenimo. Ne vienas sangrūdiškis su ja bendravo, kai iki tragiško žingsnio buvo likę visai nedaug laiko.

„Nebuvo matyti jokių ženklų, jog tuoj įvyks kraupi nelaimė“, – teigė ne vienus metus merginą pažįstantys sangrūdiškiai. Gimnazistė paliko atsisveikinimo laišką, tačiau jame esą nebuvo nurodytos pasitraukimo į nebūtį priežastys.

Vėliau paaiškėjo, jog prieš mirtį mergina iš socialinių tinklų ištrynė visus duomenis, sutvarkė kitokius reikalus.

Slėgė nesėkmingas egzaminas?

„Jis buvo ramaus būdo, išvaizdus vaikinas, šoko pramoginius šokius. Penktadienį su kolektyvu koncertavo Vilkaviškyje, o po dviejų dienų iškeliavo amžinybėn“, – apie nusižudžiusį jaunuolį pasakojo viena Sangrūdos gyventoja.

Kaime sklido kalbos, jog vaikinas neseniai jau kelintą kartą neišlaikė vairavimo egzamino.

„Stropūs vaikai viską ima į širdį. Didžiulis krūvis, informacijos lavina juos labai slegia. Jie nemoka ko nors atidėti į šalį ir pasakyti, kad tai nėra svarbu. Jiems viskas svarbu. Aš juos dažnai raginu: „Vaikai, saugokime vieni kitus, kalbėkime apie tai, kas slegia“, – su širdgėla kalbėjo viena pedagogė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.