Nidos kopas gelbėja smėlio gaudyklės

Didžioji Parnidžio kopa Nidoje ir Naglių gamtos rezervato smėlio kopos smarkiai mažėja – teigiama, kad per 10 metų kopų viršūnės pažemėjo maždaug 5 metrais. Jas bandoma gelbėti smėlio gaudyklėmis.

Smėlio gaudyklės išbandomos ir šalia Pervalkos esančiame Naglių rezervate.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
Smėlio gaudyklės išbandomos ir šalia Pervalkos esančiame Naglių rezervate.<br>Kuršių nerijos nacionalinio parko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2017, 7:36 AM, atnaujinta Apr 21, 2017, 10:41 PM

„Pernai atsižvelgdami į mokslininkų rekomendacijas ant Parnižio kopos sustatėme pirmąsias smėlio sieneles, kitaip dar vadinamas smėlio šukomis.

Mums buvo svarbu išsiaiškinti, ar šis principas veikia. Ir tai iš tikrųjų veikia – kur buvo gaudyklės, ten smėlis užsilaikė, o kur dar papildomai dėjome šakų, net kopelės supustytos“, – sakė Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser.

Lietuvoje dar nėra kopų išsaugojimo patirties, todėl tenka remtis Olandijos, Prancūzijos pavyzdžiais. Ten panašūs darbai atliekami jau senokai.

Šiemet kelių rūšių smėlio gaudyklės buvo sustatytos Naglių gamtos rezervate. Kol kas bandoma išsiaiškinti, kurios jų veikia efektyviausiai.

„Kopoms neigiamą įtaką daro klimato atšilimas ir besniegės žiemos. Kai sniegas užkloja kopas, vėjas nebaisus. O jei besniegę žiemą užklumpa audros – visai prastai.

Ir šiemet stebėjome liūdną vaizdą – stiprus vakarų vėjas nuo kopų tolyn į užšalusias marias sunešė daugybę smėlio. Turime tą smėlį sulaikyti, ir kuo greičiau“, – sakė A.Feser.

Tikimasi, kad metų pabaigoje ne tik bus parengta ilgalaikė kopų tvarkymo programa, bet ir pradėti konkretūs darbai. Svarbiausia užtvarus smėliui sulaikyti spėti pastatyti iki žiemos.

Vasarą juos galima išmontuoti ir išvežti, kad nedarkytų kraštovaizdžio.

Smėlio sulaikymo darbams skirta pinigų, surinktų už Naglių gamtos rezervato lankymą. Nuo praėjusių metų bilietas suaugusiajam kainuoja du eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.