Tyrimas atskleidė, kodėl geria lietuviai

Ramūno Karbauskio, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos ir kitų Seimo ir Vyriausybės blaivininkų pastangos pažaboti alkoholio vartojimą ribojimais, baudomis ir draudimais neišspręs alkoholizmo ir smurto šeimoje problemų, jei į taurelę įklimpusiems ir nevilties įtūžį ant žmonos išliejantiems vyrams nebus suteikta psichologinė pagalba.

D.Bubnienė ragino vyrus atvirai papasakoti apie savo problemas psichologams.
D.Bubnienė ragino vyrus atvirai papasakoti apie savo problemas psichologams.
Vyrai dar varžosi kreiptis pagalbos į psichologus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyrai dar varžosi kreiptis pagalbos į psichologus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 25, 2017, 4:17 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 3:39 AM

Smurtautoją reikia ne tik bausti pagal įstatymą, bet ir suteikti jam psichologinę pagalbą, antraip suksis užburtas ratas – taip spaudos konferencijoje Vilniaus vyrų krizių centre (VKC) kalbėjo psichiatras Raimondas Alekna, Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė Dovilė Bubnienė ir Vilniaus krizių centro vadovas psichologas Arūnas Kuras.

Vyrai geria, nes liūdna

Kodėl vyrai geria? Nes taip gyventi linksmiau. Kodėl muša moteris? Kad „pastatytų į vietą“.

Psichologai pastebėjo, kad tokio ydingo požiūrio visuomenėje mažiau, bet dar pasitaiko nemažai. Kauno VKC direktorė D.Bubnienė pasakojo, kaip į socialinės ir psichologinės pagalbos alkoholyje problemas skandinantiems vyrams programą bandė įtraukti visuomenei žinomą vyriškį (pavardės neminėjo).

„Jis atsakė – kad aš ir pats taip darau – verčiau nueisiu su draugais į barą, jokios pagalbos man nereikia“, – apgailestavo D.Bubnienė.

Psichiatras R.Alekna papasakojo juodu humoru dvelkiantį atvejį, kai jo konsultacijos prašyti atėjo teisininkų pora. Vyras prisipažino apkuliantis žmoną. Ir esą nieko čia blogo sutuoktinei kartais kailį iškaršti, tik būgštavo, jog per dažnai tai daro, ir neieško būdų, kaip apmažinti įniršį.

„Paaiškėjo, kad jie kilę iš šeimų, kuriose buvo vartojamas smurtas. Tai ir yra didžiausia problema, kai smurtas gimdo smurtą. Čia buvo išsilavinę žmonės, teisininkai, o ką jau kalbėti apie mažiau išsilavinusius“, – sakė R.Alekna.

Vilniaus VKC vadovas A.Kuras pastebėjo, kad alkoholio vartojimas nėra pagrindinė smurtavimo priežastis, jis tik paskatina neigiamas emocijas smurtauti linkusiam vyrui.

Diskusijos metu buvo pateikta įdomi statistika. Pagal sociologinę užklausą – kokiose šalyse dauguma žmonių vartoja alkoholį tam, kad nusiramintų, užsimirštų, svaigiame skystyje užmarinuotų problemas, nustatyta, kad tokia šalis yra Lietuva. Ji toli aplenkia antroje ir trečioje vietose atsidūrusius kroatus ir bulgarus. Kaimynai lenkai pagal liūdesį svaigaluose skandinančiųjų skaičių – ketvirtoje. O štai italai – paskutinėje.

„Nustatyta, kad Viduržemio jūros šalių tautos alkoholį vartoja norėdamos pasilinksminti, pagardinti maisto skonį. Jie užstalėje tampa komunikabilesni, geresnės nuotaikos. Ir atvirkščiai, kuo toliau į šiaurę, tuo daugiau alkoholyje skandinančių problemas. Tokių šalių, taigi ir Lietuvos, vyrai apsvaigę tampa vulgarūs, agresyvūs“, – aiškino R.Alekna.

Mušeikos – irgi aukos

Kalbėdamas apie smurtaujančius vyrus psichiatras pažymėjo, kad jie ir agresoriai, ir aukos tuo pat metu. Smurtas – ne atskira, o kompleksinė problema. Smurtautoją provokuoja iš artimųjų sklindanti įtampa, pasireiškianti nebūtinai veiksmais ar žodžiais, dažniausiai – kūno kalba.

Ką daryti su smurtaujančiu vyru? Atrodo, viskas paprasta – moteriai reikia paimti į rankas kočėlą, kad apsigintų (liaudiškas būdas), arba iškviesti policiją (teisinis būdas).

Tačiau specialistai teigė, kad tokiais būdais problemos iš esmės neišspręsime.

Iš kalėjimo – pas psichologą

„Draudimai ir bausmės situacijos nepakeis. Teisingai, smurtautojas turi būti nubaustas pagal įstatymą. Tačiau atlikus bausmę jam būtina suteikti psichologinę, o dažnai ir psichiatrinę pagalbą. Sunku juk patikėti, kad visiškai sveikos psichikos vyras muštų mylimą moterį“, – teigė R.Alekna.

Vilniaus VKC vadovas A.Kuras apgailestavo, kad visuomenėje dar gajus neteisingas požiūris, kad vyrui yra žema prašyti psichologo pagalbos, vyras pats turi susitvarkyti.

Deja, Lietuvoje daugėja vidinės krizės savo jėgomis neįveikiančių vyrų, kurie pasirenka lėtinę savižudybę: alkoholį, narkotikus ir baigia fizine savižudybe.

Kauno apskrities VKC direktorė D.Bubnienė apgailestavo, kad vyrų krizių centrai neturi finansinių rėmėjų, Vyriausybė skiria per mažai lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.