Mokytojas, išvydęs savo algą, liko be žado: „Ar tokia suma nėra juokinga?“

Tikėjosi geresnio gyvenimo, o gavo centus. Tokioje situacijoje atsidūrė profesinio mokymo centre dirbantis mokytojas Albinas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.) ir jo kolegos. Žadėtas algų kėlimas pedagogams suteikė vilčių, tačiau pamačius, kokia suma pasiekė jų banko sąskaitas, viltis subliūško.

Žadėtas algų kėlimas pedagogams suteikė vilčių, tačiau pamačius, kokia suma pasiekė banko sąskaitas, viltis subliūško.<br>T. Bauro asociatyvi nuotr.
Žadėtas algų kėlimas pedagogams suteikė vilčių, tačiau pamačius, kokia suma pasiekė banko sąskaitas, viltis subliūško.<br>T. Bauro asociatyvi nuotr.
Eugenijus Jesinas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jesinas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-20 18:14, atnaujinta 2017-04-22 00:20

Už pamoką – juokinga suma

Albinas dirba viename šalies profesinio ugdymo centre. Du dalykus dėstantis vyras turi vyresniojo mokytojo kvalifikaciją, moksleiviams taip pat veda papildomas pamokas, vadinamuosius modulius.

Nors atlyginimas nebuvo toks, kokio norėtų, Albiną nudžiugino žinia, kad alga turėtų didėti. Tačiau gera žinia greitai privertė vyrą ir jo kolegas jaustis pajuokos objektais: „Geriau jau būtų iš viso nekėlę negu tiek. Šaiposi, ne kitaip.“ Atėjus atlyginimo mokėjimo dienai mokytojai buvo nustėrę – jų sąskaitose atsirado vos keli papildomi eurai. Albino atlyginimas popieriuje padidėjo 8 eurais 15 centų. Vyras apskaičiavo, kad atsižvelgiant į turimų pamokų skaičių jo atlyginimas už pamoką pakilo vos 12 centų iki mokesčių.

„Ar tokia suma nėra juokinga?“ – klausė Albinas.

Pažadai kol kas netesimi

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas sakė, kad po keletą centų kylančios pedagogų algos jam – ne naujiena. Jis teigė, kad tai yra netesimų valdžios pažadų pasekmė.

„Kadangi 17-oji Vyriausybė, svarstydama mokytojų atlyginimų didinimo klausimą, nors ir žadėjo 16-os Vyriausybės pažadus įgyvendinti, tai padarė tik 50 proc. Kadangi darbo užmokesčiui didinti reikėjo 35 mln. eurų, o Vyriausybės buvo nutarta, kad užteks 17 mln. eurų“, – kalbėjo E.Jesinas.

Jis teigė, kad šiuo metu vyksta intensyvus darbas su Seimo Švietimo ir mokslo komitetu, daug bendraujama su pirmininku Eugenijumi Jovaiša: „Kiek pavyko sužinoti, balsavimas Seime, kur nutarta skirti pusę reikalaujamos sumos, įvyko su pažadu, kad Vyriausybė liepos mėnesį skirs likusią dalį sumos. Prie šito pažado ketinama grįžti.“

Taip pat Švietimo ir mokslo ministerijoje suburta darbo grupė, kurioje dirbama dėl mokytojų darbo etatinio apmokėjimo. Kadangi profesinio ugdymo centrai jau dirba pagal etatinio apmokėjimo sistemą, jiems tai ne taip aktualu, tačiau, pasak E.Jesino, kalbant apie kitus mokytojus tikslas yra, kad atlyginimas didėtų stipriai.

„Kitaip nėra jokios prasmės įvesti etatinio apmokėjimo. Mūsų nuomone,  pagal kategorijas popieriuje turėtų būti 1200–1300 eurų. Aš manau, kad mokytojai turėtų pajusti tą padidėjimą“, – sakė E.Jesinas.

Atlyginimams lėšų skiriama

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovai informavo, kad 2017 metais pedagogų atlyginimams didinti skirta 41 mln. eurų. Iš jų 24 mln. nuo 2016-ųjų rugsėjo 1-osios padidintiems pedagoginių darbuotojų (išskyrus vadovus, jų pavaduotojus ugdymui, ugdymą organizuojančių skyrių vedėjus) ir 17 mln. eurų nuo 2017 metų sausio 1-osios pedagoginių darbuotojų minimaliems tarnybiniams atlyginimams ar tarifiniams atlygiams padidinti 2 proc.

Kiek konkrečiam mokytojui kilo atlyginimas, priklauso nuo turimo darbo krūvio.

Paklausti, kaip vertina mokytojo Albino nupasakotą situaciją, ministerijos atstovai atsakė, kad mokytojams, turintiems didesnius minimalius koeficientus, 2016–2017 metais atlyginimas didėjo nuo 34 eurų 65 centų iki 47 eurų 80 centų. Mokytojams, turintiems didesnį krūvį, atlyginimas didėjo daugiau.

„Jeigu mokytojams buvo mokami ne minimalūs atlyginimų koeficientai, atlyginimas galėjo ir visai nedidėti. Mokyklos vadovas, įvertinęs darbo užmokesčiui padidinti skirtas lėšas, sprendžia, kiek gali padidinti atlyginimus mokytojams“, – atsakyme portalui lrytas.lt teigė ministerijos atstovai.

Pasak ŠMM, įgyvendinant Vyriausybės programą numatoma parengti ir įdiegti mokytojų, kito pedagoginio personalo etatinio apmokėjimo tvarką. Iki 2020-ųjų numatoma, kad mokytojų vidutinis atlyginimas pasieks 1000 eurų. 

Remiantis Statistikos departamento pateiktais duomenimis, mokytojų vidutinis atlyginimas 2016 metų trečiąjį ketvirtį buvo 841,6 euro popieriuje, tai yra 649,8 euro į rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.