VTEK išvados: Ramūnas Karbauskis ir Andrius Kubilius pažeidė įstatymą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, jog Seimo nariai Ramūnas Karbauskis ir Andrius Kubilius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus, nes nustatyta tvarka ir laiku nedeklaravo privačių interesų.

Abiem politikams bėdų pridarė deklaracijos.<br>Montažas
Abiem politikams bėdų pridarė deklaracijos.<br>Montažas
R.Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt, Artūras Jančys

Apr 19, 2017, 10:18 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 9:06 PM

Tyrimą dėl R.Karbauskio komisija pradėjo savo iniciatyva, po vasarį dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbtos informacijos, kad „valstiečių“ lyderis turi dvejus prabangius apartamentus Barselonoje, du erdvius namus su baseinais Ispanijos kurortuose ir dviejų aukštų baldų parduotuvę, bet VMI pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje buvo įrašyti ne visi jam priklausantys nekilnojamojo turto objektai Ispanijoje.

Taip pat nebuvo deklaruota Ispanijos banke imta 629 tūkst. eurų paskola. Vėliau prie tyrimo pridėti dar du sandoriai – automobilių „Porsche Cayenne“ bei „Cadillac D3 Escalade“ įsigijimas. Informacijai pasirodžius žiniasklaidoje R.Karbauskis sandorius deklaravo.

VTEK tyrimo duomenys rodo, jog 2005 metais R.Karbauskis iš Ispanijoje veikiančio „Banco Popular Espanol“ namo statybai iki 2037 m. pasiskolino 770 tūkst. Eur. Taip pat nustatyta, kad politiko žmona vadovauja Ispanijos įmonei „Corporation Mobiliaria del Baltico“, o pernai metų gruodžio pabaigoje iš šios įmonės ji įsigijo automobilį „Porsche Cayenne Diesel II“. Visus šiuos duomenis savo privačių interesų deklaracijoje R.Karbauskis nurodė pavėluotai – tik šių metų vasario 21 dieną.

Pažymėtina, jog informaciją apie žmonos dalyvavimą tarptautinėje ne pelno asociacijoje „Big Cycling“: politikas deklaravo laikydamasis įstatymo nustatytų terminų.

R.Karbauskio advokatas posėdžio metu tikino, jog Seimo narys nesukėlė viešųjų ir privačių interesų konflikto, tik užmiršo laiku deklaruoti paskolos sandorį ir nurodyti žmonos darbovietę. VTEK dauguma buvo kitokios nuomonės ir nutarė, kad Seimo narys pažeidė įstatymą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, jog Seimo narys Andrius Kubilius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimas atliktas grupės Seimo narių atsiųsto pranešimo pagrindu. Jame teigta, jog A.Kubilius su bendrove „Alkesta“ sudarytą automobilio nuomos sandorį deklaravo nesilaikydamas nustatytų privačių interesų deklaracijos pateikimo terminų. Pranešime remtasi viešojoje erdvėje pasirodžiusia informacija, kad „Alkesta“ buvo parėmusi konservatorius.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad automobilis A.Kubiliui išnuomotas iš parlamentinės veiklos lėšų.

Tyrimo duomenys rodo, jog A.Kubilius automobilio „Nissan Qashqai dCi Acenta“ nuomos sutartį su UAB „Alkesta“ buvo sudaręs 2012–2016 m. Šiai sutarčiai pasibaigus 2016 m. gruodžio 1 d., politikas su bendrove sudarė naują sutartį dėl to paties automobilio nuomos. Visam sutarties laikotarpiui sulygta mokesčių suma sudaro 3600 Eur (pagal įstatymą, deklaruotina suma – 3000 Eur ir daugiau). Pastarąjį sandorį savo privačių interesų deklaracijoje A.Kubilius nurodė tik šių metų sausio 10 dieną.

„Nuomos sandorį deklaravau šiais metais, anksčiau tokio reikalavimo nebuvo“, – VTEK aiškinosi A.Kubilius. Jis neigė, kad bendrovė „Alkesta“ pasirinkta kaip atsidėkojimas už paramą TS-LKD partijai.

„Gyvenu Vilniaus pakraštyje, sodininkų bendrijų rajone, todėl ieškojome patvaraus, pravažaus automobilio. Tik ši bendrovė galėjo greitai pasiūlyti tinkamą automobilį“, – tikino A.Kubilius.

Vis dėlto VTEK paskelbė, kad A.Kubilius nesilaikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo patikslinti deklaraciją per 30 kalendorinių dienų, jei atsiranda naujų duomenų. Taip pat tyrimo metu nustatyta, jog A.Kubilius per įstatymo nustatytą 30 kalendorinių dienų laikotarpį nepateikė privačių interesų deklaracijos kaip perrinktas Seimo narys, kai pradėjo eiti šias pareigas pernai lapkričio 14 d. prasidėjus naujai Seimo kadencijai.

Pažymėtina, kad, pagal Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatyme nustatytą senatį, VTEK galėjo vertinti A.Kubiliaus veiką tik per pastarųjų trejų metų laikotarpį. Dėl to tyrimo metu nevertintas 2012 m. sudaryto automobilio nuomos sandorio nedeklaravimo faktas bei šio sandorio teisėtumas sudarant jį su paramą jo vadovautai politinei partijai skyrusia bendrove.

VTEK paskelbus sprendimą, kad Seimo narys pažeidė įstatymą, A.Kubilius žurnalistams po posėdžio pripažino: „Tai bus man pamoka.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.